Startpagina Economie

“Perentelers mogen niet dupe zijn van sancties tegen Wit-Rusland”

Perentelers zijn erg ongerust over de sancties die de EU neemt tegen Wit-Rusland, zo blijkt uit een artikel in het Belang van Limburg. Ze vrezen dat Wit-Rusland net als eerder al Rusland sancties zal beantwoorden met een boycot van voedingsmiddelen uit de EU.

Leestijd : 2 min

Sinds augustus 2014 boycot Rusland de invoer van fruit, groenten en vlees uit Europa.. Het was een reactie op de Europese economische en diplomatieke sancties na de Russische inlijving van de Krim en de destabilisering van Oekraïne. Voor perentelers betekende dit dat ze uitgesloten werden van de voor hen belangrijkste derde markt. Wit-Rusland was ooit net als Rusland onderdeel van de Sovjet-Unie, maar is een onafhankelijk land dat regelmatig overhoop ligt met Moskou.

Toch ziet Europees Parlementslid Hilde Vautmans een risico. “Wit-Rusland is een buffer tussen Rusland en Europa”, legt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld/Renew Europe) uit aan de Limburgse krant. “Rusland heeft invloed op Wit-Rusland, maar die relaties zijn vertroebeld nu er bij de opstand 33 Russen zijn gearresteerd. Wit-Rusland krijgt van Europa 170 miljoen euro per jaar om de democratie te helpen. Mensen martelen en frauderen bij verkiezingen kan dus niet.”

EU-leiders beslisten om de uitslag van de presidentsverkiezingen te verwerpen, maar ook om gerichte sancties te nemen tegen een “substantieel” aantal Wit-Russische gezagsdragers die verantwoordelijk worden geacht voor het geweld tegen de manifestanten. “Ik heb op voorhand met Charles Michel gebeld om te zeggen dat hij rekening moet houden met de fruitsector, die mag niet opnieuw de dupe worden”, zegt Vautmans. Michel heeft deze week trouwens ook de Russische president Poetin aan de lijn gehad om de situatie in Wit-Rusland te bespreken. “Of hij het met hem over sancties heeft gehad, weet ik niet. Maar dit mag in elk geval niet uitgroeien tot een conflict tussen Europa en Rusland”, vindt Vautmans.

“Michel deelt die visie.” De rechtstreekse invoer vanuit België naar Wit-Rusland is de laatste jaren weliswaar enorm gedaald. Maar mensen uit de fruitsector weten dat Wit-Rusland een belangrijke route is om de peren naar Rusland te brengen via een omweg.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken