Startpagina Economie

Phil Hogan neemt ontslag als eurocommissaris van Handel

De Ierse eurocommissaris voor Handel Phil Hogan (60) heeft ontslag genomen nadat hij coronamaatregelen in zijn land had genegeerd. De timing van het vertrek van Hogan, nu verantwoordelijk voor Handel en voorheen voor Landbouw, is ongelukkig. De EU onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk over brexit, en met Zuid-Amerikaanse landen over een vrijhandelsverdrag. In beide gevallen staat juist voor zijn thuisland veel op het spel, niet in het minst voor de landbouw.

Leestijd : 2 min

Hogan houdt vol dat hij geen wetten heeft overtreden. "Maar ik had de richtlijnen wel beter kunnen volgen", zei hij aan de Ierse omroep RTE. Hogan, lid van de conservatieve regeringspartij Fine Gael, lag onder vuur omdat hij vorige week een galadiner had bijgewoond, samen met 82 andere genodigden op een golfclub in zijn land. Dinsdag publiceerde Hogan een uitgebreid verslag waarin hij ontkende bewust de coronamaatregelen in Ierland overtreden te hebben.

De druk nam echter verder toe nadat de Ierse premier Micheal Martin had gezegd dat Hogan "wisselende verklaringen" had afgelegd. In dezelfde zaak had de Ierse minister van Landbouw, Dara Calleary, al ontslag genomen. Ook dat is extra pijnlijk want hij was nog vers aangetreden omdat zijn voorganger als minister van Landbouw moest vertrekken vanwege het rijden onder invloed.

Niet enkel het bewuste diner bracht Hogan in nauwe schoentjes. Volgens de Ierse regels had Hogan eind juli na zijn aankomst uit België 14 dagen in quarantaine moeten blijven. Hogan stelt dat die regel voor hem niet meer gold nadat hij op 5 augustus een negatieve coronatest had afgelegd, maar dat betwistte het ministerie van Volksgezondheid. Hogan bedankte commissievoorzitter Ursula von der Leyen en drukte zijn spijt uit dat zijn reis naar Ierland "zorgen, ongemak en ontsteltenis" heeft veroorzaakt.

Hogan zei nog dat hij zelf over zijn ontslag had beslist, en dat hij niet werd gedwongen. Als handelscommissaries was Hogan een van de belangrijkste figuren in de Europese Commissie, en had hij een sleutelrol in de onderhandelingen met de Britten over hun handelsrelatie met de EU na de brexit. Voor de Ierse en Noord-Ierse landbouw is een vrijhandelsverdrag cruciaal. Ook een vrijhandelsverdrag met Mercosur, die onder meer kan leiden tot meer import van Braziliaans en Argentijns vlees, stond op zijn agenda.

Belga-Landbouwleven

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken