Startpagina Economie

China verbiedt invoer van varkensvlees uit Duitsland wegens varkenspest

China heeft een invoerverbod op Duits varkensvlees ingesteld na de bevestiging van een geval van Afrikaanse varkenspest vorige week, zo hebben Chinese douanebeambten gemeld. Volgens de douane gaat het verbod meteen in. Alle leveringen van varkensvlees of everzwijn worden voortaan vernietigd of teruggestuurd.

Leestijd : 2 min

Leveringen die verscheept werden voor de bekendmaking van het verbod, zullen nauwgezet geïnspecteerd worden voordat ze China binnen mogen. Het verbod is een zware klap voor de Duitse varkenskwekers, die hun grootste afzetmarkt buiten de Europese Unie verliezen. Duitsland is de grootste Europese exporteur van varkensvlees naar China.

Vorige week werd Afrikaanse varkenspest ontdekt bij een everzwijn in de deelstaat Brandenburg, die de hoofdstad Berlijn omringt. De virusziekte vormt geen gevaar voor de mens, maar is meestal fataal voor varkens. De ziekte verspreidde zich de voorbije jaren van Afrika naar delen van Azië en Europa. China maakte meer dan 100 miljoen dieren af in de strijd tegen de epidemie in eigen land. De afbakening van de plaats waar het besmette everzwijn in Duitsland gevonden werd, wordt zaterdag afgerond, lieten de getroffen regio's weten.

Duitsland, de grootste producent van varkensvlees in Europa, dreigt immers niet meer te mogen uitvoeren naar een hele reeks landen. Zuid-Korea legde al een exportverbod op. De Duitse vleesbedrijven zullen als gevolg hun eigen en de Europese markt overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt.

Gevolg: de Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees, "waardoor er druk op de prijzen zal komen, en de marges zullen dalen", vreest Febev-gedelegeerd bestuurder Michael Gore. De sector hoopt daarom dat het binnenkort weer varkensvlees naar een hele reeks andere landen - zoals China en Zuid-Korea - zal mogen uitvoeren. Vandaag mag dat niet, nadat in ons land in 2018 Afrikaanse varkenspest opdook. De sector hoopt in oktober bij de Internationale Organisatie voor Diergezondheid (OIE) de procedure te kunnen opstarten om ons land virusvrij te verklaren, en op die manier de export naar die landen weer te kunnen oppikken.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken