Startpagina Melkvee

Veldbonen in de melkveehouderij: Toasten voor succes?

De Europese landbouw is niet zelfvoorzienend voor voedereiwit. De import van eiwitrijke voedermiddelen, zoals soja, is noodzakelijk om de veestapel te voeden, maar staat ook ter discussie. Alternatieve eiwitbronnen, zoals veldbonen, kunnen hier een oplossing bieden.

Geïmporteerde eiwitbronnen omvatten een belangrijk deel van de totale voederkost en de hoge afhankelijkheid ten opzichte van de wereldmarkt leidt tot extra volatiliteit. Massale ontbossing voor de productie van soja en het transport over zee wegen dan weer op de ecologische voetafdruk. Verder is soja meestal genetisch gemodificeerd, waardoor het gebruik ervan in de biologische landbouw niet is toegestaan. Alternatieve eiwitbronnen, zoals veldbonen, bieden mogelijk een oplossing.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Belgen consumeren meer zuivel en plantaardige alternatieven

Melkvee De Belg consumeerde vorig jaar thuis meer zuivel dan het jaar voordien. Het thuisverbruik nam in 2024 zowel in waarde (+3%) als in volume (+4%) toe. Ook plantaardige alternatieven voor zuivel kenden een lichte groei, maar blijven beperkt in volume ten opzichte van zuivel. Dat blijkt uit de thuisverbruikcijfers van YouGov België bij 6.000 Belgische huishoudens in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Meer artikelen bekijken