Startpagina Recht

Welke opties voor een onderneming in moeilijkheden?

De coronacrisis brengt allerlei ondernemingen in moeilijkheden. Om onze lezers te informeren, staan we in dit artikel stil bij het insolventierecht dat volledig werd gewijzigd op 1 mei 2018. Vroeger had de faillissementswetgeving vooral tot doel om de insolvabele ondernemingen uit het handelsleven te verwijderen. Sedert de nieuwe Insolventiewet ligt het accent voornamelijk op redding van de onderneming en preventie van een faillissement.

Elke onderneming die met liquiditeitsproblemen kampt, kan een procedure van ‘gerechtelijke reorganisatie’ starten voor de ondernemingsrechtbank. Een gerechtelijke reorganisatie kan enkel worden aangevraagd door de schuldenaar, dus niet door de werknemers noch door de schuldeisers. Als de rechtbank de vraag van de schuldenaar inwilligt, zal de schuldenaar gedurende een periode van 6 maanden beschermd worden tegen zijn schuldeisers.

Tijdens deze periode van zes maanden kunnen drie pistes worden...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken