Startpagina Actueel

Stoppen met bedrijfsmatig exploiteren van grond als ‘boerende boer’ is reden voor pachtontbinding

In het Rechtskundig Weekblad van 28 november 2020 werd een interessant vonnis van de vrederechter van het kanton Herzele – Zottegem gepubliceerd. De vrederechter komt tot het oordeel dat het niet verder als ‘boerende boer’ bedrijfsmatig exploiteren van een landbouwactiviteit door een pachter, een reden is tot pachtontbinding. In dit artikel staan we stil bij de wettelijke grondslag en de belangrijkste overwegingen die aanleiding gaven tot deze beslissing.

Uit het vonnis kunnen we afleiden dat een pachter geen landbouwactiviteiten meer uitoefende, maar het gepachte perceel als groot paardenliefhebber gebruikte voor het louter hobbymatig laten begrazen door enkele paarden.

In een eerdere discussie tussen dezelfde procespartijen oordeelde de vrederechter dat het niet meer bedrijfsmatig exploiteren van het verpachte goed door de pachter niet tot gevolg heeft dat de pachter of zijn rechtsopvolgers van rechtswege de bescherming van de Pachtwet verliezen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Coupe Douze verwent klanten met roomijs en eigen baktarwe

Korte Keten Je eigen producten verkopen in de korte keten lijkt soms enkel weggelegd voor groenten en vleesvee. Dat ook akkerbouwers met bijvoorbeeld granen een plaats kunnen hebben in de korte keten, bewijzen Liesbet (32) en Chris Persoons (67) in Lemberge (Merelbeke) met hun baktarwe.
Meer artikelen bekijken