Startpagina Actueel

FrieslandCampina sluit Yoko Cheese-vestiging in Genk met 211 arbeidsplaatsen

FrieslandCampina gaat zijn kaasverpakkingsactiviteiten herstructureren en sluit de vestiging in Genk. Daardoor verdwijnen 211 jobs.

Leestijd : 3 min

Het voorgenomen besluit om de Yoko Cheese vestiging Genk te sluiten, is genomen op grond van de huidige onderbezetting van het kaasverpakkingsnetwerk, verdere portfolio optimalisatie en synergievoordelen door kaasverpakkingsactiviteiten te concentreren in Wolvega en Leerdam.

Sluiting vestiging komt hard aan

Hiermee wordt de concurrentiepositie van FrieslandCampina verder versterkt, stelt het bedrijf. De plannen maken deel uit van de op 10 november jl. aangekondigde versnelling van ondernemingsstrategie ‘Our Purpose, Our Plan’ en dragen bij aan een structurele vermindering van overcapaciteit en de aangekondigde besparingen.

“In lijn met onze strategie zijn we continu op zoek naar manieren om onze positie verder te verbeteren met betrekking tot waardecreatie en kostenoptimalisatie. Dit doen we uiteraard na zorgvuldige afweging van alle belangen en met oog voor betrokken medewerkers. Ik besef dat het voornemen om afscheid te nemen van onze vestiging in Genk hard aankomt. Vanuit de onderneming zullen we in het geval van sluiting onze medewerkers ondersteunen bij het zoeken naar ander werk”, zegt Hans Meeuwis, President FrieslandCampinaDairy Essentials

Het is de intentie om de vestiging in Genk eind 2021 te sluiten. Met deze bekendmaking is het formele informatie- en consultatieproces gestart.

Winstgevende en gezonde fabriek wordt opgeofferd

"Genk is een winstgevende en gezonde fabriek, maar men offert Genk op om het bedrijf een grotere winst te bezorgen", reageert Kimberly Flaming van ACV Voeding en Diensten. "Dit is een zware domper voor de mensen", vertelt Flaming. "Het is ook een verrassing, omdat het bedrijf winstgevend was en de lokale directie positief was over de inzet van het personeel en over mogelijke toekomstperspectieven. Zo werd eerder nog meegedeeld dat er een snacklijn zou komen."

Volgens ACV worden ongeveer 200 arbeiders en 50 bedienden getroffen. "Vandaag is het 211, maar de gemiddelde tewerkstelling is 250. Dat hangt van de dagproductie af en voor de wet-Renault wordt gekeken naar het gemiddelde over een bepaalde periode", zegt Flaming.

"Die 211 jobs gaan ook niet over het aantal voltijdse equivalenten. Er zijn namelijk 186 arbeiders en 43 bedienden met een contract van onbepaalde duur, en nog een aantal tijdelijke werknemers." FrieslandCampina brengt zijn kaasverwerking nu onder in twee in plaats van drie fabrieken, in Wolvega en Leerdam in Nederland.

"De andere vestigingen zullen de Genkse productie overnemen om de winstmarge te vergroten. Zij hebben er eigenlijk overcapaciteit, dus de volumes van Genk moeten die twee fabrieken vullen", aldus Flaming. "Er is dus voldoende volume en Genk is gezond, maar het is financieel interessanter om het elders te doen, waardoor men de groei en financiële marge kan verhogen."

Elders in België nog herstructureringen?

De vakbonden zullen vragen aan de directie wat de mogelijkheden voor een overname of hertewerkstelling zijn, alvorens de onderhandelingen over een sociaal plan aanvatten. Een woordvoerster van FrieslandCampina sluit echter niet uit dat er ook elders in België nog herstructureringen volgen. In ons land werken momenteel zowat 1.200 mensen voor FrieslandCampina. Naast Genk gaat het om productievestigingen in Aalter, Bornem en Lummen, en een commerciële zetel in Destelbergen.

Lieven Vancoillie-Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken