Startpagina Archief

Waar mogen wij nog boeren?

Waar mogen wij nog boeren? Dat is de vraag die de twee broers, Maarten en Vincent Van Schoonbeek uit Bierbeek, zich stellen. Op hun pas uit de grond gestampt vleesveebedrijf kregen ze al een rode PAS-brief. En hiernaast verzet ook Natuurpunt zich nu tegen de plannen van de broers om een kleinschalige, biologische kippenstal te bouwen die in landbouwgebied zou komen te liggen.

Leestijd : 5 min

Om de problematiek waarin de jongens zijn terecht gekomen aan te kaarten, organiseerden zij vorige week met ondersteuning van Boerenbond een persconferentie op de plek waar de nieuwe kippenstal zou moeten komen.

Jonge boeren

Maarten Van Schoonbeek legt uit dat hij en zijn broer zo’n anderhalf jaar geleden begonnen zijn met de plannen voor een nieuwe kippenstal. Na hun studies gingen de broers onmiddellijk de landbouw in. Dat was goed voor vader die vond het heel tof. Maar hij bemerkte dat er voor hen onvoldoende plaats was op het ouderlijke bedrijf. “Ze konden zelf beter met een boerderij beginnen”, klonk het bij hem.

De broers hebben altijd al getracht om op een speciale manier te boeren. Na hun studies werd zo een varkensstal omgebouwd om oesterzwammen in te kweken. Gaandeweg wouden ze ook met de rundveehouderij vooruit. Dit kon, maar op een andere locatie, waardoor de oesterzwammenkweek werd afgebouwd. Snel nadat de nieuwe rundveestal er stond, viel een rode PAS-brief in de bus en bekeken de broers hoe ze hun bedrijf nu zouden omdraaien. In hun denkoefening namen ze ook de aspecten korte keten en bio mee. Zo zijn ze uitgekomen bij de biologische kippenkweek. Ondertussen trachtten de broers alle negatieve punten die opdoken bij de nieuwe plannen om te zetten in voordelen. Daardoor dachten ze een uniek project in gedachten te hebben. Immers is er vraag van de industrie en de consument naar biologisch kippenvlees.

Natuurpunt

Planologisch kwam er een locatie in Bierbeek naar voor waar de broers hun kippenstal zouden kunnen realiseren. Ze hielden er rekening mee dat de buurt eventueel kritisch zou kunnen zijn voor een nieuw landbouwbedrijf. Ze hadden echter nooit gedacht dat Natuurpunt tegen dit project zou ingaan en al helemaal niet op de manier waarop het verlopen is.

Vlak na de vergunningsaanvraag hebben de broers Van Schoonbeek schriftelijk aan Natuurpunt gevraagd wat zij van hun project vonden en of ze ervoor aan tafel samen moesten zitten om meer uitleg te verschaffen. Hierna was er een kort antwoord dat luidde: “Natuurpunt bekijkt zelf hoe nieuwe bedrijven ingepast kunnen worden planologisch gezien”. Vervolgens was er vanuit Natuurpunt een stilte gedurende negen maanden. Toen kwam er een korte brief van een advocatenkantoor met de mededeling dat Natuurpunt naar de raad voor vergunningenbetwisting ging voor betwisting van dit project. “Dan hebben we alles uit de kast gehaald om nog een overleg op te starten”. Maarten en Vincent deden vele telefoontjes en e-mails. Maar Natuurpunt wou niet onderhandelen over wat al dan niet kan voor hen. Begin dit jaar kregen ze bericht dat Natuurpunt naar de Raad van State gaat voor de milieuvergunning.

Uitgepraat

“Dan zijn we eigenlijk uitgepraat”, geeft Maarten aan. Wij kunnen het als familiaal bedrijf niet aan om een jarenlange procedure op te starten tegen een vzw als Natuurpunt die enorme financiële middelen hebben (o.a. 25 miljoen euro subsidie in 2015). “We kunnen proberen goed te boeren, maar dit gevecht kunnen we niet aan”, berust Maarten. Hij heeft er nog begrip voor dat Natuurpunt zijn visie verschilt met die van landbouwers. Maar hij maakt zich ook de bedenking dat hun project mijlenver ligt van andere projecten die Natuurpunt aanvecht en waar ze wel rond communiceren (bv. het Essers-bos). Gezien Natuurpunt niets communiceert rond de kippenstal van de gebroeders Van Schoonbeek, stellen deze zich nu openlijk de vraag of Natuurpunt wel de steun voor hun verzet vindt bij hun achterban.

Omwille van deze vaststelling en voornoemde problematiek organiseerden de gebroeders Van Schoonbeek vorige week een persconferentie, gesteund door Boerenbond, met de vraag ‘Waar mogen wij nog boeren?’. “Natuurpunt, waar ziet u dit soort projecten nog opstarten?”. “Jonge boeren willen het nog proberen in de landbouw. Maar op deze manier gaat het niet echt lukken”, vult Maarten nog aan.

Past niet

De locatie waar de kippenstal aangevraagd werd, ligt in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Dit betekent dat deze stal wettelijk gezien op deze locatie gebouwd mag worden, als er rekenig wordt gehouden met de schoonheidswaarde en inplanting in het landschap. De plannen van de stal houden hier ten volle rekening mee. Zo zal de stal omringd worden door hoog- en laagstammige fruitbomen, die niet alleen fruit voortbrengen maar ook voor schaduw zorgen voor de kippen.

De stal ligt aan de rand van een 400 ha groot landbouwgebied tussen de spoorweg Tienen-Leuven en de E40. Op een boogscheut verwijderd ligt het Zoötechnisch instituut van de KULeuven.

Het gaat om een biologisch en kleinschalig bedrijf, met de bedoeling om vooral via de korte keten te verkopen. Kortom een uniek, modern en innovatief, toekomstgericht bedrijf. Daarmee voldoet het aan heel wat maatschappelijke verwachtingen die de consument formuleert in het kader van een duurzame voedselproductie. Het is daarenboven de weerspiegeling van het landbouwmodel dat Natuurpunt naar voren schuift.

Waar de gemeente Bierbeek de bouwvergunning initieel weigerde leverde de provincie Vlaams-Brabant de bouw- en milieuvergunning in een tweede fase wel af. Alle knelpunten werden immers uitgeklaard en opgelost. Zo werden er afspraken gemaakt rond het transport (slechts drie keer per maand), zodat er geen conflicten optreden met de fieters die gebruik maken van de veldweg, die vlak voor het bedrijf ligt. De broers Van Schoonbeek waren tevreden dat er naar hun objectieve argumenten werd geluisterd en ze eindelijk van start konden gaan.

Ze zijn dan ook uiterst verrast dat Natuurpunt tegen hun vergunningsaanvraag naar de Raad van State trekt. Ondanks het gegeven dat ze er alles aan gedaan hebben om hun stal visueel te integreren in het landschap. En ze gekozen hebben voor een kleinschalig, diervriendelijk en biologisch project, op maat van de consument en het landschap. De jonge landbouwers stellen zich terecht de vraag waar landbouw in de toekomst dan nog terecht kan? Of ruimer gezien: waar zal in de toekomst ons voedsel vandaan komen als zelfs dit familiale landbouwbedrijf op verzet stoot? De Bierbeekse kip met appelmoes is alvast nog niet klaar om geserveerd te worden.

T.D.

Actueel

Nieuwe KB’s in de strijd tegen IBR

Veeteelt Er zijn op 6 mei 2 Koninklijke Besluiten verschenen in het Staatsblad die moeten helpen in de strijd tegen Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) die voorkomt bij runderen.
Voir plus d'articles
Meest gelezen