Er is nog geen interprofessioneel akkoord afgesloten tussen de Tiense Suikerraffinaderij (TS) en de vertegenwoordigers van de planters, maar de suikerfabriek heeft beslist door te gaan en de contracten naar de planters toe te sturen. In die contracten worden de voorwaarden opgenomen die in december jl. aan de bietensyndicaten werden voorgelegd. En die voorwaarden gelijken zeer sterk op deze die begin van de zomer 2016 werden voorgesteld, met enkele nieuwigheden zoals o.m. de opname van de pulpvergoeding in de basisprijs, de deelname in de transportkosten van de bieten onder bijkomend contract, de malus en de transportkosten van de grondtarra, de prijs van de bieten buiten contract en de facturatie van het zaaizaad.
Identieke prijs voor de drie filialen
De nieuwe contracten voor de bieten zijn gebaseerd op een identieke prijs, alles inbegrepen, voor alle bietentelers in België, Frankrijk en Duitsland die aan Südzucker (moederbedrijf van TS) leveren. De opbouw van de contracten is wel specifiek aan de drie landen met bv. deelname in de transportkosten of nog de referentierijkheid die verschilt (16° in Frankrijk, 17 ° in België en 18 ° in Duitsland), maar de uiteindelijke nettoprijs – bonus inbegrepen en na de verschillende aftrekken, buiten prijstoeslag en met een deelname in de transportkosten van ongeveer 25 % - is dezelfde voor de Belgische, Franse en Duitse planters. “De gemiddelde prijs voor de geleverde bieten aan de fabriek aan 18 ° zal aldus 30,50 euro/ton bedragen voor een suikerprijs van 450 euro/ton. Indien de prijs van de suiker die door de groep wordt verkocht 400 euro/ton of 500 euro/ton bedraagt, zal de aankoopprijs van de bieten respectievelijk 27,50 euro/ton en 33,50 euro/ton bedragen”, zo legt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suikerraffinaderij, uit.
Pulpvergoeding inbegrepen
De prijs die aan de Belgische leveraars van TS wordt voorgesteld zal samengesteld zijn uit een basisprijs, premies en een prijstoeslag.
De basisprijs is vastgesteld voor bieten aan 17° suiker en in functie van de verkoopprijs van de SZ4 suiker, dit wil zeggen de gemiddelde prijs van de suiker die in de vier filialen van Südzucker (België, Duitsland, Frankrijk en Polen) wordt gerealiseerd op het einde van het boekjaar (maart 2018). Deze prijs omvat ook de pulpvergoeding. “De basisprijs zal dus hoger zijn en de rijkheidpremie zal berekend worden op de pulpwaarde, zoals gevraagd door de vertegenwoordigers van de planters. Keerzijde van de medaille is dat er in de betaling van de bieten geen prijs meer zal zijn voor het afstaan van de pulp. Dat betekent dat alle pulp die door de planter wordt afgenomen hem zal gefactureerd worden, pulprechten inbegrepen. De planter die zijn pulprechten opneemt blijft nochtans prioritair zoals vroeger. De toekenning van de pulp zal in de toekomst dus niet verschillen ten opzichte van vroeger”, aldus Erwin Boonen. Boven de basisprijs komen de premies voor rijkheid, voor vroege levering en late levering en voor afdekking die berekend worden op alle geleverde tonnen, binnen en buiten contact.
Ten slotte zal een prijssupplement aan de basisprijs en aan de premies worden toegevoegd voor de bieten onder contact en de bieten onder bijkomend contract. Deze zal op het einde van de campagne (waarschijnlijk in de loop van de maand juni 2018) onderhandeld worden. Hij kan niet negatief zijn. “De pulpwaarde zal niet meer in de discussie over deze prijstoeslag opgenomen worden”, zo verduidelijkt Erwin Boonen.
Nul operatie voor de bijkomende bieten
De bieten onder bijkomend contract zullen een prijssupplement van 4 euro per ton toegekend krijgen, maar dit zal geannuleerd worden door de deelname in de transportkosten voor deze bijkomende bieten (zie verder). Indien, na levering van de bieten onder contract en de bijkomende bieten onder contract, de planter nog bieten levert buiten contract, dan zullen deze betaald worden aan 75 % van de basisprijs (tegenover 60 % voordien).
Bijkomende hoeveelheden
Op termijn zullen alle filialen van Südzucker hun gecontracteerde hoeveelheden verhogen met als doel een minimum campagneduur van 120 dagen te bereiken. Om dat de bereiken zijn de contracten voortaan samengesteld uit een vaste en stabiele basishoeveelheid, berekend op basis van de aandelen Sopabe-T, maar eveneens op basis van een variabele hoeveelheid, die bijkomende hoeveelheid wordt genoemd en geraamd wordt in functie van de beschikbare oppervlakte.
Zo hebben de Belgische planters een brief gekregen waarin een bepaalde hoeveelheid bieten wordt voorgesteld met de mogelijkheid om bijkomende hoeveelheden aan te vragen. “De bijkomende contracten die voorgesteld werden waren minder groot voor de planters die ver van de fabrieken wonen en groter voor de planters dicht bij de fabrieken, maar iedereen had de mogelijkheid om bijkomende hoeveelheden aan te vragen. Over het algemeen werd elke aanvraag aanvaard en de Belgische planters hebben voldoende oppervlakte om een campagneduur van minimum 120 dagen te verzekeren”, zo legt Erwin Boonen uit. “De planters kunnen rekenen op de hoeveelheden die werden toegekend in de brief van november. Bovendien, indien zij ons de uitgezaaide hoeveelheid hebben meegedeeld en dat onze brief bevestigt dat deze oppervlakte voldoende is om hun contract te voldoen, dan zijn de planters gedekt in geval van lagere opbrengsten zoals dat in 2016 het geval was. Diegenen die ons hun oppervlakte niet meedelen nemen zelf de verantwoordelijkheid om hun contract te voldoen, want wij kunnen niet schatten of zij een risico nemen of niet”, zo vervolgt hij.
“Anderzijds vragen wij aan de planters om hun contracten aan te passen aan hun opbrengsten. Het is niet nutteloos om zijn voorzorgen te nemen om in alle omstandigheden zijn contracten te kunnen voldoen. Wij zijn bereid om een deel van de risico’s met hen te nemen en wij vragen hen niet om systematisch meer te produceren. Anderzijds kunnen wij niet aanvaarden dat men systematisch minder produceert, want dan contracteert men lucht. Indien u minder oppervlakte beschikbaar hebt, vraag dan dat uw contracten aangepast worden”, verduidelijkt hij.
20 % bieten met bladeren
Een andere nieuwigheid voor de komende campagne is dat TS de volledige bieten betaalt, maar zonder bladeren. Er gebeurt dus geen ontkopping meer in de fabriek, noch de klassieke ontkopping bij het rooien. Het nieuwe doel is de micro-ontkopping, dit wil zeggen een kleine snede die toelaat de bladeren te verwijderen. “Het is mogelijk dat een gedeelte van de bieten overblijft met nog een beetje bladeren, maar men moet niet in staat zijn er de ziekten op te ontdekken”, zo zegt Erwin Boonen al lachend. “Men gaat er van uit dat indien er meer dan 20 % van de bieten overblijven met bladeren er problemen kunnen zijn bij de receptie. Indien er daarentegen geen enkel blad meer aanwezig is, heeft men te diep ontkopt. Er moet dus een evenwicht gevonden worden. Dat is zeer goed mogelijk, want in Nederland en Frankrijk gebeurt het al. Op termijn zullen wij evolueren naar een systeem dat vergelijkbaar is met Frankrijk, met aftrekken wanneer een bepaalde grens wordt overschreden”.
Geen kosten bij vrachtwagens fabriek
Voor de planters die leveren met vrachtwagens van de fabriek zullen de kosten voor laden en reiniging gedragen worden door TS. Deze werden voordien gedeeltelijk door de planters gedragen (ten belope van 0,21 euro/ton). Een andere verandering is dat het laden van de geplande bieten (basiscontract, bijkomend contract en buiten contract) voortaan in 4 passages zal gebeuren in plaats van 3. De planters zullen echter verschillende mogelijkheden hebben voor de afname van hun bieten:
- verdeling over vier passages;
- verdeling over 2 van de 4 passages, met een lading van de 1ste en 3de passage het eerste jaar en de 2de en 4de passage het tweede jaar;
- één enkele ophaling, met de eerste toer het eerste jaar, de tweede het tweede jaar,….
Laden eigen vervoer: volgens de tarra
Voor het eigen vervoer komt de fabriek tussen in de laadkosten van alle bieten (basiscontract, bijkomend contract en buiten contract) op basis van een barema dat wordt vastgesteld in functie van de gemiddelde tarra van de planter tijdens de campagne. “Het doel is om de vervoerders aan te zetten de grondtarra te verminderen. Tussen 0 en 6 % grondtarra gaan we ervan uit dat de biet is gereinigd en komen we tussen ten belope van 1,20 euro/ton. Boven de 10 % grondtarra gaat het om een lading met de kraan en onze deelname in de kosten beperkt zich dan tot 0,50 euro/ton. Omdat wij niet van de ene klasse naar de andere kunnen overgaan werden twee andere waaiers voorzien, met een interventie van 0,90 euro/ton voor een grondtarra tussen 6 en 8 % en van 0,70 euro/ton voor een grondtarra tussen 8 en 10 %”, zo verduidelijkt Erwin Boonen.
Zoals voor de andere planters zal de levering over de hele duur van de campagne gebeuren. “Geen week ‘buiten contract’ meer op het einde van het seizoen”, zo stelt hij.
Transport: 4 euro/ton voor bijkomende bieten
Welke ook de wijze van levering is, zullen de planters geen transportvergoeding moeten betalen voor de bieten binnen het basiscontract en buiten contract. Daarentegen zullen ze wel een transportvergoeding moeten betalen voor de bieten in de bijkomende contracten volgens een barema dat zal opgemaakt worden op basis van de gemiddelde afstand tot de fabriek van de bijkomende geleverde hoeveelheden. Zo zullen de planters voor 2017 4 euro/ton transportvergoeding betalen voor de bijkomende bieten, een bedrag dat gelijk zal zijn aan de voorgestelde supplementaire prijs voor deze bijkomende bieten. “Het is niet een volledige nul operatie, want de rijkheidspremie zal betaald worden op de 4 euro supplement boven de basisprijs”.
6 euro/ton aarde boven de 1 % tarra
Wat de grondtarra betreft, zal een identiek systeem worden toegepast voor het vervoer met vrachtwagens van de fabriek en het eigen vervoer en ongeacht het type contact. Dat zal berusten op twee tussenkomsten, waarvan de eerste een bijdrage is in de transportkosten voor alle tonnen aarde volgens een barema dat zal opgemaakt worden op basis van de gemiddelde afstand van de geleverde tonnen. Het bedrag daarvan werd tijdens de wintervergaderingen niet meegedeeld.
De tweede tussenkomst zal bestaan uit een malus voor grondtarra van 6 euro/ton aarde die zal toegepast worden voor de aarde vanaf een grondtarra boven de 1 %. “In de vorige voorstellen werd deze malus berekend in functie van de afstand eigen aan de planter”, stelt Boonen.
Betaling op 1 jaar
Om te eindigen werd verduidelijkt dat de betaling in 4 maal zal gebeuren, van eind december 2017 tot november van de volgende campagne. Het gaat om volgende data:
- op 22 december 2017, betaling van een voorschot van 15 euro/ ton bieten geleverd binnen contract tot 13 december en facturatie van de zaaizaden 2017;
- elke twee weken vanaf 22 december 2017, betaling van een voorschot voor de bieten geleverd binnen contract na 13 december;
- eind maart 2018, betaling van 85 % van de basisprijs van de bieten (volgens een prijs voor de suiker tot eind februari) en van de premies (na aftrek van het reeds betaalde voorschot);
- eind november 2018, betaling van de uiteindelijke prijs op basis van de uiteindelijke suikerprijs en prijssupplement. “Het prijssupplement zal waarschijnlijk in juni bepaald worden maar betaald in november”, aldus nog Erwin Boonen.
Om te besluiten stelt Erwin Boonen dat in de meerderheid van de individuele gevallen de planters zullen kunnen rekenen op een omzet per ha die vergelijkbaar is aan de vorige campagnes. Hij gaat uit van een omzet van 2.150 euro per ha voor een suikerprijs SZ4 van 350 euro/ton (2.400 euro/ha voor een suikerprijs van 400 euro/ton en 2.650 euro/ha voor een suikerprijs van 450 euro/ton).
Naar D.J.