Voorjaarsbollen: schitterende potplanten

Die klassiekers doen het schitterend in potten of bakken. Er zijn ook heel wat minder gekende voorjaarsbollen die het goed doen in pot en al vanaf het vroege voorjaar zorgen voor kleur op het terras. Wie dus nog wat potten op voorraad heeft, moet maar eens gaan neuzelen in de tuinwinkels waar momenteel een groot assortiment winterharde bollen te koop wordt aangeboden.

Bollen in potten

Gebruik voor bollenbeplanting liefst ruime potten die niet te conisch toelopen, zo kan je de bollen ver genoeg van de kant planten waardoor het risico op bevriezing van de bollen verkleint. Want hoewel voorjaarsbollen, aangeplant in de volle grond, winterhard zijn is het risico op vorstschade in potten niet denkbeeldig. De minimale diepte van de pot is minstens drie keer de hoogte van de bloembol. Zorg voor een voldoende groot drainagegat onderaan in de pot en leg op de bodem van de pot een laag Hydro korrels of potscherven, zodat het overtollige giet- of regenwater vlot kan weglopen.

Plant de bloembol twee keer zo diep als de hoogte van de bol en vul de potten verder met een goede potgrond tot ongeveer 1 cm onder de rand. In een grotere pot kan men bloembollen in lagen planten, waardoor de bloei over verschillende maanden gespreid kan worden. Plant de grootste bollen onderaan en dek af met een laag potgrond. Leg dan een laag met kleinere bollen en dek terug af met potgrond, zo kan je afhankelijk van de diepte van de pot naar hartenlust grote en kleine bollen combineren. Door te spelen met bloeitijdstip, planthoogtes en kleuren krijg je in het voorjaar schitterende combinaties.

Verzorging

Voor een goede ontwikkeling hebben de bollen vocht nodig, Na het planten mogen de potten dus flink begoten worden en van dan af wordt de grond steeds licht vochtig gehouden tot aan de bloei. Af en toe gieten zal dus noodzakelijk zijn. Om vorstschade te voorkomen worden de potten best binnen in een koude ruimte gezet, licht hebben ze niet echt nodig tot de eerste neuzen bovenkomen, of op een beschutte plek op de zuid- of westkant dicht tegen een muur. Bemesten is niet nodig, de bollen bezitten voldoende reservevoedsel om de planten het eerste jaar rijkelijk te laten bloeien. Bloembollen in potten overhouden gaat moeilijk. Sommige soorten gaan in het tweede jaar nog wel wat bloeien, maar het resultaat is meestal teleurstellend. Plant daarom ieder jaar nieuwe bollen in de potten. Eénmaal bloeiende bollen, zoals heel wat tulpenrassen, gooi je na de bloei weg. Doorlevende soorten (de meeste voorjaarsbloeiende bollen zijn doorlevend) plant je na de bloei in de volle grond, waar het loof kan afrijpen, zodat ze voldoende voeding kunnen opnemen om het volgend jaar opnieuw te bloeien.

Bollen die het goed doen in pot

In theorie kan je alle soorten voorjaarsbloembollen planten in een pot maar het resultaat zal niet altijd even geslaagd zijn omdat de planten te hoog uitgroeien, de kleuren te flets zijn, de bloemen te onopvallend… De soorten die we hier bespreken doen het in ieder geval prima in pot en zullen je niet teleurstellen.

Allium soorten (sieruien): Heel wat soorten uit dit grote geslacht doen het goed in pot maar omdat de bladeren vaak al geel worden voor de bloem zich goed heeft ontwikkeld valt het resultaat vaak tegen in pot. Allium akaka (breedbladige look) is een minder gekende soort maar heeft bladeren die langer mooi blijven dan bij de meeste van zijn soortgenoten. Het plantje wordt ongeveer 20 cm hoog en bloeit in mei-juni met een 5 tot 10 cm grote, roze bloeiwijze. Ook de bladeren van Allium karataviense (puinlook) blijven mooi tot na de bloei. Tussen de brede, grijsgroene bladeren ontwikkelt zich een stevige, 10 tot 20 cm hoge stengel met aan het einde een zachtroze tot witte, bolvormige bloeiwijze. Wie het meer heeft voor de hogere sieruien kan best opteren voor Allium christophii. Dit is een soort waarvan de 20 cm breed wordende bolvormige bloeiwijzen op het einde van een 50 cm hoge en zeer stevige stengel staan. Plant sieruien niet te diep (één keer de hoogte van de bol) in een goed bemeste potgrond.

Anemone blanda (blauwe of Oosterse anemoon) of een van zijn vele rijkbloeiende cultivars, doen het schitterend in pot. In maart ontwikkelen zich de eerste knoppen gelijktijdig met de drietallige ingesneden blaadjes. Ze vormen een dicht bloemtapijt van ongeveer 10 cm hoog. Koop de knolletjes zo vers mogelijk of laat oudere knolletjes een nachtje weken in lauw water vooraleer ze te planten. Plant ze niet te diep (5 cm) en zet de potten op een beschutte, vorstvrije plek.

Chionodoxa soorten (sneeuwroem) zijn bolgewasjes die al in februari kunnen bloeien. Ze verlangen een humusrijke grond (potgrond is dus ideaal) en een plaatsje in de lichte schaduw. De stervormige bloemetjes staan in trossen aan tere bloemsteeltjes en het felgroene blad is lang en smal. Plant de bolletjes ongeveer 5 cm diep en zet de potten op een vorstvrije plek tot aan de bloei. Een zeer rijkbloeiende soort die het zeer goed doet in pot is C. sardensis met helderblauwe bloemetjes met een iets lichter hart.

Iris soorten. Het is misschien verassend maar ook sommige iris soorten, met hun bijzondere bloemen (zes bloemblaadjes waarvan er drie rechtop staan en drie horizontaal tot sterk afhangend zijn) doen het goed in pot. Plant ze volgens de regel van: twee keer zo diep als de hoogte van de bol en zet de potten vorstvrij tot de eerste neuzen boven komen. Iris danfordiae (dwergiris) kan men herkennen aan zijn goudgele bloemetjes met fraaie donkere stippels op de onderste bloemblaadjes en zijn blauwgrijs, grasachtig blad. Deze plant bloeit vanaf maart schitterend in een pot. Ook Iris histroides, of een van zijn cultivars, een laagblijvend (tot 10 cm) irisje dat al in februari bloeit met blauwe bloemetjes is een mooie potplant. Iris reticulata is vroeg in het voorjaar een opvallende verschijning op het terras.

Zantedeschia soorten (aronskelk, Calla) zijn vaste planten met knolvormige wortelstokken die gekweekt worden omwille van hun opvallende bloeiwijzen. Ze kunnen jaren na elkaar overleven en uitbundig bloeien in een pot (geef tijdens de zomer regelmatig vloeibare meststof). Plant ze daartoe in een voldoende ruime pot en hou er rekening mee dat ze veel water nodig hebben (hou de potgrond altijd vochtig). Zantedeschia aethiopica is de bekende witte aronskelk met zijn 40 cm grote bladeren die vanaf einde voorjaar tot diep in de zomer bloeit met 25 cm grote zuiverwitte bloeiwijzen die in strenge winters niet geheel winterhard is. Z. a. ‘Green Godess’ heeft groengekleurde bloeiwijzen met een witte vlek in het midden. Zantedeschia elliottiana heeft gespikkelde bladeren en een goudgele bloeiwijze. Deze plant verdraagt geen vorst en moet in een verwarmde ruimte overwinterd worden. Zantedeschia rehmannii heeft witte tot roze bloeiwijzen met een donkerpaarse rand. Er zijn ook cultivars van deze soort met mauve, rode en zalmroze bloeiwijzen. Vorstvrij overwinteren.

G.B.

Meest recent

Meest recent