Aardappelkwekers nu en vroeger maken nog gebruik van traditionele technieken. Wanneer na vaak 12 jaar, een nieuwe variëteit werd geselecteerd, moest die vermeerderd worden door klonen (aseksuele voortplanting). Men steekt één aardappel in de grond en op het eind van het jaar worden dan ongeveer acht aardappelen geoogst, die ook in de grond moeten om nog meer aardappelen te krijgen het volgende jaar. Op die manier gaat het jaar na jaar door, waardoor na zeven jaar genoeg volume gecreëerd kan worden om het ras te commercialiseren. Probleem bij deze methode is dat in de knollen ziekten opstapelen, wat erger wordt na elke vermeerdering.
EconomieMet de Farm2Fork-strategie is het ultieme doel van Europa een duurzaam voedselsysteem. Stuurt de huidige strategie ons echter wel de juiste richting uit? Landbouweconoom Tessa Avermaete heeft alvast haar bedenkingen. “Het is vaak goed om een stapje terug te zetten en te reflecteren, zo kunnen we nog tijdig bijsturen.” Geld, tijd en middelen zijn immers beperkt.