Startpagina Liefhebberstuin

Liefhebberstuin

Liefhebberstuin

Bosbessen: de blauwe bes en haar familie

Liefhebberstuin De bosbes is een buitenbeentje onder de bessensoorten. Dat is niet omwille van zijn groeivorm of zijn vele en lekkere bessen, maar wel omwille van de eisen die bosbessen stellen aan de bodem en door hun specifieke voedingsbehoeften. Mits de juiste verzorging is het echter perfect mogelijk om deze lekkere bessen ook in de eigen tuin te kweken.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Snoei bij minder courante fruitsoorten

Vanaf nu gaat het vlug in de natuur. De aandachtige waarnemer heeft al opgemerkt dat de botten van heel wat plantensoorten al aardig aan het schuiven zijn. Hoog tijd dus voor het nodige snoeiwerk in de tuin. Sierstruiken, fruitbomen, kleinfruit, rozen: dankzij een goede snoeibeurt bloeien ze nog rijker en dragen ze nog meer vruchten.

Sleedoorn en gele kornoelje: mooi, maar ook lekker

Begin januari hadden we het in deze rubriek over winterbloeiende bomen en struiken, die op hun mooist zijn in het putje van de winter. De planten die vandaag aan bod komen, bloeien strikt genomen óók in de winter, ze bloeien in elk geval vóór 21 maart, maar worden eerder geklasseerd bij de voorjaarsbloeiers.

Aan de slag met koudebestendige kamerplanten

Kamerplanten zijn weer helemaal in de mode en dat is niet zonder reden. Ze zorgen voor een aangenamere leefomgeving, hebben een positief effect op onze gezondheid en kunnen zelfs therapeutisch werken. Daarnaast is het verzorgen en kweken van kamerplanten ook nog eens een leuke hobby. Dus wie zijn groene vingers ook in de winter voelt kriebelen, kan alvast aan de slag met kamerplanten.

Pluktuin in Antwerpen verdeelde 100.000 tulpen

Op het Koningin Astridplein in Antwerpen werd zaterdag 21 januari het nieuwe bloeiseizoen feestelijk ingezet. VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) organiseerde voor de vierde keer een pluktuin met 100.000 Vlaamse tulpen.

Winterbloeiers geven voorsmaakje van de lente

Winterbloeiende planten bloeien in het putje van de winter, op het moment dat andere planten nog volop in winterrust zijn. Ondanks de stevige winterprik halfweg december, bloeien ze ook dit jaar uitbundig. Bovendien bloeien bladverliezende struiken en bomen op hun naakte hout, waardoor de rijke bloei nóg meer opvalt.

Meest gelezen

Plant nu de mooie herfstverkleurders

Tot voor kort zagen we nog overal schitterende herfstkleuren zoals de schitterend geelgroene, oranje en bruine tinten van de haagbeuk; het gele loof van de rimpelroos; de mooie geelbruine tinten van het magnoliablad; het goudgeel van de bolacer en in de verte een bosrand met oranjegele tinten. Dat was de herfst op zijn mooist. Het is nu het ideale moment om deze bomen aan te planten.

Bereid je gazon voor op de winter

De zachte herfst loopt nu echt wel op zijn einde en de natuur verandert langzaam van een kleurboek met alle tinten groen, geelbruin en rood naar een kaal, winters landschap. Ook het frisgroen van de weilanden wordt stilaan een eerder flets geelgroen, de kleur van gras dat zich voorbereidt op de komende winter. Dit is het ideale moment om het gazon nog een laatste keer onder handen te nemen en om ervoor te zorgen dat het ongeschonden de winter doorkomt.

Planten die voor een fleurige Allerheiligen zorgen

De overgang van oktober naar november is een vast scharniermoment in de natuurlijke cyclus van de seizoenen. Het is de overgang van de vruchtbare, warme zomerperiode met een wassende natuur naar de kille, donkere winterperiode, waarin de natuur wegzinkt in zijn jaarlijkse winterrust.

Zo haal je het hoogste rendement uit je brandhout

Door de enorme prijsstijging van de ‘moderne’ energiebronnen zoals aardgas, stookolie en elektriciteit, zijn heel wat mensen op zoek naar een alternatief. Vaak wordt dan gekozen voor een houtkachel als aanvulling of ter vervanging van bestaande verwarmingssystemen. De grotere vraag en de gestegen transportkosten zorgen er echter voor dat ook brandhout stilaan peperduur wordt. Doordacht stoken kan het rendement wel aanzienlijk verhogen.

Appels vergelijken met peren

De eetbare tuin is in, en terecht. Vers geplukte appels, peren, kersen en pruimen smaken zoveel beter als je ze kan plukken uit de tuin. Niet alleen zijn ze knapperig vers, de keuze aan fruitrassen – en dus ook aan smaak – is veel ruimer dan de keuze binnen het gangbare, inlandse fruitassortiment dat wordt aangeboden in de supermarkt.