Radijzen en rammenas: pittige tussendoortjes

Liefhebberstuin

Radijsjes zijn een ideale groente voor de beginnende moestuinier. Ze stellen weinig eisen, hebben een korte teeltduur, want ze groeien supersnel, en ze zijn bovendien ook nog lekker en gezond. Radijsjes kennen we allemaal. Minder bekend is zijn nauwe verwant de rammenas, die men al eens durft in te delen bij de ‘vergeten groenten’. Nochtans is deze ook makkelijk te kweken en even lekker.

Door je verwaarloosde tuinmeubelen te schuren en te schrobben, breng je ze weer  in conditie.

Wat te doen als tuinmeubelen groen worden?

Liefhebberstuin

Met het mooie weer in zicht wordt het stilaan tijd om ook de tuinmeubelen van onder het stof te halen. Voor wie het geluk heeft dat hij zijn tuinmeubelen op een correcte manier binnen kan stockeren, zal een flinke afstofbeurt volstaan. Meubelen in teak die buiten overwinteren, zijn vaak bedekt met pleksgewijze groene aanslag. Hier zal een meer grondige reinigingsbeurt nodig zijn vooraleer we kunnen genieten van de eerste prille zonnestralen

De kruisbes is een makkelijke plant met een grote opbrengst aan lekkere bessen.

Stekelbessen: geen plantjes om zonder handschoenen aan te pakken

Liefhebberstuin

Vandaag stellen we u graag de kruisbes voor, in de volksmond vaak stekelbes genoemd. Als oorspronkelijk inheemse plant is ze in de tuin helemaal niet veeleisend. Deze ietwat zuur smakende, knapperige bes is ondanks zijn stekelige takken dan ook een echte aanrader voor de beginnende tuinier.

Vierde editie van Bye Bye Gazon: Vier de lente met minder gazon

Liefhebberstuin

Dieter Coppens roept op om ons saai gazon meer geur en kleur in te blazen als ambassadeur van de Bye Bye Gazon campagne. Een campagne die iedere Vlaming vraagt om een deel van hun gazon om te toveren tot een paradijs voor onze ogen en voor de insecten.

Begonia’s zijn een echt Belgisch topproduct

Zomerbloeiende bloembollen voor een zomers gevoel

Liefhebberstuin

Zomerbloeiende bloembollen zorgen voor een echt zomers gevoel in de tuin en op het terras. Met hun vaak felle kleuren en hun uitbundige bloei over een lange periode verdienen ze een plekje in iedere tuin. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk aan te planten en vragen ze weinig extra zorgen. Het is dus hoog tijd voor een herwaardering van deze wat vergeten gewasgroep.

Ook België neemt deel aan de Floriade Expo, met een ecologisch en duurzaam paviljoen dat de nadruk zal leggen op de typisch Belgische tuinbouwelementen en op de rijke en diverse cultuur van de verschillende regio’s.

België accentueert eigen tuinbouwelementen op Floriade

Liefhebberstuin

Onder het thema ‘Growing Green Cities’ neemt ons land deel aan Floriade Expo 2022. Deze internationale tuinbouwtentoonstelling gaat slechts eens in de 10 jaar door. De plaats van afspraak is deze keer het Nederlandse Almere. België wil er inspireren met zijn typisch Belgische tuin en wil kennis delen met bezoekers, tuinbouwproducenten, landbouwindustrieën en andere deelnemers.

In de hedendaagse tuin zijn de perkrozen van weleer vervangen door, meestal solitair  aangeplante, struikrozen

Correct snoeien doet beter bloeien

Liefhebberstuin

Het is weer zover: het einde van de winter nadert, maar de meeste planten zijn nog in rust. Dan is het moment aangebroken om bomen en struiken in onze tuinen een grondige snoeibeurt te geven. Voor menig tuinier is dit stresserend, want hoe zat het nu ook weer met de snoei van rozen? Daarom is het hoog tijd om onze snoeikennis nog eens op te frissen.

De jonge kiemplantjes kunnen aardig wat vorst verdragen.

Het geheim van de tuinboon

Liefhebberstuin

In februari kan het weer alle kanten uit: het kan vriezen en sneeuwen, waaien en regenen. De vorige generaties wisten het ook: “Februari is nooit zo fel of ze geeft 3 zomerse dagen wel”.

Ook (knol)selder heeft een reputatie als potentieversterkende plant.

Valentijn: de liefde van de mens gaat door de maag

Liefhebberstuin

Voor 1 keertje gaan we het nu eens niet hebben over de chemie van meststoffen, de interactie tussen wortelen en de preivlieg of de pracht van een ontluikend sneeuwklokje in de winter. Naar aanleiding van de feestdag van de geliefden, Valentijnsdag, staan we vandaag even stil bij de onvermoede krachten van groenten (uit de eigen tuin).

De haagbeuk is een echt manusje-van-alles. Hij kan zeer breed toegepast worden in de tuin en in openbaar groen.

De haagbeuk: een manusje-van-alles

Liefhebberstuin

De haagbeuk is slechts een verre verwant van de beuk en het is dan wel een dankbare haagplant, maar bovenal een mooie, sterke en gezonde boom. De naam is dus eigenlijk heel misleidend. In tegenstelling tot zijn neef, de berk, zijn er niet zo heel veel soorten haagbeuk, maar kan hij wel zeer breed toegepast worden in de tuin, in openbaar groen en in het bosbeheer.

Berken werden als goede biochemici door de eeuwen heen erg gewaardeerd.

De berk: meer dan de klassieke drieling in je voortuin

Liefhebberstuin

Iedereen kent ze wel, de berken in de voortuin – vaak in groepjes van 3 – die op het einde van de vorige eeuw massaal in de tuin, dan nog liefst in de voortuin, werden aangeplant. Omdat berken snel groeien en de voortuin vaak niet de ideale plaats was voor die bomen, zijn er ondertussen al weer heel wat uit het straatbeeld verdwenen.

De bloemen van toverhazelaar, Hamamelis, bloeien meestal op kale takken. Oude exemplaren groeien hoog en breed, waardoor je tussen kleurrijke, geurige wolken wandelt.

Bezoek de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout

Actueel

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken het arboretum om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin.

Het is belangrijk dat de juiste boom op de juiste plaats wordt geplant.

Plant eens een boom of struik

Liefhebberstuin

Bij de overgang van oud naar nieuw staan we graag even stil bij het verleden en worden er vaak goede voornemens gemaakt om het in de toekomst anders en beter te doen. Bij deze geven we alvast een tip: plant (een) bo(o)men. Keuze is er genoeg: bessenstruiken, een mooie sierstruik, fruitbomen, hakhout of een mooie loofboom. Als je de struik of boom ook nog op de juiste manier in de grond stopt, kunnen ook de volgende generaties nog genieten van je goede voornemens voor 2022.

HoGent zoekt 500 burgerwetenschappers die in eigen tuin een stukje gazon willen omvormen tot een levend laboratorium.

Een bloemenweide voor de wetenschap

Akkerbouw

HoGent zoekt 500 burgerwetenschappers die in eigen tuin een stukje gazon willen omvormen tot een levend laboratorium.

Kiem- of microgroenten zijn vers gekiemde zaden of kiemplantjes die in een zeer jong stadium ‘geoogst’ worden.

Kiemgroenten: een moestuin op je vensterbank

Liefhebberstuin

Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben om zaadjes te laten uitgroeien tot gezonde, smaakvolle kiemen. Alles wat je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen zijn een handvol geschikte zaden, de juiste hoeveelheid vocht en de juiste temperatuur.

Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ heeft opvallend groen-geel gestreepte bladeren.

Siergrassen in het lang en het breed

Liefhebberstuin

In een vorige editie van Landbouwleven beschreven we de grote familie van de grassen. We vertelden waar ze zich best thuis voelen in de tuin en hoe we deze doorlevende planten het best kunnen verzorgen om er jarenlang tuinplezier van te hebben. Vandaag zetten we enkele mooie en sterke siergrassen in de kijker. En je zal zien: het moeilijkste bij siergrassen is de juiste keuze maken uit het enorme aanbod aan hoogtes, breedtes en kleuren.

Met hun langgerekte silhouet, hun fijne bladeren en hun sierlijke pluimen veroverden de siergrassen langzaam maar zeker het hart van de tuinliefhebber.

Siergrassen: 50 tinten groen en blauw en bruin...

Liefhebberstuin

Grassen worden bijna altijd geassocieerd met weilanden of met een gazon, maar ze zijn zoveel meer dan dat. Denken we maar aan de graangewassen – een klein deeltje van de grote grassenfamilie – die wereldwijd een belangrijke voedingsbron zijn voor de mens. Ook bamboe en riet, die in grote delen van de wereld belangrijke bouwmaterialen zijn, behoren tot de grassenfamilie. Sinds halfweg de vorige eeuw begonnen grassen ook aan een opmars als tuinplant.

Japanse esdoorns zorgen voor een instant zengevoel in de tuin.

De Japanse esdoorn

Liefhebberstuin

Esdoorns zijn er in alle maten, vormen en soorten. Dat gaat van de Spaanse aak (Acer campestre), de enige inheemse esdoorn in België, over de Noorse esdoorn (Acer platanoïdes), die bij ons vaak als bosboom wordt aangeplant en waarvan er verschillende mooie tuincultivars bestaan, tot de suikeresdoorn (Acer saccharum), waarvan het blad staat afgebeeld op de Canadese vlag. En dan hebben we het nog niet gehad over de slangenbastesdoorns, de witte esdoorn, de rode esdoorn, de fluweelesdoorn, de papieresdoorn...

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Groenvoorziening

Boomkwekerij Sylva uit het Oost-Vlaamse Lievegem heeft de ‘Leeuw van de Export 2021’ gewonnen in de categorie bedrijven met maximaal 49 medewerkers. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt door Flanders Investment & Trade.

Sieruien bloeien in het late voorjaar, maar moeten in het najaar geplant worden.

De sierui: bloembollen op statige stengels

Liefhebberstuin

Vanaf half september duiken de voorjaarsbollen weer op in de winkels. De sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen zijn nog mooi ingepakt in kleurrijke verpakkingen, klaar om ons in het prille voorjaar te verrassen met hun felle kleuren in de verder nog kleurloze natuur. Er zijn er echter nog zoveel meer. Een wat minder bekende smaakmaker in de tuin, die nu wel volop aan een opmars bezig is, is de sierui.

Op 26 september starten op de themazenders Eclips TV en Plattelands TV het nieuwe programma Van Droom tot Tuin.

Marc Verachtert en Gil Claes presenteren nieuw tuinprogramma Van Droom tot Tuin op themazenders

Actueel

Ben je van plan om je tuin eens wat grondiger aan te pakken? Ben je op zoek naar creatieve ideeën en inventieve oplossingen? Op 26 september starten op de themazenders Eclips TV en Plattelands TV het nieuwe programma Van Droom tot Tuin, gepresenteerd door Marc Verachtert en Gil Claes. Het programma loopt in samenwerking en is grotendeels gefinancierd door VLAM.

Zwarte moerbeiboom (Morus nigra)

De moerbeiboom: een sierlijke boom vol lekkere bessen

Liefhebberstuin

De moerbeiboom, de meesten onder ons hebben er al wel eens van gehoord, sommigen zouden hem misschien zelfs herkennen en enkelen onder ons hebben waarschijnlijk ook al eens van die heerlijke vruchten geproefd. Of vond u ze toch maar flets smaken, want de ene moerbei is de andere niet? De vruchten van de zwarte moerbeiboom zijn een echte delicatesse, die van de witte moerbeiboom smaken eerder flets, maar van de witte moerbei zijn er dan weer mooie treur- en zuilvormen beschikbaar die uitgroeien tot karaktervolle eeuwenoude bomen.

Belle époque bloementapijten in Blankenberge

Liefhebberstuin

AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, legt in het laatste weekend van augustus opnieuw begoniatapijten uit op 3 locaties in Blankenberge. Blankenberge sluit daarmee het hoogseizoen af.

Bessen van eigen bodem zijn momenteel volop beschikbaar.

Volop bessen van eigen bodem beschikbaar

Liefhebberstuin

Niets beter om dat druilerige weer weg te denken dan met lokaal geteelde bessen. En nu de zomer volop bezig is, zijn ook de grotere volumes van rood fruit daar. Ideaal voor zij die op zoek zijn naar fruit van eigen bodem.

Voor de uitwerking werd beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes.

VLAM presenteert nieuw TV-tuinprogramma ‘Van droom tot tuin’ op Vlaamse themazenders

Actueel

Op 26 september start op Eclips TV en Plattelands TV een gloednieuwe groene reeks boordevol inspiratie: ‘Van droom tot tuin’, in samenwerking met en deels betaald door VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Voor de uitwerking werd beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes.