Startpagina Liefhebberstuin

Liefhebberstuin

Liefhebberstuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Liefhebberstuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Van kamerplant tot schitterende tuinplant

2023 was een uitzonderlijk

goed jaar voor de hortensia's. We kregen een vrij zacht voorjaar met weinig late nachtvorst en een vrij hoge gemiddelde temperatuur, zodat de planten al vrij vroeg gingen uitlopen met weinig risico op vorstschade.

‘Phytophthora infestans’ profiteert van natte zomer

Ervaren moestuiniers weten al langer dat het ene jaar het andere niet is. Het voorjaar was uitzonderlijk nat, koud en somber, waardoor de start in vele moestuintjes er een was met heel wat hindernissen. Waar we de laatste jaren in de zomer te kampen hadden met hittegolven en langdurig droge periodes, kregen we nu af te rekenen met koele en natte omstandigheden.

Quinoa uit eigen tuin

Onder druk van de veranderende klimatologische omstandigheden en in de zoektocht naar eiwitrijke gewassen is de Vlaamse landbouw sinds enkele jaren langzaam maar zeker aan het diversifiëren. Denk maar aan teelten als kikkererwt, veldbonen, yacon, soja, zoete aardappel en zeker ook quinoa.

Kiezen voor lavendel of salie?

Welke tuinplanten roepen met hun blauwe bloemen meer het vakantiegevoel op dan lavendel en salie? Lavendel, met zijn massa’s bloemen en zijn krachtige, rustgevende geur, laat ons dromen van zuiderse oorden. Tuinsalie, met zijn diepblauwe bloemen en zijn sierlijke vorm, is een ware vlinder- en bijenmagneet, en brengt zo op zijn eigen manier de zomer in de tuin.

Lastige luizen in de tuin: dopluis en beukenbladluis

Plantparasiterende luizen zijn er in vele soorten, kleuren en afmetingen. Zo zijn er de grote (tot 5 mm) bruinzwarte dromedarisluis op salix, de citroengele bamboebladluis en de beige bessenwortelluis maar ook de kleine (1,5 mm) donkergroene sparrennaaldluis. Vandaag laten we u kennismaken met 2 hardnekkige soorten en geven we tips om ze te bestrijden.

Meest gelezen

Buxus verovert stilaan opnieuw de Vlaamse tuinen

Dankzij zijn dichte groeiwijze en de mogelijkheid om hem te scheren als haag en in allerlei vormen was de buxus eeuwenlang immens populair in tuinen en parken. Helaas, de massale kweek en aanplant maakten hem tot een gemakkelijke prooi van ziekten en plagen. Daardoor werd hij massaal gerooid en vervangen door andere groenblijvende planten. Geen enkel alternatief kan echter tippen aan de kwaliteiten van de vertrouwde buxus.

Zoete aardappel: van het veld naar de moestuin

De klassieke groenten vonden hun weg door de jaren heen vanuit kleinschalige teelt in abdijen en moestuinen naar de grootschalige landbouwteelt. De zoete aardappel kwam pas recent op de radar voor teelt in onze streken tijdens de zoektocht naar gewassen die beter aangepast zijn aan het veranderende klimaat. Proeftuinen gingen ermee aan de slag en de teelt wordt nu langzaam maar zeker opgepikt door professionele telers.

Zo kweek je de lekkerste aardappelen

De hoogtijdagen voor de moestuiniers zitten er nu echt wel aan te komen. De zon en de wind zorgen ervoor dat de bodem stilaan voldoende droog wordt om hem zonder schade te kunnen bewerken. Wie het geluk heeft om over een redelijke moestuin te beschikken, moet zeker eens overwegen om zijn eigen aardappelen te kweken.

Verticaal tuinieren met klimplanten

Verticaal tuinieren wordt steeds populairder, omdat het een efficiënte manier is om planten te laten groeien in beperkte ruimtes, zoals stadstuinen, balkons of binnenruimtes. Het biedt een decoratieve en esthetische meerwaarde aan de omgeving. Bovendien kan het bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, aan geluidsreductie en aan het verminderen van de stedelijke hitte-eilanden

Waarom en hoe zeekool kweken?

Veel tuiniers beperken zich in de moestuin tot het kweken van courante groenten, waarvan in de handel volop plantgoed en zaad verkrijgbaar is. Vaak zijn dit relatief korte teelten, met bovendien een grote kans op succes, omdat de rassen goed aangepast zijn aan ons klimaat. Waarom zou een mens dan zeekool willen kweken? En kan men dat eigenlijk wel kweken in het binnenland?