De moestuin in september: meer dan alleen maar oogsten

Liefhebberstuin

De schoolvakantie is alweer voorbijgevlogen dus loopt de zomer op zijn laatste benen. Het hooi en het stro zitten op de schelf of staan netjes in grote balen op elkaar gestapeld. En dan wisten de oude boeren het wel: “als de akkers zijn geschoren, is de winter geboren”. Niet dat we in september geen mooie, zonnige dagen meer mogen verwachten, alleen heten ze vanaf nu niet meer zomerse dagen maar ‘mooie nazomer dagen’.

Dagpauwoog op Sedum spectabile.

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Liefhebberstuin

Het vlinderseizoen is stilaan over zijn hoogtepunt heen, maar op zonnige dagen wordt de tuin nog steeds opgevrolijkt door veelkleurige vlinders die van bloem naar bloem fladderen. Deze insecten zijn dan op zoek naar nectar, die ze met hun lange roltong uit de bloemen zuigen. In ruil zorgen de vlinders voor de bestuiving van de plant. Kortom dit is de natuur op zijn mooist.

Calluna vulgaris   of struikheide wordt vanwege de vroege bloei van sommige soorten ook wel eens zomerheide genoemd

Heidekruid kleurt tuin en terras van zomer tot voorjaar

Liefhebberstuin

In de natuur staat de heide nu volop in bloei, maar ook in de verkoopkanalen is het heidekruid in al zijn verscheidenheid vanaf nu weer verkrijgbaar. Deze veelzijdige plantjes hebben de laatste jaren wat aan populariteit ingeboet als tuinplant, maar worden steeds vaker gebruikt om als potplant het terras, balkon of de vensterbank in het najaar en de winter van de nodige kleuraccenten te voorzien. Een juiste keuze en een aangepaste verzorging zorgen voor maandenlang ‘tuinplezier’.

Vaccinium corymbosum - blueberry - blauwe bes.

Tuin: zo kweek je lekkere blauwe bosbessen in eigen tuin

Liefhebberstuin

Bessen zijn in! Ze zijn van nature lekker, gezond en bovendien makkelijk te kweken. De blauwe bes is echter een buitenbeentje. Lekker en gezond is ze zeker, volgens heel wat bronnen is het zelfs een “superfood” en een rijke bron van antioxidanten, vitaminen en voedingsvezels. Wat betreft dat ‘makkelijk te kweken’ zullen we toch echter rekening moeten houden met de bijzondere eisen die ze aan haar groeiplaats stelt.

Cassisbes.

Aalbes, zwarte bes en stekelbes: nostalgie op zijn lekkerst

Liefhebberstuin

Bessen zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken. Vandaag bespreken we enkele bessensoorten die, behalve een zonnige standplaats, weinig eisen stellen aan hun groeiomgeving en heel beperkt zijn in omvang, waardoor ze echt in elke tuin passen. Ze doen het goed als afscherming van de compostplaats, afbakening van de moestuin of gewoon in de siertuin ergens achteraan in een border.

Prei: makkelijk in de moestuin, lekker in de keuken

Liefhebberstuin

Prei behoort tot de sterkste en makkelijkst te telen gewassen in de moestuin. Mits een goede planning is dit gewas omzeggens jaarrond beschikbaar. Je oogst het naar believen. Je kan het goed bewaren (koelkast of koele vochtige ruimte) of je vriest het in. Bovendien heeft prei uitstekende culinaire kwaliteiten: rauw in salades, in ovenschotels, in combinatie met vis of als smaakmaker in soep en stoofpotjes. Kortom, prei verdient een plaats in elke moestuin.

Thuiscomposteren brengt altijd op.

Vlaco komt met een online thuiscomposteerwijzer

Liefhebberstuin

In Vlaanderen wordt heel wat gecomposteerd thuis, wat goed is voor milieu, tuin en portemonnee. Bij twijfel of een bepaald restje in het compostvat of de compostbak kan thuisgecomposteerd worden, is er vanaf nu de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco.

Vooral bloemen en planten staan in de belangstelling.

Belgen besteden jaarlijks in totaal 3,6 miljard aan tuin

Liefhebberstuin

De Belgen besteden jaarlijks zowat 3,6 miljard euro aan hun tuin. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd in opdracht van Comeos.

Verstandig gieten spaart water

Liefhebberstuin

Nu we door de quarantainemaatregelen alleen maar kunnen dromen van zonovergoten exotische droomreizen doet de zon haar uiterste best om dit gemis zoveel mogelijk te verzachten. Al vanaf maart tellen we uitzonderlijk veel uren zonneschijn, waardoor de lente van 2020 er eentje wordt om in te kaderen. De keerzijde van de medaille is dat we bitter weinig neerslag kregen en dat het peil van het grondwater op heel wat plaatsen historisch laag komt te staan. Dat is geen goed nieuws voor de tuin die stilaan begint te kreunen onder het gemis aan water.

Oleander en olijf: zuiderlingen voor een zomers terras

Liefhebberstuin

Wie nu een bezoekje brengt aan een tuincentrum wordt overdonderd door het massale aanbod aan perk- en balkonplanten. Gaande van de klassieke geraniums en Tagetes, over de bontgekleurde Surfinia's en de rijkbloeiende Million Bells, tot een uitgebreid gamma aan lekker ruikende tuinkruiden en alle mogelijke bloeiende zomerplanten. De boodschap is duidelijk: de zomer is in aantocht.

Komkommers zijn eigenlijk lange augurken die door voortdurende selectie zachter, langer, rechter en frisser van smaak zijn geworden.

Tuinrubriek: augurk of komkommer

Liefhebberstuin

Het zou een quizvraag kunnen zijn waarop alleen de meer ervaren tuinier een goed antwoord kan geven, maar komkommers en augurken zijn kweekvormen (rassen) van dezelfde plant nl. Cucumis sativus . Komkommers zijn eigenlijk lange augurken die door voortdurende selectie zachter, langer, rechter en frisser van smaak zijn geworden. Augurken wordt in de regel gewoon buiten geteeld, komkommers renderen optimaal in de serre.

Romeinse sla of bindsla vormt een dikker, knapperig blad.

Tuinrubriek: welkom in de wondere wereld van de sla

Liefhebberstuin

Sla, zie ik je denken, wat valt er nu te vertellen over sla. Inderdaad, tot voor enkele 10-tallen jaren was sla gewoon kropsla, maar nu heb je sla in alle soorten, kleuren en smaken. Op sommige professionele kwekerijen wordt sla nu ook gekweekt op water, waardoor de teelt volledig gemechaniseerd kan worden. Om nog maar te zwijgen van het jaarrond aanbod in de supermarkt.

8 tot 10 weken na het zaaien kunnen de plantjes uitgeplant worden.

Zelf je tomatenplantjes kweken

Liefhebberstuin

Daar is de lente, daar is de zon. Zo klinkt het in ‘Een vrolijk lentelied’ van Jan De Wilde. En inderdaad, buiten barst de natuur onhoudbaar uit zijn voegen. De blaadjes krijgen bomen en zoals ieder jaar breken de bloembollen open met een knal. Maar dit jaar is de lente toch net iets anders want de bouwvakkers hebben in deze nare coronatijden niets om naar te fluiten… Noodgedwongen blijven we zoveel mogelijk in ons kot.

Planters van vroege rassen kan men best voorkiemen.

Pootgoed: goed begonnen is half gewonnen

Liefhebberstuin

De winter van 2019-2020 zal de geschiedenis ingaan als de winter die…, of beter gezegd zal de geschiedenis niet ingaan want er was geen winter. Dit maar om te zeggen dat de herfst nu definitief voorbij is en de lente eigenlijk al begonnen is. De vroege voorjaarsbloeiers staan al volop in bloei, het gazon lijkt al aan een maaibeurt toe en verliefde vogels vliegen af en aan met nestmateriaal.

Eerste Belgische aardbeien van 2020 verkocht bij BelOrta

Liefhebberstuin

Vanaf vandaag ( 4 maart 2020) zijn de Belgische aardbeien van BelOrta weer te verkrijgen. Deze primeuraardbeien, aangevoerd door producenten Wim en Louis Meyers (Meyers Softfruit) & Lieven Colembie, zijn van de vroege variëteit Sonata. De aardbeien werden gekocht door Guy Claessens van BVBA Fruit Vandepoel. Het aardbeiseizoen van BelOrta start een paar weken vroeger dan bij een normale teelt door productie onder belichting.

Alle natuurlijke (organische) materialen zijn composteerbaar/verteerbaar, net zoals dat gebeurt in de natuur.

Composteren van A tot Z, deel 2

Liefhebberstuin

In dit artikel brengen we het vervolg van ons lijstje met al dan niet composteerbare materialen. Niet dat composteren zo moeilijk is maar vaak is het net iets makkelijker als men wat achtergrondinformatie heeft.

Jo Lambrecht (BelOrta), Elke Du Bin (Prinses Harte), Marja Van Dessel (Den Boschkant) & Roger De Wachter (Fruithandel Sebrechts)

BelOrta veilt eerste primeurasperges

Liefhebberstuin

Vandaag, 3 februari 2020, trapte BelOrta het aspergeseizoen traditiegetrouw af met de veiling van de primeurasperges voor een goed doel.

Warre Franco (Topa) & Roger De Wachter (Fruithandel Sebrechts)

BelOrta veilt de eerste aubergines van 2020

Liefhebberstuin

Vrijdagochtend 31 januari verhandelde BelOrta de eerste aubergines van het nieuwe seizoen. Deze eerste Flandria aubergines werden aangeleverd door producent Topa en aangekocht door Fruithandel Sebrechts uit Broechem.

Op beide professionele netwerkdagen ontdek je alle facetten rond aanleg, renovatie en onderhoud van gazon, sportvelden en openbaar groen.

14e Nationale Grasdag focust op water

Liefhebberstuin

Ook dit jaar trekt de Nationale Grasdag richting West-Vlaanderen. Op de terreinen van graszodenteler David Lannoo in Pittem worden op woensdag 10 en donderdag 11 juni opnieuw honderden tuinaanleggers, groendiensten, greenkeepers en tuinprofessionals verwelkomd. Thema dit jaar is ‘Water, het nieuwe goud’.

Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal in de bodem wordt omgezet tot humus.

Composteren van A tot Z

Liefhebberstuin

Goed composteren is echt niet zo moeilijk. Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal door micro-organismen, insecten en wormen wordt omgezet tot compost: een donker, zwartbruin, kruimelachtig materiaal dat naar bosgrond ruikt en in de bodem wordt omgezet tot humus.