De berk: meer dan de klassieke drieling in je voortuin

Liefhebberstuin

Iedereen kent ze wel, de berken in de voortuin – vaak in groepjes van 3 – die op het einde van de vorige eeuw massaal in de tuin, dan nog liefst in de voortuin, werden aangeplant. Omdat berken snel groeien en de voortuin vaak niet de ideale plaats was voor die bomen, zijn er ondertussen al weer heel wat uit het straatbeeld verdwenen.

De bloemen van toverhazelaar, Hamamelis, bloeien meestal op kale takken. Oude exemplaren groeien hoog en breed, waardoor je tussen kleurrijke, geurige wolken wandelt.

Bezoek de Hamamelisfeesten in Arboretum Kalmthout

Actueel

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken het arboretum om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin.

Het is belangrijk dat de juiste boom op de juiste plaats wordt geplant.

Plant eens een boom of struik

Liefhebberstuin

Bij de overgang van oud naar nieuw staan we graag even stil bij het verleden en worden er vaak goede voornemens gemaakt om het in de toekomst anders en beter te doen. Bij deze geven we alvast een tip: plant (een) bo(o)men. Keuze is er genoeg: bessenstruiken, een mooie sierstruik, fruitbomen, hakhout of een mooie loofboom. Als je de struik of boom ook nog op de juiste manier in de grond stopt, kunnen ook de volgende generaties nog genieten van je goede voornemens voor 2022.

HoGent zoekt 500 burgerwetenschappers die in eigen tuin een stukje gazon willen omvormen tot een levend laboratorium.

Een bloemenweide voor de wetenschap

Akkerbouw

HoGent zoekt 500 burgerwetenschappers die in eigen tuin een stukje gazon willen omvormen tot een levend laboratorium.

Kiem- of microgroenten zijn vers gekiemde zaden of kiemplantjes die in een zeer jong stadium ‘geoogst’ worden.

Kiemgroenten: een moestuin op je vensterbank

Liefhebberstuin

Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben om zaadjes te laten uitgroeien tot gezonde, smaakvolle kiemen. Alles wat je nodig hebt om tot een goed resultaat te komen zijn een handvol geschikte zaden, de juiste hoeveelheid vocht en de juiste temperatuur.

Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ heeft opvallend groen-geel gestreepte bladeren.

Siergrassen in het lang en het breed

Liefhebberstuin

In een vorige editie van Landbouwleven beschreven we de grote familie van de grassen. We vertelden waar ze zich best thuis voelen in de tuin en hoe we deze doorlevende planten het best kunnen verzorgen om er jarenlang tuinplezier van te hebben. Vandaag zetten we enkele mooie en sterke siergrassen in de kijker. En je zal zien: het moeilijkste bij siergrassen is de juiste keuze maken uit het enorme aanbod aan hoogtes, breedtes en kleuren.

Met hun langgerekte silhouet, hun fijne bladeren en hun sierlijke pluimen veroverden de siergrassen langzaam maar zeker het hart van de tuinliefhebber.

Siergrassen: 50 tinten groen en blauw en bruin...

Liefhebberstuin

Grassen worden bijna altijd geassocieerd met weilanden of met een gazon, maar ze zijn zoveel meer dan dat. Denken we maar aan de graangewassen – een klein deeltje van de grote grassenfamilie – die wereldwijd een belangrijke voedingsbron zijn voor de mens. Ook bamboe en riet, die in grote delen van de wereld belangrijke bouwmaterialen zijn, behoren tot de grassenfamilie. Sinds halfweg de vorige eeuw begonnen grassen ook aan een opmars als tuinplant.

Japanse esdoorns zorgen voor een instant zengevoel in de tuin.

De Japanse esdoorn

Liefhebberstuin

Esdoorns zijn er in alle maten, vormen en soorten. Dat gaat van de Spaanse aak (Acer campestre), de enige inheemse esdoorn in België, over de Noorse esdoorn (Acer platanoïdes), die bij ons vaak als bosboom wordt aangeplant en waarvan er verschillende mooie tuincultivars bestaan, tot de suikeresdoorn (Acer saccharum), waarvan het blad staat afgebeeld op de Canadese vlag. En dan hebben we het nog niet gehad over de slangenbastesdoorns, de witte esdoorn, de rode esdoorn, de fluweelesdoorn, de papieresdoorn...

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Groenvoorziening

Boomkwekerij Sylva uit het Oost-Vlaamse Lievegem heeft de ‘Leeuw van de Export 2021’ gewonnen in de categorie bedrijven met maximaal 49 medewerkers. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt door Flanders Investment & Trade.

Sieruien bloeien in het late voorjaar, maar moeten in het najaar geplant worden.

De sierui: bloembollen op statige stengels

Liefhebberstuin

Vanaf half september duiken de voorjaarsbollen weer op in de winkels. De sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen zijn nog mooi ingepakt in kleurrijke verpakkingen, klaar om ons in het prille voorjaar te verrassen met hun felle kleuren in de verder nog kleurloze natuur. Er zijn er echter nog zoveel meer. Een wat minder bekende smaakmaker in de tuin, die nu wel volop aan een opmars bezig is, is de sierui.

Op 26 september starten op de themazenders Eclips TV en Plattelands TV het nieuwe programma Van Droom tot Tuin.

Marc Verachtert en Gil Claes presenteren nieuw tuinprogramma Van Droom tot Tuin op themazenders

Actueel

Ben je van plan om je tuin eens wat grondiger aan te pakken? Ben je op zoek naar creatieve ideeën en inventieve oplossingen? Op 26 september starten op de themazenders Eclips TV en Plattelands TV het nieuwe programma Van Droom tot Tuin, gepresenteerd door Marc Verachtert en Gil Claes. Het programma loopt in samenwerking en is grotendeels gefinancierd door VLAM.

Zwarte moerbeiboom (Morus nigra)

De moerbeiboom: een sierlijke boom vol lekkere bessen

Liefhebberstuin

De moerbeiboom, de meesten onder ons hebben er al wel eens van gehoord, sommigen zouden hem misschien zelfs herkennen en enkelen onder ons hebben waarschijnlijk ook al eens van die heerlijke vruchten geproefd. Of vond u ze toch maar flets smaken, want de ene moerbei is de andere niet? De vruchten van de zwarte moerbeiboom zijn een echte delicatesse, die van de witte moerbeiboom smaken eerder flets, maar van de witte moerbei zijn er dan weer mooie treur- en zuilvormen beschikbaar die uitgroeien tot karaktervolle eeuwenoude bomen.

Belle époque bloementapijten in Blankenberge

Liefhebberstuin

AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, legt in het laatste weekend van augustus opnieuw begoniatapijten uit op 3 locaties in Blankenberge. Blankenberge sluit daarmee het hoogseizoen af.

Bessen van eigen bodem zijn momenteel volop beschikbaar.

Volop bessen van eigen bodem beschikbaar

Liefhebberstuin

Niets beter om dat druilerige weer weg te denken dan met lokaal geteelde bessen. En nu de zomer volop bezig is, zijn ook de grotere volumes van rood fruit daar. Ideaal voor zij die op zoek zijn naar fruit van eigen bodem.

Voor de uitwerking werd beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes.

VLAM presenteert nieuw TV-tuinprogramma ‘Van droom tot tuin’ op Vlaamse themazenders

Actueel

Op 26 september start op Eclips TV en Plattelands TV een gloednieuwe groene reeks boordevol inspiratie: ‘Van droom tot tuin’, in samenwerking met en deels betaald door VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Voor de uitwerking werd beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes.

De 'Roseraie de l'Haÿ' is een krachtig groeiende struik met gedraaide knoppen die voortdurend bloeit tot diep in het najaar.

De rimpelroos: buitengewoon sterk en rijk bloeiend

Liefhebberstuin

Rosa rugosa is 1 van de meer dan 250 botanische rozensoorten. Het is een sterke, weinig ziektegevoelige rozensoort die rijk bloeit, bottel vormt, mooi verkleurt in de herfst en weinig eisen stelt. Vaak wordt ze aangeplant in het openbaar groen voor het vormen van grote massieven of op plaatsen zoals duinen, wegbermen of middenbermen van autosnelwegen, waar andere planten het laten afweten.

De Gallische roos is een compact groeiende roos die een hoogte bereikt van 30 tot 100 cm en die zich, zoals heel wat botanische rozen, uitbreidt door worteluitlopers te vormen.

De Gallische roos nu volop in bloei

Liefhebberstuin

Koningin der bloemen: het is een eretitel die de roos, met haar perfect gevormde bloemen, haar kleurenpallet en haar zoete geuren, terecht en met fierheid draagt. Geen ander plantengeslacht heeft een zo rijke geschiedenis als de roos. Vandaag stellen we een onmisbare voorouder van de moderne roos in de kijker: de Gallische roos en haar vele mutanten en hybriden, waarvan velen nog steeds verkrijgbaar in de handel.

De kleine brandnetel duikt wel eens op in goede, lichtzuremoestuinen.

Onkruid observeren kan ons veel leren

Liefhebberstuin

Ervaren tuiniers weten dat bepaalde planten slecht groeien of zelfs verkommeren in hun siertuin. Ook in de groentetuin lukt het soms niet om bepaalde gewassen aan de groei te krijgen, terwijl anderen het dan weer buiten verwachting goed doen. Zo groeien in mijn eigen moestuin de uien als kolen, maar mijn rode kolen doen het absoluut niet goed.

Ranonkels bloeien met felgekleurde, op pioenen lijkende bloemen, die het ook goed doen als snijbloem.

Zomerbloeiende bolgewassen nu planten

Liefhebberstuin

Bij bolgewassen denken de meesten onder ons spontaan aan winterharde, voorjaarsbloeiende plantjes zoals sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten en narcissen, die elk jaar opnieuw het begin van de lente aankondigen. In tegenstelling tot die vroege vogels zijn de gewassen die we hier bespreken vorstgevoelig en mogen pas in het late voorjaar geplant worden om ons later op het jaar te verrassen met hun vaak felle kleuren.

Bemesting in de moestuin

Liefhebberstuin

Bemesting in de moestuin is de sleutel tot succes. In een natuurlijke omgeving waar planten groeien, bloeien en afsterven ontstaat in de bodem een natuurlijk evenwicht tussen de mineralen die opgenomen worden door de planten en de mineralen die terug in de bodem terechtkomen wanneer de planten afsterven. De bodem wordt door de planten, die N (stikstof) en C (koolstof) uit de lucht gebruiken om te groeien, op termijn zelfs nog vruchtbaarder. In de moestuin waar we planten telen om ze nadien te oogsten, worden de opgenomen mineralen afgevoerd. Daardoor boet de bodem jaarlijks aan vruchtbaarheid in.

Mollen in het gazon moeten het best zo snel mogelijk bestreden worden.

Een mooi gazon in 5 stappen

Liefhebberstuin

Het gazon ligt er na deze wisselvallige winter maar belabberd bij. Door de afwisselend koudere en zachtere periodes zijn hier en daar al wat plukken gras gaan doorschieten, waardoor het geheel er heel ongelijk bij ligt. De natte januarimaand zorgde er dan weer voor dat de halmen van bepaalde grassoorten geel kleurden, waardoor er van de frisgroene kleur niet veel meer overblijft. Het is dus tijd voor actie.

De gemeenten Borgloon en Hoeselt pakken de kersenvlieg aan via speciale vallen.

Gemeentes laten kersenvliegen in de val lopen

Actueel

De gemeenten Borgloon en Hoeselt gaan de kersenvlieg met een innovatieve aanpak te lijf. Door zelf milieuvriendelijke vallen te plaatsen en burgers te motiveren hetzelfde te doen, moet voorkomen worden dat het plaaginsect een ravage aanricht in boomgaarden en tuinen met kersen- en kriekenbomen.

Door dicht op elkaar te zaaien vermijdt men dat de rapen knolletjes gaan vormen.

De teelt van raapstelen

Liefhebberstuin

In februari kan het vriezen en dooien. Nadat we bijna een koudegolf over ons heen kregen in het midden van de korte maand leek het een week later wel alsof de lente stormenderhand ons land ging veroveren. De winterjassen gingen uit, de korte broek werd bovengehaald, en wie het geluk heeft een tuin te hebben ging meteen aan de slag. Zoals het er nu naar uitziet zal het voorjaar echter nog wel enkele weken op zich laten wachten.

Hoewel de snoei bij steenfruit minder nauw luistert, zorgt een regelmatige snoeibeurt voor een betere oogst.

Aandachtspunten bij de vormsnoei van steenfruit en walnoten

Liefhebberstuin

De basisprincipes voor het snoeien van fruitbomen gelden in grote lijnen ook voor steenfruit. Zo moeten jonge bomen gericht gesnoeid worden om uit te groeien tot bomen met een evenwichtige kroon. Ook bij steenfruit gaan we, afhankelijk van de stamhoogte, streven naar een aantal forse gesteltakken die gedurende het hele leven van de boom behouden blijven. In de regel wordt steenfruit gesnoeid in de late zomer, na de oogst. De eerste snoei van jong aangeplante bomen gebeurt best in het late voorjaar, rond half april.

De combinatie van deze felgekleurde voorjaarsbloeiers zorgt voor een zonnig en vrolijk gevoel.

Vroege bloeiers brengen nu al de lente in huis en op het terras

Liefhebberstuin

Buiten is de natuur nog in volle rust. Hoewel, wie in deze coronatijden regelmatig een wandeling maakt en daarbij zijn ogen de kost geeft, ziet de natuur langzaam tot leven komen. De knoppen van vroeg bloeiende bomen zoals de wilde pruim en de magnolia beginnen al fors te schuiven. Ook het eerste groen van sneeuwklokjes, paaslelies en tulpen is al fors aan de groei. En als de winter zo mild blijft als hij tot nu toe was, kan het vanaf nu vlug gaan in de natuur…