Startpagina Liefhebberstuin

Liefhebberstuin

Liefhebberstuin

Buxus verovert stilaan opnieuw de Vlaamse tuinen

Actueel Dankzij zijn dichte groeiwijze en de mogelijkheid om hem te scheren als haag en in allerlei vormen was de buxus eeuwenlang immens populair in tuinen en parken. Helaas, de massale kweek en aanplant maakten hem tot een gemakkelijke prooi van ziekten en plagen. Daardoor werd hij massaal gerooid en vervangen door andere groenblijvende planten. Geen enkel alternatief kan echter tippen aan de kwaliteiten van de vertrouwde buxus.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Bereid je gazon voor op de winter

De zachte herfst loopt nu echt wel op zijn einde en de natuur verandert langzaam van een kleurboek met alle tinten groen, geelbruin en rood naar een kaal, winters landschap. Ook het frisgroen van de weilanden wordt stilaan een eerder flets geelgroen, de kleur van gras dat zich voorbereidt op de komende winter. Dit is het ideale moment om het gazon nog een laatste keer onder handen te nemen en om ervoor te zorgen dat het ongeschonden de winter doorkomt.

Planten die voor een fleurige Allerheiligen zorgen

De overgang van oktober naar november is een vast scharniermoment in de natuurlijke cyclus van de seizoenen. Het is de overgang van de vruchtbare, warme zomerperiode met een wassende natuur naar de kille, donkere winterperiode, waarin de natuur wegzinkt in zijn jaarlijkse winterrust.

Zo haal je het hoogste rendement uit je brandhout

Door de enorme prijsstijging van de ‘moderne’ energiebronnen zoals aardgas, stookolie en elektriciteit, zijn heel wat mensen op zoek naar een alternatief. Vaak wordt dan gekozen voor een houtkachel als aanvulling of ter vervanging van bestaande verwarmingssystemen. De grotere vraag en de gestegen transportkosten zorgen er echter voor dat ook brandhout stilaan peperduur wordt. Doordacht stoken kan het rendement wel aanzienlijk verhogen.

Appels vergelijken met peren

De eetbare tuin is in, en terecht. Vers geplukte appels, peren, kersen en pruimen smaken zoveel beter als je ze kan plukken uit de tuin. Niet alleen zijn ze knapperig vers, de keuze aan fruitrassen – en dus ook aan smaak – is veel ruimer dan de keuze binnen het gangbare, inlandse fruitassortiment dat wordt aangeboden in de supermarkt.

Planten vermeerderen door winterstekken

Planten vermeerderen in de winter klinkt misschien wat raar, maar toch is het precies dat wat we doen met het maken van winterstekken. Enkel gemakkelijk wortelende, houtige sier- en fruitgewassen komen hiervoor in aanmerking. Er is behalve een scherp mes en een snoeischaar geen extra materiaal nodig, enkel groene vingers volstaan om nu aan de slag te gaan.

Meest gelezen

Buddleja: vlinders in de tuin van juli tot oktober

Buddleja’s of vlinderstruiken zijn rijk bloeiende sierstruiken die de laatste jaren aan een terechte comeback bezig zijn. Dit danken ze als echte vlindermagneten niet alleen aan de interesse van milieu- en natuurliefhebbers. Ook het uitgebreide assortiment, zijn rijke bloei, zijn felle kleuren en zijn minimale onderhoudsbehoeften zorgen mee voor de hernieuwde aandacht die deze schitterende tuinplant verdient.

Spinazie: de ideale nateelt voor de herfst of de winter

Spinazie is een gezonde en gemakkelijk te telen groente, die we nog tot eind september kunnen zaaien in de volle grond. Wie een serre in de tuin heeft, kan ook in de winter (oktober tot januari) spinazie zaaien en oogsten. Het is – zeker in het voor- en najaar – een gemakkelijke teelt, die echter wel de nodige eisen stelt aan de bodem en die in droge periodes (intussen weten we wat dat betekent) veel baat heeft bij een flinke gietbeurt.

De lekkerste aardbeien kweek je zelf

Groenten en fruit van eigen oogst smaken vaak beter dan de groenten en het fruit die men koopt in de winkel. Enerzijds zal dit wel te maken hebben met een stukje trots over het zelf gekweekte voedsel, anderzijds heeft dit ook te maken met de grondsoort, de bemesting, de manier van telen en de rassenkeuze van de moestuinier en de beroepskweker.

Kleinfruit: groots van smaak

Vandaag zetten we de populairste kleinfruitsoorten in de kijker. Bessen zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken en door hun beperkte omvang – kleinfruit, de naam zegt het zelf – passen ze ook letterlijk in elke tuin. Bovendien kunnen we door een goede keuze van verschillende soorten bessen oogsten van de vroege zomer tot diep in het najaar, zodat we de hele zomer lang voorzien zijn van verse tuinvitamientjes.

Hosta’s: de bladeren maken de plant

De eerste geschreven vermeldingen over hosta’s werden in China teruggevonden en dateren van zo'n 800 jaar geleden. De plant werd in het begin van de jaren 1800 in Europa geïntroduceerd door Dr. Franz von Siebold, die meteen ook zijn naam verbond aan één van de mooiste tuinhosta's, namelijk de ‘hosta sieboldiana’. De hosta kende maar een matig succes bij de Europese tuinliefhebbers. Zo waren er 40 jaar geleden in Europa slechts een 30-tal soorten en cultivars beschikbaar.