De sierui: bloembollen op statige stengels

Liefhebberstuin

Vanaf half september duiken de voorjaarsbollen weer op in de winkels. De sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen zijn nog mooi ingepakt in kleurrijke verpakkingen, klaar om ons in het prille voorjaar te verrassen met hun felle kleuren in de verder nog kleurloze natuur. Er zijn er echter nog zoveel meer. Een wat minder bekende smaakmaker in de tuin, die nu wel volop aan een opmars bezig is, is de sierui.

Op 26 september starten op de themazenders Eclips TV en Plattelands TV het nieuwe programma Van Droom tot Tuin.

Marc Verachtert en Gil Claes presenteren nieuw tuinprogramma Van Droom tot Tuin op themazenders

Actueel

Ben je van plan om je tuin eens wat grondiger aan te pakken? Ben je op zoek naar creatieve ideeën en inventieve oplossingen? Op 26 september starten op de themazenders Eclips TV en Plattelands TV het nieuwe programma Van Droom tot Tuin, gepresenteerd door Marc Verachtert en Gil Claes. Het programma loopt in samenwerking en is grotendeels gefinancierd door VLAM.

Zwarte moerbeiboom (Morus nigra)

De moerbeiboom: een sierlijke boom vol lekkere bessen

Liefhebberstuin

De moerbeiboom, de meesten onder ons hebben er al wel eens van gehoord, sommigen zouden hem misschien zelfs herkennen en enkelen onder ons hebben waarschijnlijk ook al eens van die heerlijke vruchten geproefd. Of vond u ze toch maar flets smaken, want de ene moerbei is de andere niet? De vruchten van de zwarte moerbeiboom zijn een echte delicatesse, die van de witte moerbeiboom smaken eerder flets, maar van de witte moerbei zijn er dan weer mooie treur- en zuilvormen beschikbaar die uitgroeien tot karaktervolle eeuwenoude bomen.

Belle époque bloementapijten in Blankenberge

Liefhebberstuin

AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, legt in het laatste weekend van augustus opnieuw begoniatapijten uit op 3 locaties in Blankenberge. Blankenberge sluit daarmee het hoogseizoen af.

Bessen van eigen bodem zijn momenteel volop beschikbaar.

Volop bessen van eigen bodem beschikbaar

Liefhebberstuin

Niets beter om dat druilerige weer weg te denken dan met lokaal geteelde bessen. En nu de zomer volop bezig is, zijn ook de grotere volumes van rood fruit daar. Ideaal voor zij die op zoek zijn naar fruit van eigen bodem.

Voor de uitwerking werd beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes.

VLAM presenteert nieuw TV-tuinprogramma ‘Van droom tot tuin’ op Vlaamse themazenders

Actueel

Op 26 september start op Eclips TV en Plattelands TV een gloednieuwe groene reeks boordevol inspiratie: ‘Van droom tot tuin’, in samenwerking met en deels betaald door VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Voor de uitwerking werd beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes.

De 'Roseraie de l'Haÿ' is een krachtig groeiende struik met gedraaide knoppen die voortdurend bloeit tot diep in het najaar.

De rimpelroos: buitengewoon sterk en rijk bloeiend

Liefhebberstuin

Rosa rugosa is 1 van de meer dan 250 botanische rozensoorten. Het is een sterke, weinig ziektegevoelige rozensoort die rijk bloeit, bottel vormt, mooi verkleurt in de herfst en weinig eisen stelt. Vaak wordt ze aangeplant in het openbaar groen voor het vormen van grote massieven of op plaatsen zoals duinen, wegbermen of middenbermen van autosnelwegen, waar andere planten het laten afweten.

De Gallische roos is een compact groeiende roos die een hoogte bereikt van 30 tot 100 cm en die zich, zoals heel wat botanische rozen, uitbreidt door worteluitlopers te vormen.

De Gallische roos nu volop in bloei

Liefhebberstuin

Koningin der bloemen: het is een eretitel die de roos, met haar perfect gevormde bloemen, haar kleurenpallet en haar zoete geuren, terecht en met fierheid draagt. Geen ander plantengeslacht heeft een zo rijke geschiedenis als de roos. Vandaag stellen we een onmisbare voorouder van de moderne roos in de kijker: de Gallische roos en haar vele mutanten en hybriden, waarvan velen nog steeds verkrijgbaar in de handel.

De kleine brandnetel duikt wel eens op in goede, lichtzuremoestuinen.

Onkruid observeren kan ons veel leren

Liefhebberstuin

Ervaren tuiniers weten dat bepaalde planten slecht groeien of zelfs verkommeren in hun siertuin. Ook in de groentetuin lukt het soms niet om bepaalde gewassen aan de groei te krijgen, terwijl anderen het dan weer buiten verwachting goed doen. Zo groeien in mijn eigen moestuin de uien als kolen, maar mijn rode kolen doen het absoluut niet goed.

Ranonkels bloeien met felgekleurde, op pioenen lijkende bloemen, die het ook goed doen als snijbloem.

Zomerbloeiende bolgewassen nu planten

Liefhebberstuin

Bij bolgewassen denken de meesten onder ons spontaan aan winterharde, voorjaarsbloeiende plantjes zoals sneeuwklokjes, krokussen, hyacinten en narcissen, die elk jaar opnieuw het begin van de lente aankondigen. In tegenstelling tot die vroege vogels zijn de gewassen die we hier bespreken vorstgevoelig en mogen pas in het late voorjaar geplant worden om ons later op het jaar te verrassen met hun vaak felle kleuren.

Bemesting in de moestuin

Liefhebberstuin

Bemesting in de moestuin is de sleutel tot succes. In een natuurlijke omgeving waar planten groeien, bloeien en afsterven ontstaat in de bodem een natuurlijk evenwicht tussen de mineralen die opgenomen worden door de planten en de mineralen die terug in de bodem terechtkomen wanneer de planten afsterven. De bodem wordt door de planten, die N (stikstof) en C (koolstof) uit de lucht gebruiken om te groeien, op termijn zelfs nog vruchtbaarder. In de moestuin waar we planten telen om ze nadien te oogsten, worden de opgenomen mineralen afgevoerd. Daardoor boet de bodem jaarlijks aan vruchtbaarheid in.

Mollen in het gazon moeten het best zo snel mogelijk bestreden worden.

Een mooi gazon in 5 stappen

Liefhebberstuin

Het gazon ligt er na deze wisselvallige winter maar belabberd bij. Door de afwisselend koudere en zachtere periodes zijn hier en daar al wat plukken gras gaan doorschieten, waardoor het geheel er heel ongelijk bij ligt. De natte januarimaand zorgde er dan weer voor dat de halmen van bepaalde grassoorten geel kleurden, waardoor er van de frisgroene kleur niet veel meer overblijft. Het is dus tijd voor actie.

De gemeenten Borgloon en Hoeselt pakken de kersenvlieg aan via speciale vallen.

Gemeentes laten kersenvliegen in de val lopen

Actueel

De gemeenten Borgloon en Hoeselt gaan de kersenvlieg met een innovatieve aanpak te lijf. Door zelf milieuvriendelijke vallen te plaatsen en burgers te motiveren hetzelfde te doen, moet voorkomen worden dat het plaaginsect een ravage aanricht in boomgaarden en tuinen met kersen- en kriekenbomen.

Door dicht op elkaar te zaaien vermijdt men dat de rapen knolletjes gaan vormen.

De teelt van raapstelen

Liefhebberstuin

In februari kan het vriezen en dooien. Nadat we bijna een koudegolf over ons heen kregen in het midden van de korte maand leek het een week later wel alsof de lente stormenderhand ons land ging veroveren. De winterjassen gingen uit, de korte broek werd bovengehaald, en wie het geluk heeft een tuin te hebben ging meteen aan de slag. Zoals het er nu naar uitziet zal het voorjaar echter nog wel enkele weken op zich laten wachten.

Hoewel de snoei bij steenfruit minder nauw luistert, zorgt een regelmatige snoeibeurt voor een betere oogst.

Aandachtspunten bij de vormsnoei van steenfruit en walnoten

Liefhebberstuin

De basisprincipes voor het snoeien van fruitbomen gelden in grote lijnen ook voor steenfruit. Zo moeten jonge bomen gericht gesnoeid worden om uit te groeien tot bomen met een evenwichtige kroon. Ook bij steenfruit gaan we, afhankelijk van de stamhoogte, streven naar een aantal forse gesteltakken die gedurende het hele leven van de boom behouden blijven. In de regel wordt steenfruit gesnoeid in de late zomer, na de oogst. De eerste snoei van jong aangeplante bomen gebeurt best in het late voorjaar, rond half april.

De combinatie van deze felgekleurde voorjaarsbloeiers zorgt voor een zonnig en vrolijk gevoel.

Vroege bloeiers brengen nu al de lente in huis en op het terras

Liefhebberstuin

Buiten is de natuur nog in volle rust. Hoewel, wie in deze coronatijden regelmatig een wandeling maakt en daarbij zijn ogen de kost geeft, ziet de natuur langzaam tot leven komen. De knoppen van vroeg bloeiende bomen zoals de wilde pruim en de magnolia beginnen al fors te schuiven. Ook het eerste groen van sneeuwklokjes, paaslelies en tulpen is al fors aan de groei. En als de winter zo mild blijft als hij tot nu toe was, kan het vanaf nu vlug gaan in de natuur…

4 mooie kamerbomen voor de lens: v.l.n.r: Pachira, Beaucarnea, Polyscias, Dracena

Plant eens een kamerboom

Liefhebberstuin

Het is winter: buiten is het guur, koud en nat. Het is vooral die nattigheid die ervoor zorgt dat we tuinkarweitjes zoals planten, verplanten, spitten en snoeien beter nog wat uitstellen tot de grond er wat droger komt bij te liggen. Het is dus het ideale moment om met onze groene vingers binnenshuis aan de slag te gaan.

Thuya occidentalis Golden Globe, een bolconifeer die zorgt voor kleur op het terras of in de tuin.

Van indrukwekkende bosboom tot dankbare haagplant

Liefhebberstuin

Bij ons thuis staat een echte kerstboom in vol ornaat. Kleurrijke kerstballen, zilveren en gouden slingers en natuurlijk de obligate lichtjes die ervoor zorgen dat hij ’s avonds letterlijk staat te schitteren. Dit jaar werd het een mooie Nordmann-spar (Abies Nordmanniana) die met zijn zachte, niet prikkende, glanzend donkergroene naalden en zijn van nature dichte groeiwijze een van de betere kerstbomen is.

De teelt van winterui is één van de langstdurende teelten in de moestuin.

Winterajuin: nu zaaien of straks planten

Liefhebberstuin

De teelt van winterajuin is een risicovolle onderneming. Het is één van de langstdurende teelten in de moestuin, winterplantajuin heeft een teeltduur van ongeveer 9 maanden en winterzaaiajuin zelfs een teeltduur van 12 maanden, en hoe langer de teeltduur hoe groter het risico op ziekten en plagen. Deze teelt staat in de winter ook bloot aan natte periodes en extreme temperaturen wat nog extra risico's oplevert. Maar omdat we als gevorderde tuinier willen aantonen dat we wel iets meer kunnen dan radijsjes of sla kweken en omdat er nu toch genoeg plaats is in de moestuin, laten we ons door al deze gevaren niet afschrikken.

Look die voor de winter geplant wordt kan men oogsten vanaf juli.

De moestuin in september: meer dan alleen maar oogsten

Liefhebberstuin

De schoolvakantie is alweer voorbijgevlogen dus loopt de zomer op zijn laatste benen. Het hooi en het stro zitten op de schelf of staan netjes in grote balen op elkaar gestapeld. En dan wisten de oude boeren het wel: “als de akkers zijn geschoren, is de winter geboren”. Niet dat we in september geen mooie, zonnige dagen meer mogen verwachten, alleen heten ze vanaf nu niet meer zomerse dagen maar ‘mooie nazomer dagen’.

Dagpauwoog op Sedum spectabile.

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Liefhebberstuin

Het vlinderseizoen is stilaan over zijn hoogtepunt heen, maar op zonnige dagen wordt de tuin nog steeds opgevrolijkt door veelkleurige vlinders die van bloem naar bloem fladderen. Deze insecten zijn dan op zoek naar nectar, die ze met hun lange roltong uit de bloemen zuigen. In ruil zorgen de vlinders voor de bestuiving van de plant. Kortom dit is de natuur op zijn mooist.

Calluna vulgaris   of struikheide wordt vanwege de vroege bloei van sommige soorten ook wel eens zomerheide genoemd

Heidekruid kleurt tuin en terras van zomer tot voorjaar

Liefhebberstuin

In de natuur staat de heide nu volop in bloei, maar ook in de verkoopkanalen is het heidekruid in al zijn verscheidenheid vanaf nu weer verkrijgbaar. Deze veelzijdige plantjes hebben de laatste jaren wat aan populariteit ingeboet als tuinplant, maar worden steeds vaker gebruikt om als potplant het terras, balkon of de vensterbank in het najaar en de winter van de nodige kleuraccenten te voorzien. Een juiste keuze en een aangepaste verzorging zorgen voor maandenlang ‘tuinplezier’.

Vaccinium corymbosum - blueberry - blauwe bes.

Tuin: zo kweek je lekkere blauwe bosbessen in eigen tuin

Liefhebberstuin

Bessen zijn in! Ze zijn van nature lekker, gezond en bovendien makkelijk te kweken. De blauwe bes is echter een buitenbeentje. Lekker en gezond is ze zeker, volgens heel wat bronnen is het zelfs een “superfood” en een rijke bron van antioxidanten, vitaminen en voedingsvezels. Wat betreft dat ‘makkelijk te kweken’ zullen we toch echter rekening moeten houden met de bijzondere eisen die ze aan haar groeiplaats stelt.

Cassisbes.

Aalbes, zwarte bes en stekelbes: nostalgie op zijn lekkerst

Liefhebberstuin

Bessen zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken. Vandaag bespreken we enkele bessensoorten die, behalve een zonnige standplaats, weinig eisen stellen aan hun groeiomgeving en heel beperkt zijn in omvang, waardoor ze echt in elke tuin passen. Ze doen het goed als afscherming van de compostplaats, afbakening van de moestuin of gewoon in de siertuin ergens achteraan in een border.

Wanneer de plantjes ongeveer een potlood dik zijn, kunnen ze worden geplant op hun definitieve groeiplaats.

Prei: makkelijk in de moestuin, lekker in de keuken

Liefhebberstuin

Prei behoort tot de sterkste en makkelijkst te telen gewassen in de moestuin. Mits een goede planning is dit gewas omzeggens jaarrond beschikbaar. Je oogst het naar believen. Je kan het goed bewaren (koelkast of koele vochtige ruimte) of je vriest het in. Bovendien heeft prei uitstekende culinaire kwaliteiten: rauw in salades, in ovenschotels, in combinatie met vis of als smaakmaker in soep en stoofpotjes. Kortom, prei verdient een plaats in elke moestuin.