Startpagina Archief

Augurk of komkommer?

Het zou een quizvraag kunnen zijn waarop alleen de meer ervaren tuinier een goed antwoord kan geven, maar komkommers en augurken zijn kweekvormen (rassen) van dezelfde plant nl. Cucumis sativus. Komkommers zijn eigenlijk lange augurken die door voortdurende selectie zachter, langer, rechter en frisser van smaak zijn geworden. Augurken wordt in de regel gewoon buiten geteeld, komkommers renderen optimaal in de serre.

De eerste cultuurvruchten van de komkommer (Cucumis) zagen er dus eerder uit als augurken. De 'stamvader' van deze gecultiveerde komkommer komt in het wild voor in Noord-India aan de voet van het Himalaya-gebergte, waar deze vrucht al meer dan 3000 jaar geteeld wordt. De vruchten van de oorspronkelijke plant zijn klein en de smaak ervan is eerder bitter. Ook de Oude Grieken kenden de komkommer. Uit oude geschriften blijkt dat de toen gekweekte komkommer groter en minder symmetrisch van vorm was dan de huidige augurken en dat het gewas bij...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

René Peters (NL): Hopelijk blijven correctiemiddelen bestaan in de spruitenteelt

Groenten Zeg ‘spruiten’ en de ogen van René Peters uit Woubrugge beginnen te glimmen. “Zelfs op school noemden ze mij ‘spruit’, want ik had het er altijd over”, aldus de Nederlandse spruitjesteler. Hij ziet dat steeds meer goede correctiemiddelen om spruiten gezond te houden, uitgefaseerd worden. “Brussel kan zich vast zorgen maken of er over een paar jaar nog vollegrondsgroenten geteeld zullen worden in de EU.”
Voir plus d'articles
Meest gelezen