Startpagina Veeteelt

Coalitiepartners willen inzage in 20.000 bezwaarschriften rond stikstof

cd&v en Open VLD willen inzage in de 20.000 bezwaarschriften die werden ingediend in het openbaar onderzoek rond de stikstofregeling. Onder meer daarom werd het dossier vrijdag 23 december op de ministerraad nog niet ten gronde besproken.

Leestijd : 2 min

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stuurde eerder deze week wel een aanpassing van het akkoord naar de coalitiepartners.

In februari van dit jaar bereikte de Vlaamse regering een akkoord rond de aanpak van het stikstofprobleem. Voor de landbouw hield de deal onder meer in dat een veertigtal ‘rode’ bedrijven die bijzonder veel stikstof uitstoten - de zogenaamde piekbelasters - tegen 2025 moeten sluiten. Ze krijgen daar wel een vergoeding voor. Daarnaast krijgen zowat 120 ‘donkeroranje’ veeteeltbedrijven de kans om vrijwillig te stoppen tegen 2026.

Landbouwsector disproportioneel getroffen

Het akkoord zorgde ervoor dat de landbouwsector collectief op de achterste poten ging staan, onder meer omdat de boeren disproportioneel zouden worden getroffen in vergelijking met bijvoorbeeld het verkeer en de industrie, die ook stikstof uitstoten.

Het openbaar onderzoek leverde meer dan 20.000 bezwaren op. Demir kwam deze week met een bijsturing. Voor de uitstoot zou niet langer rekening worden gehouden met het referentiejaar 2015, maar met de huidige uitstoot, bevestigen ingewijden. Bedrijven op de rode lijst die voldoende investeringen doen, zouden ook niet langer verplicht moeten sluiten.

1.000 knelpunten

Bij de coalitiepartners heerst echter wrevel over het feit dat Demir de ‘non-paper’ pas woensdag 21 december doormailde. Op de ministerraad werd vrijdag 23 december 2022 bovendien inzage gevraagd in de bezwaarschriften. “In januari komt over die bezwaren een toelichting op de ministerraad”, bevestigt het kabinet van Landbouwminister Jo Brouns (CD&V). “Er zijn meer dan 1.000 knelpunten uit de bezwaarschriften naar voren gekomen, die allemaal een antwoord moeten krijgen”, zegt landbouwspecialist Tinne Rombouts van cd&v.

“De rode lijst is niet het enige probleem. Er worden vandaag ernstige wetenschappelijke vragen gesteld bij de bron van ammoniak in Vlaanderen. Nieuwe inzichten zouden de impact van veeteelt slechts op 56  % schatten, terwijl de Vlaamse Milieumaatschappij nog uitgaat van 95  %.” Rombouts verkiest een solide regeling boven een snelle oplossing.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken