slachterijen: seinen op rood voor varkensprijs

Het probleem is drievoudig: er zijn problemen met de (massale) huisvesting van arbeidsmigranten, het transport in busjes naar de slachterij en – in potentie- met de ventilatie en koude lucht. Dat laatste is lastig: systemen zijn gevalideerd en wanneer je de ventilatie aanpast, moet dit ook weer worden gekeurd. Je wil bijvoorbeeld niet dat coronarisico’s worden ingedamd, terwijl de risico’s op karkascontaminatie toenemen. De Duitse deelstaatminister Klaus-Josef Laumann, een boerenzoon, denkt dat wekelijks 70.000 varkens geen bestemming hebben.
Raken de Duitse slachterijproblemen ook België? Ja, concludeert gedelegeerd bestuurder Michael Gore van Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV), dat de slachterijen, uitsnijdbedrijven en handel vertegenwoordigt. De laatste jaren is de afhankelijkheid groter en directer geworden. Duitsland is sowieso de grootste varkensvleesmarkt in Europa. Begin 2019 bereikten varkensprijzen een dieptepunt. Door de Afrikaanse varkenspest was voor België een groot deel van de export naar buiten de EU weggevallen.
Duitsland als reddingsboei
“De boerenorganisaties Boerenbond en ABS vroegen FEBEV om te helpen varkens naar de Duitse markt te krijgen.” De Duitse markt wordt traditioneel het meest bediend door leveranciers uit Nederland en Denemarken. “We organiseerden een bijeenkomst van onze leden, zoals
De afzet van varkens richting Nederland wordt ook gefrustreerd door problemen bij Vion, dat Belgische varkens inkoopt via een kantoor in Wommelgem. Vion moest slachterijen in Nederland en Duitsland sluiten vanwege een golf aan besmettingen. Het bedrijf wil geen Belgische volumes noemen. De productie is wel weer opgestart, maar nog niet op volle capaciteit.
Gore noemt de structureel toegenomen export naar Duitsland overigens niet alleen negatief voor de Belgische slachterijen, maar ook voor de interprofessionele akkoorden. “Als er minder in België wordt geslacht, zijn er ook minder inhoudingen om zaken te realiseren. Denk aan de promotie en werking van de VLAM.”
Verslechterde markt
Het varkensvlees uit Europa komt immers gevroren naar China, en is een paar weken op zee. “Het virus wordt niet via voedsel overgebracht en op de verpakkingen is het normaal gezien dan ook dood. De kans op besmetting via deze weg is nihil, waardoor je toch gaat denken dat er een ander motief is…”