
Marius d’Elewijt
Hij liet er geen gras over groeien en kocht meteen de vosse hengst Marius d’Elewijt bij de familie De Greeff. Marius was een zoon van Ensor d’Elewijt (v. Rivaal van Boekel) en Gloria D’Elewijt (v. Marc de Ligny). Wie zich een hengst aanschaft, moet ook over merries beschikken. Zo kwamen Lies van de Kruisstraat en Wiske van Turkeyen, afstammelingen van Guido van Stappershof, naar Watervliet. Zij kregen het gezelschap van Idylle du Seigneur (Expo van de Noorweegsekaai), van de zussen Tinneke en Rooske van Boershof (Ensor d’Elewijt) en van Laura van ’t Hoendershof (Star van ’t Bloemenhof).
Later schafte Pol zich enkele bruine merries aan die de vosse kleur in hun genen hadden. We denken aan Marie van Boszicht (Falco van Melder), Yola van Turkeyen (Star van ‘t Bloemenhof), Fanny de la Motte (Fiston du Seigneur), Nora van de Rattevalle (Bruno van op den Dijk) en Yana van Bloemendaal (Marius d’Elewijt). De combinatie met de eigen dekhengst Marius d’Elewijt was een succesverhaal. De meest in het oog springende producten bewijzen dit. Elise van de Bomlozeput is moeder geworden van 2 goedgekeurde zonen, Paul en Robert van ’t Clerckshof. Er is ook Flair van de Bomlozeput, moeder van Hebe van ’t Goed ter Kaeksmete van Anne-Sophie Cornelis en Sven Claes. Uit deze periode stammen ook Kato en Quick van de Bomlozeput. In 2013 kwam met Quick van de Bomlozeput een einde aan de fokkerij met vosse paarden.
Zoon Ruben als nieuwe bedrijfsleider
Aankoop vosse paarden
Hij schoot meteen in gang en kocht enkele vosse paarden. Eerst en vooral kocht Ruben Bella van de Bouwhoeve, °2008 (Hannes van de Capreton x Sunny van ‘t Bloemenhof). Bella is de moeder van de in Nederland goedgekeurde hengst Condor van de Bouwhoeve. Daarna kocht hij Hera van ’t Goed ter Kaeksmete °2014 (Robert van ’t Clerckshof x Pascal van de Vrasselring x Coen van de Rijlswegen) en Lena van ’t Maeshof, °2017 (Unik de Lichereau x Faro van ’t Hof ter Riete). Via moederslijn gaat ze terug naar de bekende kampioene Nadia van Nieuwenhove en ze is de volle zus van de goed bewegende vosschimmelhengst, Vic van ’t Maeshof. Hij kocht ook Tessa van ’t Heuveltje, °2007 (Zeus van Rupelmonde) omwille van de vaderlijn Zeus (Igor van Gaasbeek en verder Ensor d’Elewijt en Marc de Ligny). Dit voorjaar werd in mede-eigendom met Luc Lierman de in Nederland goedgekeurde voshengst Aami van de Ieke gekocht (Dorus van de Molenhoeve x Doris II van de Capreton). De hengst is verhuurd aan hengstenhouder André Van der Heyden in Nederland. Recent kwam Wiske van de Heurkesweg, °2004 (Napoleon van de Capreton). Wiske is de moeder van de in Nederland goedgekeurde hengst Igor van den Ossenberg.
Van de fokkerij van vroeger is er vandaag enkel nog Kato van de Bomlozeput, ondertussen 14 jaar oud en opnieuw drachtig voor 2022 van Robert van ’t Clerckshof.
Veulens
In 2020 werden 4 veulens geboren en in 2021 eveneens 4. Dit jaar worden 5 veulens verwacht: 3 van de hengst Aami van de Leke en 2 van Robert van ’t Clerckshof, die Ruben in september 2020 aangekocht heeft.
Van de veulens uit 2020 staat het hengstveulen Andor van de Bomlozeput in opfok bij Stal Henckens en het hengstveulen Bram van de Bomlozeput in opfok bij Luc Imschoot. Het merrieveulen Anna van de Bomlozeput werd verkocht aan Hans Kolkman in Nederland met het oog op de uitbouw van een vosse stam. Twee merrieveulens van dat jaar, Amika en Alma, worden gehouden voor de eigen opfok. Ondertussen heeft Ruben 2 jaarlingen en een tweejarige merrie gekocht uit moederlijnen die belangrijk kunnen zijn voor de toekomst van de fokkerij: Roos van de Braambeierhoek, Lela van de Kaai en Maxime van de Kromhoef.
Ruben weet goed wat hij wil. Een kwaliteitsfokkerij met vosse paarden verder uitbouwen is zijn streefdoel. En dat hij daarvoor ten volle mag rekenen op de steun van vader Pol, moeder Lieve, echtgenote Debby en zijn familie, is bemoedigend, motiverend en geruststellend.