Startpagina Paarden

Paardenkijkdag te Oudenaarde

Op de evenementenweide aan de Donkvijver in Oudenaarde vond op zondag 18 september de 25ste Paardenkijkdag plaats. Naast de keuring van 4 rassen – het Belgisch Trekpaard, de Haflingers, de Shetlandpony’s en miniatuurpaarden – was er een showprogramma, met onder andere Romeinse wagens. Deze werden getrokken door respectievelijk 4 trekpaarden, 4 Haflingers en 4 miniatuurpaardjes.

Leestijd : 3 min

Traditiegetrouw begon de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard vzw (VFBT) zijn herfstprogramma in Oost-Vlaanderen. De eerste van 5 officiële prijskampen ging door in Oudenaarde.

Officiële prijskamp

Belgisch Trekpaard

Alles was zeer goed georganiseerd. Wie er de prijskampen en shows van weleer heeft gekend, mist toch de charme van de Grote Markt, met zijn glorieuze gebouwen die extra respect afdwongen. Dit jaar waren er 106 inschrijvingen van 34 verschillende fokkers.

Ieder jaar minderen de inschrijvingen, maar de reeksen jaarlinghengsten blijven goedgevuld, voornamelijk doordat deze genieten van een instandhoudingspremie. Kwantiteit wint hierdoor op kwaliteit! Toch waren er een paar uitschieters die niet met de ereprijzen de piste verlieten.

Bij de jonge merries was de gemiddelde kwaliteit beter, waarbij er toch weer een uitschieter was met overschot, zowel in type als in gangen.

De daaropvolgende reeksen telden minder deelnemers, maar met gelijklopende kwaliteit. Het meest boeiend waren de oudste reeksen met echte klassemerries.

Kampioenschappen

Tot slot was er het kampioenschap van de oudere merries (vanaf geboortejaar 2017) met 7 prinsessen die eerder die dag hun reeks hadden gewonnen. Drie merries werden weerhouden voor de finale. Velen hadden een andere finale verwacht. ‘Andere tijden, andere gedachten’, maar we moeten toch oppassen dat ons levend erfgoed niet de verkeerde kant op gaat!

Kampioenen

Jaarlinghengsten: Scott van de Voshoek van fokker Marc en Kris Pollet, eig. Eddy Van Langenhove;

Jaarlingmerries: Lente van ’t Langhof van fokker/eigenaar Eddy Van Langenhove/Mat Weststrate;

Merries 2 jaar: Rêve van de Parelhoeve van fokker/eigenaar familie Marnick Van Buggenhout

Merries 3 & 4 jaar: Emma van den Bunder van fokker/eigenaar Maarten Camerlinck;

Merries 5 jaar en ouder: Stella van ’t Hof te Moerzke van fokker/eigenaar Andreas Van Geyte.

Hengstenkeuring van hengsten 7 jaar en ouder

Vanaf 7-jarige leeftijd hebben de hengsten de mogelijkheid om zich aan te bieden op de officiële prijskamp van hun provincie. Twee hengsten werden ter keuring aangeboden en kregen groen licht voor het dekseizoen van 2023: Zoro van Gaasbeek van Vlaams-Brabant van fokker stoeterij van Gaasbeek met Piet Van Waeyenberghe , eig. Noel en Ann De Beuf - Van Vreckem; en Mirakel van de Parelhoeve, in eigendom van zijn fokkers, de familie Marnick Van Buggenhout met dochters Elize en Virgini.

Apotheose van de dag: viering Luc Matton

Onverwacht voor Luc, maar achter de schermen goed voorbereid, was de huldiging van ons aller moedige Luc Matton. Dit onvergetelijke moment werd mogelijk gemaakt door Willy Naessens en de 4 deelnemende stamboeken van de Paardenkijkdag. Niemand minder dan de gerenommeerde paardenschilder Leon Engelen kwam in hoogsteigen persoon naar Oudenaarde om het door hem gemaakte schilderij van Dorus d’Opbrakel aan Luc te overhandigen.

Dorus d’Opbrakel werd gefokt door Raf Matton, de vader van Luc. Daarna maakten Luc en zijn echtgenote Christine, samen met de heer Engelen en zijn echtgenote, een ereronde in een koets, getrokken door een vierspan trekpaarden van Louis Van de Vyver.

Rond 17 uur trokken de paarden vanop het terrein aan de Donkvijver in stoet naar de Grote Markt voor de afsluiting van deze mooie dag, met onder hen de blauwe trekpaardmerries van Danny en Chris De Graeve, Katrien van ’t Valleihof en Zita van de Munt, die allebei hadden deelgenomen aan het kampioenschap.

De Paardenkijkdag werd afgesloten in de sfeer van weleer– in stijl – op de Grote Markt, in de schaduw van het statige stadhuis en de toren van de Sint-Walburgakerk.

We vernamen dat het prachtige schilderij van Dorus d’ Opbrakel ondertussen een heel mooi plaatsje heeft gekregen ten huize Matton en we hopen dan ook dat de hele familie er nog heel lang samen van mag genieten.

In naam van alle fokkers, bedankt Luc en Christine voor jullie eindeloze inzet en hulp bij de organisatie van vele trekpaardevenementen.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken