
Smart Farming
Het eerste nieuwe initiatief dat het volgende academiejaar van start gaat, is de specialisatie Smart farming. In dit keuzepakket dat bij de opleiding Landbouw van de bachelor Agro- en biotechnologie behoort, gaat het over het toepassen van precisielandbouwtechnieken, zowel in de akkerbouw als in de veehouderij.
“Het keuzepakket is er voor studenten die specifieke praktijkervaring willen opdoen rond precisielandbouw, naast de algemene cursus ‘smart farming’, die standaard in het curriculum van alle landbouwstudenten is opgenomen”, legt Els Goossens uit. Via een interactieve cursus, waarbij studenten zich in overleg met docenten en via werkplekleren verdiepen in een precisielandbouwtoepassing, krijgt deze keuzeopleiding vorm.
Sustainability of the agro-foodchain
De student uit de bacheloropleiding Landbouw, Groen- of Plantmanagement die minder bij de technische kant van de landbouw wil stilstaan, maar meer zoekt naar diverse vormen om aan landbouw te doen vindt zijn gading in het keuzepakket Sustainability of the agro-foodchain, kortweg AgroFoodSustainability genoemd. Duurzaamheids- en systeemdenken in de agrovoedingssector vormen het uitgangspunt van het programma.
Hier komt het bredere kader van de voedselproductie bij kijken. Belangrijk is dat studenten tijdens hun opleiding nadenken over de methodes waarmee voedsel geproduceerd kan worden. Docenten gaan niet zeggen hoe men aan landbouw vorm moet vorm geven, maar laten studenten zelf op onderzoek gaan via bedrijfsbezoeken en groepsdiscussies over hoe de landbouw van de toekomst er moet uitzien. Dit opleidingspakket wordt ook aan internationale studenten aangeboden.
Systeemdenken, circulariteit, internationale solidariteit, eiwittransitie, klimaatverandering, biodiversiteit en voedselverlies zijn allemaal opgenomen in het leerpakket.
Student ontdekt
Onderzoekscentrum AgroFoodNature
AgroFoodNature staat voor landbouw, voeding en natuur volgens een duurzame productie in een veerkrachtige biodiverse omgeving.
Het uitgangspunt van AgroFoodNature is de vaststelling dat de agrarische sector en zijn verwerkingsketens zowel in food als in non-food onder druk staan. Een transitie is noodzakelijk. Er is nood aan voldoende en gezond voedsel en aan grondstoffen en producten op een duurzame wijze geproduceerd met een minimale impact op klimaat en biodiversiteit, maar ook aan het biogebaseerd en circulair maken van onze economie én aan een herstel van de biodiversiteit.
Raakvlakken zoeken
De visie van AgroFoodNature is om via praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen die zich situeren in de domeinen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
“Vroeger werden de domeinen meer afzonderlijk bekeken, nu pakken we dit niet meer zo aan en zoeken we de raakvlakken tussen de domeinen op om zo aan een duurzame productie in een veerkrachtige biodiverse omgeving te werken”, legt Lieve Vermeiren uit.
Ze verwijst ook naar de rijke geschiedenis die HoGent kent op het vlak van onderzoek. In de landbouwsector is de proefhoeve in Bottelare zo het meest bekend. Twee jaar terug is het onderzoek anders georganiseerd en is de hogeschool naar 12 onderzoeks centra gegaan, waarvan AgroFoodNature er één is.
3 pijlers
De onderzoeksthema’s vallen onder 3 pijlers of onderzoekslijnen. De eerste is de verduurzaming van de landbouw, een tweede is de verduurzaming van de voedselverwerking en de derde pijler is het herstel van de biodiversiteit.
De verduurzaming van de landbouw heeft zowel betrekking op de food als op de non-foodproductie. In het kader van dit laatste loopt er een onderzoeksproject , genaamd Hemp4Textiles, waarbij de teelt van vezelhennep wordt onderzocht voor textieltoepassingen. Dit is dus landbouw in een biogebaseerde economie. Bij de