
Daling in areaal
Dit jaar zullen de Belgische fruittelers 219 miljoen kg appelen produceren. Ten opzichte van vorig jaar is dit 12,2% minder. Er zullen dit jaar ook 367 miljoen kg peren geproduceerd worden in ons land. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar.
De lagere opbrengsten voor appelen in België zijn vooral toe te schrijven aan de hoge oogst tijdens het vorige seizoen en aan de verdere daling van het areaal appelen. Het areaal appelen daalde met 127 ha naar 5.348 ha. Hier zien we wel een wijziging in het assortiment door een sterke tendens naar het aanplanten van nieuwe variëteiten.
Uitdagingen in 2023
Het ziet er dus naar uit dat er dit jaar in Europa een eerder normaal aanbod van appelen en een iets hoger aanbod van peren zal zijn. 2023 wordt evenwel een seizoen met de nodige uitdagingen.
Allereerst zijn er natuurlijk de klimatologische uitdagingen (droogte en hitte), waar onze sector al een paar jaar na elkaar mee geconfronteerd wordt. De fruitsector zal echter ook verplicht zijn om te blijven zoeken naar nieuwe afzetopportuniteiten op nieuwe markten en naar verdere modernisering van de fruitbedrijven (nieuwe variëteiten, risicobeheersing, diversificatie…).
Tevens zal de sector moeten blijven inzetten op het verhogen van de consumptie van appelen en peren. Van cruciaal belang hierbij is de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem.
Hopelijk resulteren deze inspanningen in een betere prijsvorming voor de producent. Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven, die niet alleen geconfronteerd worden met een verstoorde internationale handel, maar tevens zeer sterk getroffen worden door de stijgende kosten van grondstoffen.