Startpagina Archief

Duurzaamheidsawards van MilkBE zetten

melkveehouders in de bloemetjes

Melkveehouders leveren dagelijks inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Om hen te belonen introduceert MilkBE,

de brancheorganisatie voor de Belgische zuivelsector, in samenwerking met VLAM de Duurzaamheidsawards.

Leestijd : 2 min

De Duurzaamheidsawards zetten melkveehouders in de kijker die zich actief inzetten binnen 3 categorieën: Dierenwelzijn en -gezondheid, Milieu & voeder en Klimaat & energie. Met deze erkenning wil MilkBE waardering tonen voor de vele melkveehouders die elke dag bijdragen aan een duurzamere zuivelsector. Tegelijk wil de brancheorganisatie hen inspireren om verdere stappen te zetten en om de be-schikbare digitale tools, zoals de vernieuwde Duurzaamheidsmonitor via DigiMilk, optimaal te benutten om hun vooruitgang in kaart te brengen.

Duurzaamheidsmonitor

MilkBE zet sterk in op de verduurzaming van de zuivelsector, zoals het Duurzaamheidscharter al stelt. De sector staat voor uitdagingen, maar toont veerkracht en dynamiek om die samen aan te pakken. Vanuit deze visie is de vernieuwde Duurzaamheidsmonitor ontwikkeld. Eind 2023 werd een uitgebreidere, digitale versie gelanceerd, beschikbaar via DigiMilk en beheerd door MCC. Hiermee kunnen melkveehouders hun duurzaamheidsgegevens eenvoudig raadplegen en vergelijken met het sectorgemiddelde. Dit zorgt voor een uniforme, transparante en datagedreven aanpak. Daarnaast kunnen melkveehouders hun gegevens vrijwillig delen via DjustConnect.

Zo kunnen deze inspanningen worden gestimuleerd en beloond. Zo onder-steunt, motiveert en sensibiliseert MilkBE hen met oog voor administratieve vereenvoudiging, terwijl ze handvaten krijgen om hun bedrijven te verduurzamen en om dit ook te valoriseren. Alleen zo kan de sector zijn in-spanningen en vooruitgang aantonen. Stapsgewijze verduurzaming van de melkveehouderij biedt de beste garantie voor de toekomst.

Erkenning voor inzet

De eerste selectie van de bedrijven gebeurt met een gewogen scoresysteem op basis van de resultaten uit de Duurzaamheidsmonitor. Elk bedrijf komt dus in aanmerking om deel te nemen en finaal ook te winnen. Per categorie worden 3 finalisten geselecteerd, die in totaal 9 genomineerde bedrijven vormen. Een deskundige jury, bestaande uit leden van MilkBE en een externe expert, zal deze bedrijven bezoeken, beoordelen en 1 finalist per thema uit-roepen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in februari 2026, waar ze een prijs ter waarde van 4.000 euro ontvangen in de vorm van geld, een waardebon of een geschenk. Er zijn ook prijzen voorzien voor de tweede en derde in elke categorie (respectievelijk 1.500 en 500 euro).

Melkveehouders kunnen tot en met 4 juli inschrijven via www.milkbe.org/nl/duurzaamheidsawards. Daar vind je ook meer info over de deelnamevoorwaarden. Ook de aanmelding op de Duurzaamheidsmonitor is een voorwaarde voor het verdere verloop van de wedstrijd. Aanmelden op de digitale Duurzaamheidsmonitor kan via

www.digimilk.be.

MilkBE

Actueel

Veldonderzoek naar impact van kraaiachtigen op maïs en peren

Akkerbouw Kraaiachtigen (kraaien, roeken, kauwen, gaaien en eksters) kunnen schade aanrichten aan landbouwgewassen. Ecologisch adviesbureau Landmax voert een nieuwe, uitgebreidere studie uit om de gevolgen van die schade te bepalen. Hiervoor is Landmax op zoek naar maïs- en perentelers.
Voir plus d'articles
Meest gelezen