
Op een gemiddelde dag in 2024 consumeerde 72% van de Belgen minstens één zuivelproduct. Het gaat vooral om melk, kaas, boter en yoghurt.
Het meest geconsumeerde zuivelproduct blijft witte melk, met een thuisverbruik van 33 l per capita. Het verbruik van kaas blijft stabiel, met 12 kg per persoon. Yoghurt (10 l per persoon), room (2,2 l), boter (1,5 kg), desserts (3,7 kg) en ijs (4,8 l) noteerden een stijging in het thuisverbruik in 2024, witte kaas (2,4 kg) tekende een verdere daling op.
Plantaardige alternatieven voor zuivel zijn nog minder ingeburgerd. Op een gemiddelde dag in 2024 consumeerde 16% van de Belgen een plantaardig alternatief voor zuivel, vooral margarine en plantaardige drinks. Het thuisverbruik van die drinks kende in 2024 voor het tweede jaar op rij een stijging: van 3,1 l per persoon in 2023 naar 3,3 l in 2024 (+8%). Toch blijven melk en melkdranken veruit dominant. Vorig jaar kocht 42% van de Belgische gezinnen minstens één keer een plantaardige drink.