Startpagina Milieu

Amfibiepoelen in Zwalmstreek chemisch verontreinigd door landbouw, zegt Natuurpunt

In de Zwalmstreek in Oost-Vlaanderen zijn verschillende amfibiepoelen blootgesteld aan chemische verontreiniging vanuit de landbouw. Dat meldt Natuurpunt op basis van een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent. “De vastgestelde maximumconcentraties bleken hoog genoeg om een toxisch effect uit te oefenen op de watervlo, wat indirect een invloed kan hebben op amfibiepopulaties”, zegt onderzoekster Tess Goessens.

De stalen voor het onderzoek werden tussen maart en juni 2019 genomen. “We hebben in 26 amfibiepoelen in de Zwalmstreek waterstalen genomen en onderzocht op het voorkomen van 178 agrochemicaliën”, zegt Goessens. “De chemicaliën kunnen in amfibiepoelen terechtkomen door afvloei van besproeide of bemeste velden, lekkage uit de zware metaalindustrie, of door atmosferisch transport en neerslag.”

In de 26 amfibiepoelen werden hoge maximumconcentraties (µg/l)...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Milieu

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken