Startpagina Melkvee

Een goede uiergezondheid met minder antibiotica

Gezien de maatschappelijke druk rond antibioticagebruik in de veehouderij en het nog steeds veelvuldig voorkomen van mastitisproblemen op Vlaamse melkveebedrijven, is men op zoek naar concepten om beide uitdagingen te samen aan te pakken. In een recent gestart Vlaio-landbouwproject rond het selectief behandelen van niet-ernstige klinische mastitis met sneltesten voor kiemdetectie, gaan onderzoekers na of dit innovatieve behandelconcept ook op Vlaamse bodem toepasbaar is.

Mastitis is en blijft ook vandaag nog een groot probleem op Vlaamse melkveebedrijven. Niet alleen wat betreft het welzijn van de koeien en van de Vlaamse melkveehouder (denk aan alle stress en het extra werk die uiergezondheidsproblemen met zich meebrengen) is dat problematisch, ook zaken zoals voedselverspilling, antibioticumgebruik en de economische kosten mogen niet worden vergeten.

Mastitis in Vlaanderen

Het is...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Aanvraag IBR-vrij statuut uitgesteld naar 2030

Overdraagbare ziekten Er is meer tijd nodig om IBR in België volledig uit te roeien. Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) stelt daarom de aanvraag voor een IBR-vrij statuut bij de Europese Unie uit met 3 jaar naar april 2030. Tegen november 2029 moeten alle bedrijven vrij zijn van IBR.
Meer artikelen bekijken