Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Hopelijk kunnen wij ons levenswerk hier voortzetten...

Het nieuwe stikstofakkoord beroert veel landbouwersgezinnen. Melkveehoudster Nicky Van Otten uit Turnhout haalde haar pen boven en schreef een brief naar Vlaams minister-president Jan Jambon.

Leestijd : 4 min

Nicky Van Otten wil met haar brief de minister-president en de ministers van de Vlaamse regering doen nadenken over wat ze aanrichten binnen haar gezin en de toekomst van hun bedrijf.

Vijf generaties

“Beste,

Wij hebben een familiaal melkveebedrijf gelegen te Turnhout. Het is reeds de vijfde generatie van onze familie die hier woont en werkt. Ik zal beginnen bij mijn ouders. Zij namen in 1990 het melkveebedrijf van mijn grootvader over. Hij had toen 80.000 l quotum. Om een lening te krijgen bij de bank, moesten ze binnen 1 jaar van 80.000 l naar 120.000 l quotum gaan. Dat was echt niet evident. Om dat te verwezenlijken moest er een extra inkomst komen, dus besloten ze om ook augurken te gaan telen. Later kochten ze het tuinbouwbedrijfje van de buurman bij om groenten te telen voor de veiling. Deze tak van het bedrijf zorgde ervoor dat ze regelmatig een beetje melkquotum bij konden kopen. Uiteindelijk hadden ze zo'n 65 koeien.

Droom realiseren

Intussen, toen ik nog naar de KHK in Geel ging, leerde ik mijn man kennen, ook boerenzoon. Hij ging toen al werken, maar droomde ervan om ‘koeienboer’ te worden.

Twee jaar later (2007), kochten wij elders een bedrijf. Daar moesten we in principe 5 jaar gaan melken om dat quotum te kunnen samenvoegen met dat van Thomas zijn vader. Het was een absurde regelgeving, maar wij wilden boer worden! Ik ging ondertussen werken bij het departement Landbouw en Visserij.

In 2009 veranderde de regelgeving en mochten we de quota samenvoegen. Daarom begonnen we vroeger dan verwacht met de plannen voor een nieuwe stal. Het idee was altijd dat we in Tielen zouden gaan boeren (op het ouderlijk bedrijf van mijn man). Mijn schoonvader was echter bang dat het moeilijk zou worden, vlakbij centrum Tielen, sociale woonwijk... dus besloten we om in Turnhout bij mijn ouders een nieuwe stal te zetten.

Deze bouwden we bijna volledig zelf en werd in 2011 in gebruik genomen. In dat jaar namen we ook nog het quotum van mijn nonkel over. Tot 2015 ben ik buitenshuis blijven werken. Met 3 kinderen thuis en een bedrijf was dat niet zo evident. Het was echt moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, de regelgeving werd steeds ingewikkelder, de administratieve last steeds groter, maar nooit hebben we opgegeven. We wilden het goed doen en bleven ervoor gaan.

Fier op ons familiaal bedrijf

Op dit moment is ons bedrijf nog steeds een 100% familiaal bedrijf: mijn man en ik, mijn ouders en mijn schoonvader. Wij doen bijna al het stal- en veldwerk zelf om er zeker van te zijn dat ons product van topkwaliteit is en dat de kostprijs zo laag mogelijk is.

We zijn echter ook fier op ons bedrijf en we wilden ook graag iets betekenen voor anderen. We genieten er elke keer weer van om te zien hoe vriendjes van onze kinderen zich amuseren op onze boerderij. Elk jaar ontvangen we kleuters van de gemeenteschool in Merksplas en ondertussen zijn we ook zorgboerderij geworden. Afgelopen jaar namen we nog deel aan de Dag van de Landbouw. Wat een succes was dat... dat heeft ons enorm veel deugd gedaan. Er waren zoveel mensen die interesse hadden in ons bedrijf en die met ongelooflijk veel respect naar ons beroep keken.

Dromen aan diggelen

Maar wat ik nu meemaak, wat we lezen in kranten en hier en daar opvangen, had ik nooit durven denken. We worden aan de kant gezet, wij die elke dag voor uw eten zorgen. Wij worden in een hoekje gedreven, onze dromen worden aan diggelen geslagen, er zijn een hoop verantwoorde investeringen en leningen waarvan we plots niet meer weten of we die ooit nog terugbetaald krijgen en die nota bene nog mee gesubsidieerd zijn door een overheid die ons nu plots weg wil!!! Ons bedrijf wordt immers met sluiting bedreigd. En waarvoor???

Een economisch en sociaal bloedbad, dat gaat het worden in onze regio. Er zijn hier veel jonge, moderne familiale bedrijven, mensen die dag en nacht, 7 dagen op 7 werken. Ik vraag me dan ook af hoe uw regering dat gaat aanpakken? Als stikstof hier werkelijk zo'n groot probleem is zoals jullie doen uitschijnen, zullen niet enkel landbouw, maar ook industrie, wegen en huizen hier moeten verdwijnen, geen wandelaars met honden of andere dieren in het gebied.

En meneer de minister, één van de eerste zaken die ik op de hogeschool geleerd heb, is dat er in een land enkel welvaart kan zijn, als er een goed draaiende landbouwsector is. En daar ben ik nog steeds van overtuigd, want de dag dat we afhankelijk gaan zijn van andere landen voor onze voedselvoorziening, hebben we een gigantisch probleem!

Levenswerk voortzetten

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat wij het levenswerk van 5 generaties die hier hard gewerkt hebben, niet moeten opgeven en dat wij onze kinderen hun droom om boer te worden niet moeten ontzeggen. Die zaken, meneer de minister, kom ik immers echt nooit te boven! Wij hopen op uw begrip en op een grote dosis gezond boerenverstand in uw regering!”

Met vriendelijke groeten,

Nicky Van Otten, melkveehoudster

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken