Startpagina Fruit

2023 wordt uitdagend jaar voor de fruitsector

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2022-2023 geven aan dat we in Europa een eerder normale appeloogst mogen verwachten. De oogst van peren in de EU blijft aan de lage kant maar herstelt zich enigszins na de extreem lage oogt van vorig jaar. Europees verwacht men een eerder normale appeloogst van 12,1 miljoen ton en een normale perenoogst 2 miljoen ton ten opzichte van 1,7 miljoen ton vorig jaar. Dit laatste heeft vooral te maken met het feit dat de productie in Italië zich voor een deel hersteld heeft.

Dit jaar zullen de Belgische fruittelers 219 miljoen kg appelen produceren. Ten opzichte van vorig jaar is dit 12,2% minder. Er zullen dit jaar ook 367 miljoen kg peren geproduceerd worden in ons land. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar.

Daling in areaal

De lagere opbrengsten voor appelen in België zijn vooral toe te schrijven aan de hoge oogst tijdens vorig seizoen en de verder daling van het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Fruit Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”
Meer artikelen bekijken