Startpagina Actueel

Boeren voerden actie aan gascentrale Tessenderlo

Naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag door Tessenderlo Development Services voor de bouw en uitbating van een nieuwe gascentrale op de site Schoonhees voerden de Bedrijfsgilden Diest-Bekkevoort en Lumberlo, aangesloten bij Boerenbond, op 6 september actie.

Leestijd : 2 min

De boeren voerden er actie omdat de landbouwsector veelal anders wordt aangepakt dan de industrie.

Discriminatie

Terwijl landbouwbedrijven uit de regio de deuren moeten sluiten tegen 2025 omwille van het huidige stikstofakkoord, krijgt industrie wel nog uitbereidingsmogelijkheden. Landbouw is niet tegen de komst van de nieuwe gascentrale – energie is een basisbehoefte, net zoals voedsel. Wel vinden de landbouwers dat er niet gediscrimineerd mag worden tussen verschillende sectoren.

“De situatie in Tessenderlo is absurd: op minder dan 1,5 km van de site voor de nieuwe gascentrale moet een landbouwbedrijf in 2025 de deuren sluiten wegens een rode PAS-brief. De aanvraag voor de gascentrale voorziet een uitstoot gelijk aan 60 keer de emissies van dit vleeskippenbedrijf. In de regio zijn nog enkele bedrijven in dezelfde situatie. Waar is de logica, 2 maten 2 gewichten?”, zegt Jos Ramaekers, voorzitter Bedrijfsgilde Diest-Bekkevoort.

Het stikstofbad loopt over, zegt de Vlaamse regering, maar een vergunning voor een gascentrale zal mogelijks wel kunnen. Nochtans komt zo een vergunning overeen met een veelvoud van landbouwbedrijven en dat terwijl de Vlaamse regering met het PAS-akkoord dreigt met zware maatregelen, beperkingen en zelfs sluitingen van landbouwbedrijven.

‘Ons voedsel, jouw energiebron’

Met de slogan ‘Ons voedsel, uw energiebron’ en door winkeltassen met de tekst ‘De boer zorgt voor gezond, veilig en duurzaam voedsel - #geefboerentoekomst’ aan te bieden aan de voorbijgangers willen de landbouwers aandacht vragen voor deze ongelijke behandeling. Want zonder onze landbouwers zal je de winkeltas niet meer kunnen vullen met lekkere lokale producten. “Net zoals een gascentrale een vergunning nodig heeft, hebben ook wij dit nodig zodat ons voedsel jouw energiebron kan zijn”, zegt Norbert Pollaris, voorzitter van de Bedrijfsgilde Lumberlo.

Op een grote banner maakten de organisaties de vergelijking van de uitstoot van de gascentrale met het overeenkomstig aantal landbouwbedrijven. Dit zou overeenkomen met 167 melkveebedrijven, of 51 varkensbedrijven, of 38 legkippenbedrijven of 35 vleeskippenbedrijven.

De Vlaamse overheid verwerkt momenteel de bezwaren van het openbaar onderzoek van het stikstofakkoord. We vragen dan ook dat deze ernstig worden genomen en dat de Vlaamse regering met ons het gesprek aangaat om samen na te denken over haalbare oplossingen voor onze boeren, voor onze natuur en voor onze voedselproductie.

AV/Boerenbond

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken