Startpagina Actueel

Regering-Jambon schort stikstofonderhandelingen op zonder akkoord

De top van de Vlaamse regering is woensdagochtend na onderhandelingen van 16 uur zonder akkoord over het stikstofdossier uit elkaar gegaan. Wanneer er verder onderhandeld wordt, is nog onduidelijk. Elke partij koppelt nu intern terug en dan beslist minister-president Jan Jambon of en wanneer de gesprekken eventueel hervatten. Of dat nog lukt voor de start van het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement is onduidelijk.

Leestijd : 2 min

Na een hele avond en nacht onderhandelen is de kern van de Vlaamse regering - aangevuld met ministers van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) - woensdagochtend zonder globaal stikstofakkoord uit elkaar gegaan. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot in Vlaanderen fors daalt.

Zonder akkoord naar parlement

Minister-president Jan Jambon hoopte met een akkoord op zak naar het parlement te kunnen trekken, waar woensdagmiddag een actualiteitsdebat over het dossier wordt georganiseerd. Of dat lukt, is twijfelachtig. Er is afgesproken dat de 3 regeringspartijen (N-VA, CD&V en Open VLD) intern terugkoppelen. Nadien beslist minister-president Jambon hoe het verder moet.

Volgens verschillende bronnen zijn er dinsdagavond en afgelopen nacht stappen vooruit gezet, maar is er nog geen oplossing voor een aantal knelpunten. Daarbij gaat het vooral om zaken die door CD&V op tafel zijn gelegd. "11 van onze 13 knelpunten zijn weggewerkt", is te horen bij CD&V. Ook bij Open VLD is te horen dat er nog sprake is van 2 resterende knelpunten.

Nog 2 knelpunten

De 2 voornaamste resterende knelpunten zouden te maken hebben met de zogenaamde externe saldering en met de gelijkschakeling van de normen voor landbouw en industrie. Het principe van de externe saldering is een mechanisme waarbij een landbouwer de uitstootrechten van een andere landbouwer (deels) kan overnemen wanneer die stopt of zijn veestapel fors vermindert. Op dat punt zou er volgens verschillende bronnen wel toenadering mogelijk zijn.

CD&V vindt al langer dat de normen voor de landbouw onevenredig streng zijn. Daarbij zou er ook discussie zijn over de eventuele noodzaak van een passende beoordeling bij landbouwvergunningen. In zo'n beoordeling wordt nagegaan of de activiteit geen te grote negatieve impact heeft. Volgens regeringspartij N-VA zou die eis betekenen dat er opnieuw procedures moeten opgestart worden zoals een nieuw openbaar onderzoek en een nieuw milieueffectenrapport. Dat zou meteen voor maanden vertraging zorgen, zo wordt gevreesd. Ook volgens Open VLD zou die eis van CD&V neerkomen op "van nul herbeginnen".

Bij CD&V is dan weer te horen dat er wel "constructief onderhandeld is op enkele kleinere punten", maar dat met name N-VA op 2 "fundamentele punten" voor de christendemocraten "niet willen bewegen".

Belga/SN

Lees ook in Actueel

Export Vlaams varkensvlees daalt sterk

Varkens In de eerste 10 maanden van 2022 exporteerde Vlaanderen 547 miljoen kilogram varkensvlees. Dat is 80 miljoen kilogram of 13% minder dan in dezelfde periode het jaar voordien.
Meer artikelen bekijken