Startpagina Veeteelt

Resolutie tegen dierentransport langer dan 8 uur

Vlaams Belang heeft in het Vlaams parlement een voorstel van resolutie ingediend om transporten van boerderijdieren van meer dan 8 uur en transporten naar landen buiten de Europese Unie te verbieden. "Daar dringt Vlaanderen al jarenlang op aan bij Europa", reageert minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Leestijd : 2 min

V olgens Vlaams parlementslid Els Sterckx van Vlaams Belang zijn lange transporten voor boerderijdieren perfect te vermijden. "Waarom dieren die bestemd zijn voor de slacht nog 1.000 km laten lijden?", vraagt ze. "De regering moet initiatieven nemen om transporten van levende dieren te vervangen door transporten van vlees, andere dierlijke producten, sperma of embryo's."

Ook landbouwers betreuren dat ze niet weten wat er met hun dieren gebeurt op het lange transport en in het bestemmingsland, voert Sterckx aan. "Ook is het op economisch vlak beter dat de slacht van de dieren hier plaatsvindt dan in andere landen."

Aan banden leggen

"Vlaanderen is niet groot genoeg voor diertransporten van 8 uur", reageert Ben Weyts. "Dit soort lange transporten zijn per definitie grensoverschrijdend, Europees. We kunnen dit alleen aan banden leggen door via Europa te werken.

Al jaren dringt Vlaanderen er dan ook bij Europa op aan om de maximale duur te beperken tot 8 uur, want ook wij zijn bezorgd over deze transporten en over hun impact op dierenwelzijn. Het is duidelijk dat dierenwelzijn Europees nog niet zwaar genoeg weegt. Ik wil het nakende Europese voorzitterschap aangrijpen om daar verandering in te brengen." Een verbod op EU-niveau lijkt volgens de indieners van de resolutie onhaalbaar.

"Op 3 juni 2022 hebben Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden, de zogenaamde Vughtgroep, via een ‘position paper’ een gemeenschappelijk standpunt over dierentransporten aan de Europese Commissie gericht. In die paper worden 13 punten naar voren geschoven, waaronder ‘een verbod op bepaalde lange exportreizen van levende dieren naar derde landen via de weg of de zee’.

Tegenstanders

Andere Europese lidstaten hebben echter inmiddels al duidelijk gemaakt dat ze zich kanten tegen een verbod op langeafstandstransporten. In januari 2023 heeft Portugal namens 8 lidstaten een nota aan de Europese Commissie bezorgd waarin werd aangegeven dat ze zich kanten tegen een verbod of beperking van dierentransporten over lange afstand, ook als het gaat over transporten naar landen buiten de EU.

Naast Portugal ondersteunden ook Frankrijk, Griekenland, Ierland, Letland, Litouwen, Roemenië en Spanje die boodschap. Het gaat om landen die grote commerciële belangen hebben bij die export. Frankrijk, Roemenië en Spanje beheersen de runderexport, Griekenland is de op een na grootste EU-exporteur van varkens en Ierland exporteert veel kalveren.

Een verbod op commerciële langeafstandstransporten van dieren lijkt in Europees verband dus voorlopig niet haalbaar. Vlaanderen moet zelf initiatieven nemen", zegt Vlaams Belang.

Belga/FVDL

Lees ook in Veeteelt

Zwakke wereldwijde vraag naar melkpoeder

Melkvee Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 april met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. Momenteel zijn de internationale melkpoederprijzen laag te noemen.
Meer artikelen bekijken