Startpagina Actueel

Droogte van 2022 erkend als ramp

In de loop van 2022 leed Vlaanderen schade door een periode van ernstige droogte. Na aftoetsing aan de vereiste wetenschappelijke criteria erkende de Vlaamse regering op 2 juni 2023 de droogte tussen 1 maart en 31 augustus 2022 als ramp en bakent de geografische uitgestrektheid ervan af.

Leestijd : 2 min

Op basis van de schademeldingen, de wetenschappelijke erkenningscriteria en het advies van het KMI komen alle 251 gemeenten van waaruit schademeldingen werden ingediend, in aanmerking om erkend te worden.

De periode van 1 maart 2022 tot 31 augustus 2022 was een enorme beproeving voor de Vlaamse landbouwers en hun oogst. Ze dienden in totaal 912 meldingen in voor schade, samen goed voor een bedrag van 62 miljoen euro. De kost voor het Rampenfonds zou kunnen oplopen tot 2,3 miljoen euro.

Wetenschappelijke criteria

De Vlaamse regering onderzocht of de droogte aan de wetenschappelijke criteria beantwoordde om ze te kunnen erkennen als ramp. Dat maakt het mogelijk het rampenfonds aan te spreken om schade die niet verzekerd is vergoed te krijgen.

Het KMI had met betrekking tot de wetenschappelijke criteria al in december 2022 advies uitgebracht aan de Vlaamse regering. Het Vlaams Rampenfonds bezorgde het erkenningsrapport op 19 januari aan het kabinet van minister-president Jan Jambon. Ondertussen heeft de Waalse regering de droogte op 20 april al erkend als ramp.

Brede weersverzekering

De minister-president Jan Jambon zei eerder dat er wordt rekening gehouden met een kost van 2,3 miljoen voor het Vlaams Rampenfonds. Dat bedrag verschilt veel met de gevraagde 62 miljoen euro en met wat de 27,6 miljoen euro die de Waalse regering heeft vrijgemaakt. Dat heeft te maken dat in Vlaanderen een heel groot stuk van de schade vergoed wordt door de brede weersverzekering die boeren moeten afsluiten voor minstens 25% van hun areaal om aanspraak te kunnen maken op hulp vanuit het Vlaams Rampenfonds.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken