Startpagina Akkerbouw

Nieuwe pachtdecreet mag de sector niet nog verder onder druk zetten

Vandaag, woensdag 14 juni 2023, zijn Boerenbond en Groene Kring, samen met heel wat andere belanghebbenden, aanwezig in het Vlaams Parlement om er in een hoorzitting hun bezorgdheden over het nieuwe Pachtdecreet te uiten.

Leestijd : 2 min

Het akkoord dat de meerderheidspartijen eind vorig jaar bereikten bevat immers nog belangrijke tekortkomingen en zorgt voor ongerustheid bij Vlaamse land- en tuinbouwers.

Kerntaak van de pachtregelgeving afgezwakt

Het is voor beide belangenorganisaties cruciaal dat de pachtregelgeving haar kerntaak blijft behouden, namelijk het gebruik van landbouwgronden op een betaalbare en zekere manier op lange termijn ter beschikking stellen van actieve land- en tuinbouwers, met respect voor de belangen van de landeigenaars, zodat land- en tuinbouwers een duurzame bedrijfsvoering kunnen uitbouwen.

“De kernopdracht van de pachtregelgeving wordt door het nieuwe Pachtdecreet afgezwakt door de opzegmogelijkheden voor de realisatie van bos en natuur die ook in het agrarisch gebied én op lopende pachtcontracten van toepassing zijn. De invoering van een leefbaarheidstoets die tegengewicht moet bieden aan deze opzegmogelijkheden, zal onvoldoende soelaas kunnen brengen”, zegt Boerenbond voorzitter Lode Ceyssens.

Bovendien worden er geen fiscale stimulansen ingevoerd die eigenaars kunnen aanzetten om hun gronden voor langere termijn in pacht te geven. Er zijn wel een aantal aanpassingen die de contractuele relatie tussen de pachters en de verpachters kunnen optimaliseren. “Maar het voorstel dat op tafel ligt alleen zal de toegang tot landbouwgrond voor actieve landbouwers niet structureel verbeteren: hiervoor is ook inzet nodig op andere beleidsdomeinen buiten de pacht, denk maar aan ruimtelijke ordening, fiscaliteit, aankoop- en subsidiebeleid inzake natuur en bos, parkenbeleid, …”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring.

Landbouwgrond onder druk

Het grote struikelblok is dan ook in het feit dat de mogelijkheden om pacht op te zeggen in functie van bos en natuur in agrarisch gebied behouden blijven en in groene bestemmingen zelfs worden uitgebreid voor particulieren zoals milieu- en natuurverenigingen. Ook gemeenten krijgen bijkomende opzegmogelijkheden waardoor ze sneller gronden kunnen inzetten voor de realisatie van bos en natuur.

De leefbaarheidstoets die het nieuwe Pachtdecreet voorziet is een belangrijk beschermingsmechanisme voor pachters, maar is voor Boerenbond onvoldoende. Bovendien is er ongerustheid over het advies van de Raad van State omtrent deze leefbaarheidstoets. Lode Ceyssens: “Het is alvast cruciaal dat de leefbaarheidstoets niet wordt afgezwakt, maar nog verder wordt verstrekt.”

Ook moet men de zaken in een ruimer perspectief aanpakken. Het is vandaag een feit dat men vanuit diverse dossiers naar landbouwgrond kijkt om bepaalde doelen te realiseren. Denk maar aan de Natuurherstelwet, maar ook aan de creatie van nationale- en landschapsparken. Dit Pachtdecreet zou de druk op landbouwgrond nog maar eens verhogen.

Verdere stappen

Boerenbond en Groene Kring roepen op om rekening te houden met de bezorgdheden uit de sector en de nodige bijsturingen te doen om dit Pachtdecreet tot een instrument te maken dat toekomstperspectief en rechtszekerheid biedt aan Vlaamse land- en tuinbouwers.

Boerenbond

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken