Startpagina Actueel

Europese Commissie bereidt versoepeling ggo-regels voor

Sommige genetisch gewijzigde voedingsproducten zouden in de toekomst zonder label op de Europese markt mogen verkocht worden. Dat blijkt uit voorlopige plannen van de Europese Commissie voor een herziening van de regels over genetisch gemodificeerde organismen (ggo's).

Leestijd : 2 min

Volgens plannen die het Duitse persbureau dpa kon inkijken, zouden bepaalde genetisch veranderde planten uitgezonderd worden van de strikte Europese regelgeving over genetische manipulatie. Voorstanders hopen dat de technieken meer ingang zullen vinden en gewassen zo beter beschermd worden tegen ongedierte, en aangepast kunnen worden aan de opwarming van de aarde.

Crispr/Cas9-techniek

Concreet zouden de regels bijvoorbeeld niet meer van toepassing zijn op technieken als Crispr/Cas9 indien de resulterende soorten ook konden ontstaan door processen als natuurlijke selectie of kruiskweek. Via Crispr/Cas9 kan ingegrepen worden in het DNA van planten, om ze meer weerbaar te maken tegen droogte en plagen. Dergelijke technieken zouden voortaan in een zogenaamde categorie 1 van planten gekweekt met nieuwe technieken (NGT) belanden.

In de ontwerpplannen zou staan dat de lidstaten planten van dit type niet mogen verbieden of de verkoop niet mogen beperken met extra voorwaarden. Dat komt volgens parlementslid Karl Bär van de Duitse groenen neer op een frontale aanval op het model van de Europese landbouw. “Planten met tot 20 genetische veranderingen zouden aanzien worden als equivalent aan conventioneel gekweekte planten”, waarschuwt hij.

Sommige veranderingen overstijgen volgens Bär ruimschoots het potentieel van conventionele kweek. “Dit voorstel zou het einde van de biologische landbouw betekenen”, vreest hij. Bioboeren zouden almaar meer inspanningen moeten leveren om besmetting met overwaaiende genetisch gemanipuleerde zaden te vermijden. De lidstaten zouden ook geen maatregelen meer kunnen nemen om biologische landbouw en ggo-vrije gebieden te beschermen, meent het groene parlementslid.

Verwacht wordt dat de Commissie haar voorstellen in juli officieel zal presenteren.

Belga

Lees ook in Actueel

Selectief droogzetten na kiemdetectie in de melk halveert antibioticagebruik

Melkvee Kiemdetectie in de melk met sneltesten laat toe om gerichter te beslissen om melkkoeien mét of zonder antibiotica droog te zetten. Op het ILVO-proefbedrijf werd begin 2023 gestart met selectief droogzetten na snelle kiemdetectie. Na één jaar blijkt het gebruik van antibiotica bij het droogzetten gehalveerd. Ook na aanpassing van het protocol bleven het aantal mastitisgevallen en het tankcelgetal op een vergelijkbaar niveau.
Meer artikelen bekijken