Startpagina Mechanisatie

Mecanic Show 2023: een mix van technologische innovaties

Voor mechanisatieliefhebbers is de Mecanic Show van Libramont steeds een niet te missen evenement. Dit jaar worden opnieuw de laatste innovaties inzake landbouwmachines onder de aandacht gebracht. Voor deze editie werden 19 verschillende machines geselecteerd.

Leestijd : 8 min

Na de gedwongen onderbreking als gevolg van Covid-19, ging de Mecanic Show van vorig jaar door in de sfeer van de ‘terugkeer’ van een bekend en geliefd concept. In 2022 was het echter nog enigszins een gecompliceerde terugkeer, vanwege de onzekerheden die voortvloeien uit de gezondheidscrisis, die in de lente en vroege zomer nog steeds aanwezig was. Er was echter ook een moeilijke industriële context voor fabrikanten, gekenmerkt door een stijging van de energie- en grondstofprijzen.

Dit jaar is er, gezien het grote aantal ontvangen aanvragen, geen twijfel mogelijk: de Mecanic Show wordt bevestigd als een van de niet te missen evenementen van de Beurs van Libramont. Het was na lang wikken en wegen dat de jury uiteindelijk 19 machines selecteerde, die elke dag van de beurs in de Grote Ring zullen worden voorgesteld.

29-3405-tableau mechanic show-web (2)

Tractoren en robot

Deutz-Fahr 6150.4 RV Shift is de eerste geselecteerde voor de Mecanic Show van 2023. Deze tractor heeft een nieuwe hybride transmissie, de RV Shift, ontwikkeld door de fabrikant zelf. De Full PowerShift-versnellingsbak kenmerkt zich door de afwezigheid van een koppelonderbreking. Daardoor heeft deze transmissie hetzelfde rijgedrag als een continu variabele transmissie (cvt).

Een andere nieuwigheid bij deze tracor is de Xtend-oplossing waarmee een universele Isobus-bedieningsterminal op een tablet getoond kan worden. De tractormonitor blijft zo vrij voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de gps-stuurnavigatie. Dankzij de draadloze verbinding kan de tablet ook buiten de cabine gebruikt worden. Dit kan een heel handige oplossing zijn om aangekoppelde machines af te stellen en te kalibreren.

Mercedes-Benz Unimog is de tweede geselecteerde machine en toch een ietwat aparte verschijning in de Mecanic Show. Oorspronkelijk werd dit voertuig ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog voor agrarisch gebruik, en hij maakt nu een comeback in onze sector. Hij kan nu weer genieten van een homologatie als landbouwtrekker, met de mogelijkheid om te kiezen voor de Europese goedkeuring T1a voor snelheden tot 40 km/uur of T1b tot 90 km/uur. De Unimog biedt een interessant alternatief voor gebruikers die lange afstanden moeten afleggen. Opgemerkt moet worden dat deze ‘agrarische’ Unimog voor het eerst in België zal worden voorgesteld tijdens de Mecanic Show.

Steyr 6260 Absolut CVT Kommunal en AgXtend XPA Dit is het resultaat van een samenwerking tussen Steyr, AgXtend en Maaiers Verschueren. Het is een Steyr 6260 Absolut CVT Kommunal-trekker met een hydraulische arm, die aan het uiteinde een elektrische onkruidbestrijdingsunit draagt. Deze machine is de eerste van dit type die onkruid bestrijdt op moeilijk bereikbare plaatsen met snelheden tot 5 km/uur. De planten worden tot aan de wortel vernietigd dankzij een elektrische stroom van 8.000 V. Deze machine kan worden gebruikt voor het onderhoud van openbare ruimtes, maar draagt ook bij aan de strijd tegen invasieve of schadelijke plantensoorten.

Jo Naïo Technologies Robotica heeft duidelijk zijn intrede gedaan in de landbouwmachinewereld. De autonome elektrische robot ‘Jo’ werd ontwikkeld door Naïo Technologies en legt zich toe op het werken in wijngaarden, plantenkwekerijen en andere gewassen met smalle rijafstand, zowel in openlucht als in plastic tunnels. Deze robot is in staat om zowel in als tussen de rij te werken. Hiermee is Jo een multitaskingrobot met hoge nauwkeurigheid.

Wiedeg en kunstmeststrooiers

Einböck Aerostar Dit is een gedragen wiedeg met onafhankelijke tanden, die zich onderscheidt door een individuele montage van de tanden op een zeer sterke PVC-ondersteuning, die de uitlijning van de tanden garandeert. Deze steun is bevestigd aan een dubbele veer, die zelf verbonden is met een frame voor elk element van de eg. De werkdruk van elke tand is identiek en blijft constant, ongeacht de invalshoek en het reliëf van het bewerkte oppervlak, ook voor gewassen geteeld op heuvels.

Op het gebied van bemesting overtuigden 2 kunstmeststrooiers de jury.

Rauch Aero 32.1 is een pneumatische meststofstrooier, die zich onderscheidt door een bijzonder nauwkeurig en efficiënt doseersysteem, waardoor een individuele toevoer van iedere strooimond mogelijk is. Dit maakt het mogelijk om de dosering per strooimond te regelen en biedt daarom een hoge nauwkeurigheid van toepassing via dosismodulatie of deelsecties.

Vicon Geospread Dit is de tweede machine geselecteerd in de categorie van kunstmeststrooiers. Het is een combinatie van 2 meststofstrooiers (eentje vooraan en eentje achteraan de tractor) met Isobus-bediening. Deze combinatie biedt verschillende voordelen, waaronder een aanzienlijke toename van de capaciteit zonder de wendbaarheid van het geheel te belemmeren. Tevens is er de mogelijkheid om meststoffen met verschillende kenmerken in één keer toe te dienen zonder de nauwkeurigheid van de toepassing te beïnvloeden.

Twee machines voor drijfmesttoediening werden dit jaar genomineerd, naast deze voor kunstmesttoediening.
Twee machines voor drijfmesttoediening werden dit jaar genomineerd, naast deze voor kunstmesttoediening. - Foto: AV

Drijfmesttoediening

Joskin Tetraliner RL De drijfmesttoediening evolueert, zo ook de ontwikkeling van de aanvoertonnen. Om de ton in het veld te voeden, moeten transporttanks worden gebruikt. Met zijn Tetraliner RL met een vooras die naar achteren is verplaatst ten opzichte van de rotatieas van de draaikrans, biedt Joskin een opmerkelijke oplossing. Het is het eerste voertuig van dit type waarvoor een fabrikant een Europese homologatie verkreeg. Het voordeel van dit ontwerp is een uitstekend rijgedrag op de baan, vergelijkbaar met een conventionele getrokken tank met draaikrans, terwijl het profiteert van een lastoverdracht van 4 ton op de dissel voor een superieure trekcapaciteit van de tractor en verbeterd rijcomfort.

T.A.B. verdeelboom De Duitse fabrikant T.A.B. presenteert dankzij 48 miniketsplaten een verdeelboom van 12 m voor het uitrijden van drijfmest op maaiveldniveau zonder stroken te vormen. De drijfmest is daarmee gelijkmatig verdeeld over de gehele breedte van de verdeelboom, in tegenstelling tot sleepslangen. Deze verdeelboom kan worden gemonteerd op mengmestvaten van andere merken, maar natuurlijk ook op T.A.B.-mesttonnen. Deze zijn vervaardigd uit een roestvrijstalen tank, die bestaat uit modulaire elementen en waarvan het frame is uitgerust met een nieuwe driehoekige asophanging, om meer stabiliteit en minder torsiespanning te bieden.

Bodembewerking en zaaitechniek

Väderstad Carrier XT is een innovatieve schijveneg die zowel geschikt is voor ultraoppervlakkige grondbewerking als voor een diepere inmenging van oogstresten, dankzij de wijziging van de hoek van de schijven in 2 richtingen. De wijziging van de eerste hoek van de schijven is al meer dan 10 jaar bekend bij de fabrikant om de intensiteit van het werk aan te passen. De nieuwigheid zit hem nu in de mogelijkheid om een tweede hoek te wijzigen om de werkdiepte aan te passen, zonder deze via een rol in te stellen. Dit maakt het mogelijk om met kleinere schijven te werken, zelfs voor diepere grondbewerkingen; deze kleine schijven draaien op hogere snelheid en bieden daardoor een hogere mengcapaciteit.

Kverneland Pudama is een systeem dat kan worden gemonteerd op de Optima SX precisiezaaimachines van het merk. Met deze bemestingsunit kan tijdens het zaaien kunstmest direct onder elk zaadje worden afgelegd en niet langs de hele zaailijn, met als gevolg een aanzienlijke besparing van kunstmest. De werking van Pudama is gebaseerd op de synchronisatie van kunstmest en zaadaf-leg, evenals op de hoge reactiviteit van de bemestingsunit bediend door een pneumatisch systeem. Dit laatste biedt tevens het voordeel dat de meststoffen niet worden beschadigd, in tegenstelling tot een mechanisch systeem.

In de Grote Ring of het centrale hart van het beursterrein worden de machines van de  Mecanic Show gepresenteerd.
In de Grote Ring of het centrale hart van het beursterrein worden de machines van de Mecanic Show gepresenteerd. - Foto: AV

Oogstmachines

Voederoogstmachines zijn goed vertegenwoordigd tijdens de editie van 2023, met maar liefst 5 machines.

Krone Big M Deze zelfrijdende maaier blaast 25 kaarsen uit. De Duitse fabrikant ontwikkelde nu een speciaal systeem om de frontmaaier te begeleiden volgens de helling. De positie van deze maaiunit wordt automatisch aangepast om een optimale overlap met de achterste units te verkrijgen. Krone maakt ook gebruik van de sensoren die voor dit doel worden gebruikt, om tevens de verdeling van het vermogen op de 4 wielen te regelen volgens de hellingsgraad, om de trekkrachtcapaciteit van deze zelfrijder te optimaliseren, maar ook om de graszode waarop deze rijdt optimaal te beschermen.

Pöttinger Mergento VT9220 is een bandhark die zich niet alleen leent voor het oogsten van gevoelige voedergewassen, maar die zich ook onderscheidt door zijn driedimensionaal bodemmonitoringsysteem van de opraper en de band. Deze zijn ondersteund door grote geleidingsrollen, die net achter de opraaptanden zijn geplaatst. De machine is veelzijdig en in staat om elk type voer te harken, op elk type terrein, inclusief heuvelachtige weiden.

Drie persen staan op het programma van deze Mecanic Show.

Mc Hale V6760 is een ronde balenpers met variabele perskamer die automatisch werkt, voor het grootste bedieningscomfort en aanzienlijke tijdsbesparingen, onder alle omstandigheden en voor alle ruwvoeders. Dit systeem regelt automatisch het binden van de baal, openen en sluiten van de deur of het laten zakken en heffen van de baaluitwerper. Het is belangrijk om op te merken dat deze machine het openen en sluiten van de deur versnelt en dat de opening van de kamer zich automatisch aanpast aan de diameter van de bal voor geoptimaliseerde werkcyclustijden.

New Holland Big Baler is een grootpakpers die samenwerkt met de New Holland T7 PLM Intelligence-tractor, met als doel het comfort en de prestaties te verhogen. De cyclische krachten die het gevolg zijn van de werking van een vierkante balenpers, beïnvloeden de mechanica van de tractor, veroorzaken variaties in de motorbelasting, beïnvloeden de voorwielophanging van de tractor, genereren variaties in aftakassnelheid en veroorzaken verder vermoeidheid van de bestuurder, die wordt blootgesteld aan constant heen en weer schommelen. Het door New Holland ontwikkelde systeem maakt het mogelijk om de relatie tussen pers en tractor te optimaliseren, om de effecten van deze cyclische krachten aanzienlijk te compenseren.

Mc Hale Fusion 4 is een perswikkelcombinatie die een nieuw proactief automatisch diametercorrectiesysteem voor de baal introduceert. De machine waarschuwt de operator voor het exacte moment waarop hij moet stoppen om de binding te activeren. Om dit te doen, analyseert het systeem de vulling van de perskamer tijdens elke cyclus, maar houdt het ook rekening met de reactietijd van de bestuurder in eerdere cycli. De timing van de piepwaarschuwing van de operator wordt vervolgens aangepast aan deze parameters, om zo dicht mogelijk bij de ideale ronde bal te komen. Dit maakt het mogelijk om identieke en uniforme balen te maken, maar ook om de vorming van balen met een te grote diameter te voorkomen die de pers kunnen beschadigen of problemen bij het binden kunnen veroorzaken.

Opmerkelijk dit jaar is dat meerdere hooibouw- en oogstmachines zijn geselecteerd.
Opmerkelijk dit jaar is dat meerdere hooibouw- en oogstmachines zijn geselecteerd. - Foto: AV

En verder...

Hydropail 1 GL is een compacte stroblazer van de Waalse constructeur Robert. Deze is speciaal ontwikkeld om kleinere wielladers in staat te stellen om de machine en de bal te dragen, terwijl de werking ervan wordt gewaarborgd. Deze stroblazer kan dus veilig worden gebruikt in combinatie met een compactlader met een hefvermogen van ongeveer 1.200 kg. Door zijn eigenschappen en kleine afmetingen opent deze machine perspectieven voor het instrooien van de boxen op kleinere landbouwbedrijven die geen grote wiellader hebben en/of moeten werken in kleinere gebouwen.

Emily Vortex is een tweede stroverdeler die deelneemt aan de Mecanic Show. Deze beschikt over het autonome Ljinius-antiverstopsysteem gepatenteerd door de fabrikant. Deze voorziening kan de beweging van het lostapijt regelen, kan de kam bedienen en de ontwarring automatisch loskoppelen, en dit autonoom en afhankelijk van het type voer. Ijinius is nieuw op de markt en vergemakkelijkt de taak van de operator, terwijl hij sereen en veiliger kan werken.

iDig 3D Connect is technologie voor het grondverzet die dit jaar in de Mecanic Show wordt verwelkomd. Het is de eerste 2D schaalbare machinebegeleiding in 3D. Het maakt de nauwkeurige geleiding van de bak van een graafmachine of een minigraafmachine mogelijk om te hellen volgens de gewenste diepten en hellingen, zonder de noodzaak van een laser. Daarmee kunnen ook veldonderzoeken en locaties uitgezocht worden of plannen opgemaakt of gelezen worden. iDig gebruikt hiervoor slechts één GNSS-ontvanger. Een andere opmerkelijke specificatie is dat het systeem werkt met behulp van draadloze sensoren aangedreven door zonne-energie, waardoor het eenvoudig en snel kan gebruikt worden op meerdere machines.

Nicolas Higuet, voorzitter van de jury van de Mecanic Show

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken