Startpagina Actueel

Frankrijk verbiedt grote waterreservoirs voor landbouwsector

Een Franse rechtbank heeft de bouw verboden van 15 enorme waterreservoirs waarmee landbouwbedrijven zich willen voorbereiden op de groeiende watertekorten. Eerder hadden milieuactivisten al heel wat kritiek geuit op de reservoirs.

Leestijd : 2 min

De rechtbank van Poitiers oordeelde dinsdag dat de geplande reservoirs, met een volume van meer dan 3 miljoen kubieke meter, geen rekening houden met de huidige hoeveelheid water die al door de landbouwsector wordt onttrokken. De geplande projecten waren volgens de rechtbank gebaseerd op gegevens die al 20 jaar oud zijn en zouden zo leiden tot een nog hogere onttrekking van grondwater door de landbouwsector. De oprichting van de zogenaamde "Mégabassines" is controversieel bij onze zuiderburen.

De rechtbank stelde verder dat het niet de bedoeling mag zijn om de onttrekkingen het hele jaar door te verhogen. "Enkel een deel van het water zou mogen worden verplaatst van de zomer naar de winter, wanneer er meer regen valt." Dat principe wordt niet gerespecteerd in de geplande waterreservoirs, aldus de rechtbank. Bovendien waren er tekortkomingen in de planning.

De toegenomen droogte veroorzaakt steeds meer problemen voor boeren in Frankrijk en in sommige gevallen zijn er beperkingen opgelegd. Een demonstratie bij de bouwplaats van een gigantisch reservoir in Sainte-Soline, met duizenden deelnemers, eindigde enkele maanden geleden in een gewelddadige confrontatie met de politie. Saint-Soline was het tweede project van in totaal een tiental bassins die gebouwd worden door een groep van 400 boeren. Het collectief Bassines Non Merci, dat milieuverenigingen, vakbonden en antikapitalistische groepen verenigt, verzet zich tegen de "inbeslagname van water bedoeld voor de agro-industrie".

Belga

Lees ook in Actueel

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken