Startpagina Actueel

Project Landmobiliteit: een beetje Tinder voor overnemers en overlaters

Groene Kring wil jonge overnemers die geen bedrijf hebben in contact brengen met overlaters die geen opvolger hebben. Dat doen ze binnen hun project ‘Landmobiliteit’. “Dat is nodig, want het is steeds moeilijker om jonge boeren in de sector te doen instappen”, klinkt het bij Groene Kring.

Leestijd : 3 min

Maar liefst 88% van de landbouwers die ouder zijn dan 50 jaar, hebben geen opvolger. Anderzijds zijn er genoeg jongeren die willen starten in de landbouw, maar geen familiebedrijf hebben om over te nemen. Groene Kring wil graag die 2 doelgroepen met elkaar koppelen, rekening houdend met de noden en wensen van beide kanten. Het project Landmobiliteit werd in Aartselaar afgetrapt bij Groenten en Fruit Verbruggen in aanwezigheid van minister van Landbouw Jo Brouns.

Overdracht op aangepast tempo

“Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.landmobiliteit.be. Aan de hand van een persoonlijk traject gaan we na welke bedrijfsoverdrachten mogelijk zijn. Daarbij wordt niet over een nacht ijs gegaan, want een bedrijfsoverdracht heeft natuurlijk een grote impact op het leven van zowel de overnemer als de overlater. Alles gaat volledig op het tempo van de deelnemers”, zegt Pieter Coopmans, begeleider Landmobiliteit.

Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring: “De generatiewissel is in de landbouw een grote uitdaging. Men zegt wel eens dat ons project een beetje Tinder is voor overnemers en overlaters, maar eigenlijk is het meer Blind Getrouwd. Onze projectbegeleiders luisteren naar de noden van beide kanten en proberen dan de perfecte match te zoeken. Wil de overlater nog even verder boeren, maar kan die de hulp van de overnemer al wel gebruiken? Dan zetten we dat allemaal mooi in een “huwelijkscontract”, zodat de overnemer er zeker van kan zijn dat de overname enkele jaren later zal gebeuren.

Een bedrijfsoverdracht is niet zomaar een financiële transactie, maar een heel persoonlijke overdracht. Het is belangrijk om tijd te steken in het vinden van de perfecte match, en dat gaan we binnen het project Landmobiliteit zeker doen. We krijgen steun vanuit de provincie Antwerpen, het Kenniscentrum bedrijfsopvolging, en ook vanuit de overheid, en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Overnemers en overlaters verbinden

Minister van Landbouw Jo Brouns: “Ik ga ondertussen al 2 jaar heel Vlaanderen rond en zie meer dan genoeg jonge boeren die willen starten. Daarnaast zie ik ook veel oudere land- en tuinbouwers die hun bedrijf willen overdragen. Toch tonen de cijfers dat de jonge en oudere boeren elkaar nu niet vinden. Dit project kan daar verandering in brengen, dus investeren we er mee in. Wij geloven sterk dat we op deze manier een nieuwe generatie jonge boeren een toekomst kunnen geven.”

“De kans zit erin dat in de komende 10 jaar één op 3 boeren stopt”, weet Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Landbouw van provincie Antwerpen te zeggen. “Daarom moeten we vandaag al starten met ons daarop voor te bereiden.

Momenteel zijn er 3.500 landbouwers in Antwerpen, maar binnen 10 jaar zullen dat er 1.000 minder zijn. Dat zijn cijfers om bij stil te staan. Zo’n 40% van de oppervlakte van Antwerpen is agrarisch gebied, en we willen ervoor zorgen dat dat zo kan blijven. Daarom staan we als provincie helemaal achter dit mooie en noodzakelijke project. Groene Kring kan in de komende 3 jaar rekenen op 135.000 euro steun voor de realisatie ervan.”

Groene Kring is alvast heel ambitieus en wil het komende jaar al meerdere bedrijfsoverdrachten organiseren om zo ook de landbouwgrond in landbouwgebruik te houden.

Pieter Coopmans, Kathleen Helsen, minster Brouns en Bram Van Hecke stelden met veel enthousiasme het nieuwe project Landmobiliteit voor.
Pieter Coopmans, Kathleen Helsen, minster Brouns en Bram Van Hecke stelden met veel enthousiasme het nieuwe project Landmobiliteit voor. - Foto: SN

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Onderzoek toont impact van metalen op landbouwbodem

Akkerbouw Metalen en hormoonverstorende stoffen, zoals oestrogenen, vormen een reëel risico voor de duurzaamheid van landbouw en waterbeheer in Europa. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van de Chinese milieuwetenschapper Yuwei Jia aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Meer artikelen bekijken