Startpagina Melkvee

Nieuwe werkwijze voor ophaling en autopsie van kadavers van runderen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) verandert vanaf maandag 29 januari 2024 de werkwijze van voor de ophaling en autopsie van kadavers. Ze doen dit om onze dienstverlening efficiënter te maken.

Leestijd : 2 min

Ze plannen de ophaalritten voor kadavers doorheen Vlaanderen zo in dat ze meer plaatsen per rit kunnen bedienen. Zo kunnen ze de kosten voor veehouders blijven beperken.

Wat verandert er?

DGZ haalt runderfoetussen (aangeboden in het kader van het abortusprotocol dat het FAVV financiert) op afhankelijk van de locatie. Soms kan dat dezelfde dag nog, soms niet.

Van zodra kadavers in Torhout arriveren, bewaren ze ze in onze speciaal uitgeruste koelunits. De volgende ochtend voert een team van ervaren dierenartsen de autopsie uit. De veehouder krijgt dan zo snel mogelijk de resultaten.

De veehouder kan de anamnese online invullen of het aanvraagformulier meegeven met het kadaver. Dat helpt DGZ om de autopsie goed uit te voeren. Veehouders kunnen nog steeds zelf kadavers afleveren aan het loket. Die behandelen ze op dezelfde manier als de opgehaalde kadavers en zullen dus in de voormiddag van de daaropvolgende werkdag worden gelijkschouwd.

Als je een autopsie dezelfde dag van ophaling wil, dan moet je dat uitdrukkelijk vragen. Hetzelfde geldt voor een aanvraag voor ophaling doorgegeven na 9 uur die men toch absoluut dezelfde dag wil laten ophalen. Daarvoor rekenen ze wel een extra kost aan (dringend tarief).

Wat blijft hetzelfde?

DGZ haalt alle kadavers voor diagnostiek die vóór 9 uur worden doorgegeven (zowel online als telefonisch) dezelfde dag nog op, als de capaciteit dat toelaat. Als men een ophaling aanmeldt na 9 uur, proberen ze die nog mee te nemen, maar dat kunnen ze niet garanderen.

Wie vragen heeft over deze nieuwe werkwijze, kan contact opnemen met het team van dierenartsen via de helpdesk (078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be).

DGZ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken