Vlaamse landbouwers zetten in op vrijwillige maatregelen voor milieu, klimaat en biodiversiteit
In 2023 tekenden 13.874 Vlaamse landbouwers in op ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten. De top 3 van maatregelen in 2023 is het behoud van meerjarig grasland, het verhogen van het organische koolstofgehalte via producten met een hoog koolstofgehalte en de ecoregeling ecologisch beheerd grasland.

De ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten.zijn vrijwillige maatregelen via het Gemeenschapelijk Landbouwbeleid (GLB) met een positieve impact op het milieu, het klimaat en de biodiversiteit.
De maatregelen dragen bij tot de transitie naar een meer duurzame landbouw. De landbouwer krijgt voor zijn engagement een vergoeding om de minderinkomsten door productieverlies en zijn gemaakte kosten te compenseren.
De top 3 van maatregelen die door de meeste landbouwers werden aangevraagd in 2023: het behoud van meerjarig grasland (aangevraagd door 7.908 landbouwers), het verhogen van het organische koolstofgehalte via producten met een hoog koolstofgehalte (aangevraagd door 6.119 landbouwers) en de ecoregeling ecologisch beheerd grasland (aangevraagd door 3.572 landbouwers).
De ecoregeling meerjarig grasland bevordert een bijkomende koolstofopslag in de bodem door het langer aanhouden van graslanden zonder te vernieuwen. Het aanbrengen van stalmest, compost en houtsnippers – producten met een hoog koolstofgehalte – zorgt dan weer voor een meer vruchtbare bodem met een betere waterhuishouding. Dat wapent de bodem tegen erosie, droogte of wateroverlast. Bij de ecoregeling ecologisch beheerd grasland is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen niet toegelaten, wat positief is voor de biodiversiteit en de bodem- en waterkwaliteit.
Daarnaast vroegen heel wat landbouwers steun aan in 2023 voor de inzaai van een- en meerjarige ecoteelten (aangevraagd door 3.556 landbouwers) zoals vlinderbloemigen, veldbonen, luzerne, enz. Deze maatregel draagt onder meer bij tot een betere bodemkwaliteit, de biodiversiteit, het verminderen van de eiwitafhankelijkheid en een meer circulaire landbouw.
Ook de ecoregeling precisielandbouw via automatische GPS- of RTK-GPS-aansturing kende succes met 2.110 aanvragers. Korrelmeststoffen of gewasbeschermingsmiddelen toepassen via precisietechnieken leidt tot een verminderd gebruik van deze producten en heeft daardoor een positieve milieu-impact. Landbouwers vonden ook de weg naar de ecoregeling bufferstroken zodat steun werd aangevraagd voor de aanleg van 5.596 bufferstroken.
Ook bedrijfsgebonden maatregelen zoals de agromilieuklimaatmaatregel antibioticareductie (aangevraagd door 1.551 landbouwers) en d e ecoregeling verhogen organische koolstofgehalte via het teeltplan (aangevraagd door 1.690 landbouwers) waren in 2023 in trek.
Op de betaalkalender is terug te vinden welke maatregelen al uitbetaald werden (https://lv.vlaanderen.be/steun/uitbetalingen).
Cijferwebsite
Voor een volledig overzicht van alle aangevraagde perceelsgebonden ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten verwijzen we graag door naar de cijferwebsite van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en meer bepaald naar de nieuwe indicator.
De cijferwebsite bestaat ondertussen 3 jaar en bevat heel wat objectieve en betrouwbare data voor een breed doelpubliek: landbouwers, vissers, beleidsmedewerkers, onderzoekers, sectorvertegenwoordigers, studenten, journalisten en de burger en consument. Zo bevat de cijferwebsite cijfergegevens over de arealen van de verschillende teelten, het aantal landbouwbedrijven, de productiewaarde van de landbouw, de veestapel, de specialisatie van de landbouwbedrijven … om er een paar te noemen.