Startpagina Veeteelt

Ontdek de meest gelezen artikelen van de katern Dier in 2024

Niemand zal ontkennen dat 2024 een bewogen jaar was voor de landbouwsector. Blik samen met Landbouwleven terug met de meest gelezen artikels op onze website van de rubriek Dier.

Leestijd : 3 min

1. “China wil varkensvlees naar Europa exporteren”

Het nieuwe jaar begon in 2024 met een opsteker voor Vlaamse varkenshouders: de export van Belgisch varkensvlees naar China zou terug toegelaten worden, nadat het sinds 2019 door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest verboden was. Vooral het vijfde kwartier – poten, oren en snuiten, die niemand hier moet hebben – zouden gewillig afzet vinden in China.

Maar professor Jonathan Holslag bracht al snel een belangrijke kanttekening bij deze hoeraberichten. China zou helemaal niet staan wachten op ons varkensvlees, en juist zelf varkensvlees willen exporteren naar Europa. “Zodra de productie van varkensvlees in onder meer Denemarken en Duitsland door de effecten van de Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie van de EU nog meer achteruitgaan, en zij hun eigen productie op een nog hoger peil hebben, start hun export van varkensvlees naar Europa”, voorspelde Holslag.

In de rest van het artikel beschrijft hij hoe staten zoals China hun landbouwsector opstutten en beschermen. “Het land doet er alles aan om de eigen landbouwbedrijven te laten groeien.” In Europa en Vlaanderen daarentegen slagen we er volgens Holslag niet in om een langetermijnstrategie voor onze landbouw uit te werken, waardoor deze zwakker staat op de internationale markt.

2. Milcobel kondigt reorganisatie aan

In april kondigde zuivelcoöperatie Milcobel aan dat er een grondige reorganisatie van haar activiteiten zal plaatsvinden. De zuivelunits Premium Ingredients en Consumer Products worden geïntegreerd, en de poederactiviteiten in Kallo zouden gedeeltelijk teruggeschroefd worden. Meer dan 130 posities gingen hierbij verloren.

2023 zou een moeilijk zuiveljaar geweest zijn, met stijgende kosten en dalende inkomsten, waardoor Milcobel 11,6 miljoen euro verlies draaide. 2024 lijkt op basis van de eerste cijfers een beetje beter geweest te zijn. Ondertussen is het nieuws van de reorganisatie ingehaald door de aangekondigde fusie tussen Milcobel en FrieslandCampina, dat volgens de zuivelcoöperaties voor kostenbesparingen en schaalvoordelen moet zorgen.

3. “Geef de koeien een bord in plaats van een buffet”

Johan Boussemaere en Isabel Delanote schakelden in 2016 hun melkveebedrijf om naar een biologische bedrijfsvoering. Daar zijn ze zowel op vlak van landbouwpraktijk als financiële gezondheid zeer tevreden over.

In dit artikel doen de melkveehouders vooral een boekje open over de rantsoenen en beweiding op hun bedrijf. Van roterende begrazing, veedichtheid tot afkalven op het ritme van de grasgroei: genoeg tips te rapen voor iedereen die nadenkt over biologisch boeren, of wil overstappen op meer beweiding.

4. “West-Vlaamse rode dubbeldoelrunderen zijn meer met uitsterven bedreigd dan de kamsalamander”

Nog een bedrijfsreportage, deze keer bij Jarno Vandepoel van De Vaerendriesch. Hij is een jonge veehouder die het West-Vlaamse rode dubbeldoelrund in stand probeert te houden. Daarnaast houdt hij ook Belgisch witblauw – vooral bekend als vleesvee – voor zowel het vlees als de melk.

Jarno kiest vol goesting voor de meer onbekendere lokale runderrassen, maar laakt het gebrek aan interesse in Vlaanderen om deze tegen uitsterven te beschermen. “Het ontbreekt in Vlaanderen aan fierheid over de eigen runderrassen. Vroeger had elke regio zijn eigen ras, met dieren die aangepast waren aan wat de lokale bodems voortbrachten en aan het klimaat dat er heerste. Het is toch jammer dat we dat opgeven voor een soort van universele ‘wereldkoe’, die hoge input nodig heeft voor haar hoge output te kunnen generen, terwijl we in een ander landbouwmodel met minder liters evenveel rendement kunnen halen.”

5. Varkenshouder bekijkt mogelijkheden van waterstof op de boerderij

Pieter Van Wilderode mest tot 1.500 biologische varkens af op zijn varkens- en akkerbouwbedrijf Hof te Kattem in Roosdaal. Het grootste deel daarvan wordt verkocht in de retail, maar ook onder de naam ‘Cathem Varken’ in lokale beenhouwerij, restaurants en supermarktjes.

Het biologisch varkensbedrijf was ten tijde van het artikel van plan stappen naar duurzame energieopwekking te zetten. Energiebedrijf Kioz zou op de daken van de stallen en loodsen zonnepanelen plaatsen, en onderzocht de mogelijkheid om de overschot elektriciteit om te zetten naar waterstof. Of de voorspelling van Ronny Schelfout van Kioz – dat er komend jaar de eerste waterstofinstallaties op Vlaamse boerderijen staan – uitkomt, zullen we nog even moeten afwachten.

Thor Deyaert

Lees ook in Veeteelt

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken