Startpagina Melkvee

Feestmenu: IJsstronk met verse koemelk van de Eshoeve, is de ideale afsluiter van een feestelijk menu

“Als kind volgde ik al hoe mémé hoeve-ijs maakte”, vertelt Kim Es. Kims kinderdroom werd in juni 2019 werkelijkheid toen ze zelf startte met ijsverkoop. December is voor haar een van de drukste periodes van het jaar. De verrukkelijke ijsstronken, gemaakt met ambachtelijk hoeve-ijs, zijn immers erg gegeerd.

Leestijd : 4 min

Het melkveebedrijf van de familie Es ligt aan de overzijde van het Kasteel van Hoen in Rummen. Tussen april en september rij je hier niet zomaar voorbij. De meeste passanten kunnen niet weerstaan aan de lokroep van een lekker ijsje van de Eshoeve…

Ook tijdens de andere maanden kun je bij Kim Es (31) terecht voor een bestelling hoeve-ijs en ijsdesserten. Hoe traditioneel het ook mag klinken, menig Vlaams gezin sluit de feestdis af met een lekkere ijsstronk. In december is het hier – in aanloop naar de eindejaarsfeesten – opnieuw alle hens aan denk.

In de voetsporen van mémé

Kim groeide, samen met haar zus Hanne en broer Ruben, op tussen het melkvee. Hun ouders, Alfons Es en Katleen Toetenel, zijn de derde generatie veehouders. Terwijl Ruben dit jaar in het landbouwbedrijf stapte, richtte Kim al sinds haar jeugd haar blik op ijsverwerking. “Victoire Houben, de mama van papa en dus mijn mémé, maakte hier indertijd al vers hoeve-ijs en roomboter. Ik volgde dat verwerkingsproces van onze melk naar ijs steeds aan haar zijde. Niet voor niks lust ik graag ijsjes”, lacht Kim. Dat ze in de voetsporen van haar mémé zou stappen, was dan ook evident.

Om haar droom te realiseren, volgde Kim bij Syntra een jaar avondschool ‘ijsverwerking’. Het was het slotstuk na haar eerdere opleiding ‘patisserie’ aan de hotelschool in Geel. Ze had haar diploma (net) nog niet op zak toen ze op 29 juni 2019 begon met ijsjesverkoop aan de Eshoeve. “Het was ongelooflijk. Ik stond met mijn ijskar op de inrit van de boerderij, maar er stond een rij klanten tot aan de overkant van de straat!”, herinnert Kim zich die succesvolle eerste dag. “De reclame in het dorp en via mijn Facebook-pagina wierp duidelijk haar vruchten af. Het was bovendien mooi weer en de start van de zomervakantie. Ik keek niet naar die rij en bleef gewoon een hele dag scheppen…”

Mooi korteketenverhaal

Het ijs moet natuurlijk vooraf klaargemaakt worden. Een stukje van een stal werd omgetoverd tot hygiënische verwerkingsruimte. Zo kreeg het nieuwe werkatelier afwasbare muren en werktafels in inox. Kim gebruikt bij de ijsbereiding verse melk van de eigen Holstein-koeien. “De term ‘hoeve-ijs’ is niet beschermd, maar staat wel voor zelfgemaakte ijs van verse melk. Ik gebruik dus melk die rechtstreeks uit onze koeltank komt. Die melk moet eerst gepasteuriseerd worden, een verplichting van het Voedselagentschap (FAVV). Onze ijsjes zijn dus zeker ook veilig voor zwangere dames”, vertrouwt Kim ons toe. “Ons roomijs wordt volledig ambachtelijk gemaakt met natuurlijke grondstoffen, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen.”

Kims mama, Katleen, tapt verse melk voor de ijsbereiding.
Kims mama, Katleen, tapt verse melk voor de ijsbereiding. - Foto: AV

Het ijs van de Eshoeve is trouwens een mooi korteketenverhaal. Kim staat er onder meer op om steeds Tiense Suiker te gebruiken in haar roomijs. “Mijn ouders hebben immers ook een akkerbouwtak. Ze leveren de suikerbieten aan de Tiense Suikerraffinaderij. Ook de bietenpulp komt terug en wordt gebruikt in het rantsoen van onze dieren. Waar mogelijk gebruik ik trouwens ingrediënten van lokale telers. De aardbeien komen van een teler in ons dorp en ook de frambozen die ik nu gebruik om de ijsstronken te decoreren, koop ik in de zomer bij een collega in de regio. Dankzij een snelvriesproces behouden ze hun vorm en stevigheid.”

Drukke zomerperiodes

Enkele jaren geleden werd een aparte verkoopunit tegen het atelier gebouwd. Hierin staat een gekoelde toog met een rist aan smaken. Elk weekend, tussen april en september, gaan er vele ijsjes in hoorntjes, potjes en coupes over de toonbank. “Op zomerse dagen zit ons terras goed vol met ijsjesliefhebbers, bij minder goed weer komen ze hun ijsjes eerder afhalen.” In die periode is het voor Kim dus een drukte van jewelste met ijs draaien en met de verkoop. Ze kan dan gelukkig rekenen op de hulp van haar mama. De ijskar wordt bovendien ook nog ingezet op feestjes.

Kim startte in 2019 met de typische basissmaken vanille, chocolade, stracciatella, mokka… maar ook bijvoorbeeld framboos – haar favoriet - en aardbeien. Intussen breidde dat gamma flink uit. “Ik creëerde ook een eigen smaak. De ‘bananatella’, bananenijs met stukjes chocolade, is hier intussen een zomerse topper.”

December is gewijd aan ijsstronken

Sinds haar eerste seizoen maakt Kim ook ijstaarten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘speciallekes’ voor feestjes, maar ook aan ijslammetjes voor communiefeesten, waarbij Kim trouwens nog de ijsvormen van haar mémé gebruikt, en ijsstronken in de eindejaarsperiode.

Terwijl Kim een ijsstronk met framboos decoreert, legt ze uit hoe ze deze drukke periode gebolwerkt krijgt naast haar job bij zuivelaar Danone. Daar staat ze mee in voor de kwaliteitscontrole van de eindproducten. “In november verspreid ik een folder met mijn eindejaarsaanbod. Dit jaar zijn dat onder meer 5 soorten ijsstronken ( telkens op een bodem van biscuit), maar ook 5 soorten ijsglaasjes en frisco’s. Ik maak in het kader van het nieuwe jaar ook uurwerk-ijstaarten. En vanaf dan lopen de bestellingen binnen. Dat vraagt veel opvolging, zowel van rechtstreekse bestellingen als van mails. Elke bestelling krijgt een uniek bestelnummer.

In december neem ik steeds een maand verlof. Het klaarmaken van de ijssoorten en vooral het manueel decoreren van elke ijsstronk, vergt immers heel wat tijd. De afgewerkte stronken gaan dan de diepvriezer in, tot afhaling op enkele vaste tijdstippen net voor de feestdagen.”

Terwijl er dan her en der aan de feestdis gesmuld wordt van het lekkers van de Eshoeve, blikt Kim terug op de hectiek en geniet ze ook zelf van haar favoriete ijsje!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken