Startpagina Mechanisatie

Vanhoucke wint innovatieaward Landbouwsalon 2017

De broers Steven en Maarten Vanhoucke kaapten op deze editie van het land- en tuinbouwsalon in Roeselare de innovatieaward weg. Hun winnende machine brandt onkruid weg en beschikt over een temperatuursensor die toelaat het gasverbruik te optimaliseren.

Leestijd : 4 min

Thermische onkruidbranders hebben al sinds jaar en dag een plaats in de niet-chemische onkruidbestrijding. De celwanden van het onkruid barsten open door de verhitte lucht, waarop het onkruid verwelkt. Ook onkruidzaden, schimmels, sporen en bacteriën lijden onder de hitte. Wat maakt de onkruidbrander van de firma Vanhoucke Engineering dan zo bijzonder dat hij een innovatieaward verdient?

Bijzonderheden

“Onze machine is uitgerust met een infraroodsensor, achter op het apparaat. Die meet de temperatuur van de behandelde grond, en houdt de bestuurder in real time op de hoogte”, antwoordt Maarten Vanhoucke. Met die gegevens kan de bestuurder zijn snelheid aanpassen. Is de grond te koud, dan gaat hij trager. Dreigt de grond te warm te worden, wat mogelijk gevaar voor bijvoorbeeld aardappelen en een verspilling van gas betekent, dan drijft hij het tempo op.

De thermische onkruidbrander van Vanhoucke wint de innovatieaward.
De thermische onkruidbrander van Vanhoucke wint de innovatieaward.

De temperatuur van de grond bedraagt typisch zo’n 150 à 160 °C. “Leemgrond isoleert beter dan zandgrond, die zal eerder rond de 160 °C halen”, vertelt Maarten. Ook de temperatuur in de branderbak wordt gemeten. Die haalt makkelijk 700 tot 800 °C. Beide gegevens zijn terug te vinden op de nieuwe interface gekoppeld aan de machine.

Ventilator

Bijzonder aan de branders van Vanhoucke is nog dat ze zijn uitgerust met een ventilator voorzien van een zelfgemaakte turbine. Die leidt de hitte af naar achter, weg van de tractor, wat meer veiligheid biedt. Bovendien komt er op die manier vlotter zuurstof bij de vlam. “Dat zorgt voor een optimale verbranding, wat je kan zien aan de blauwe kleur van de vlam”, maakt Maarten zich sterk.

Dankzij een aanpassing van vorig jaar verplaatst de aangezogen lucht zich door een dubbele bodem. Op die manier warmt de lucht al voor terwijl het chassis afkoelt. Ook dat maakt het gasgebruik enigszins efficiënter.

DSC_2457

De brander werkt op vloeibaar propaangas. Maarten vermeldt een verbruik van 60 tot 120 L/ha, al naargelang de onkruiddruk. “Met een goed onderhandeld contract bij de gasleverancier komt dat neer op zo’n 50 à 60 EUR/ha”, berekent hij. Om het onderhoud bij de nozzles te beperken rusten de broers hun branders uit met een propaangasfilter geschikt voor hoge temperaturen.

Nieuwe interface

“Door het drukverschil rond dat extra filtersysteem te meten kan je de vervuiling op de filter in het oog houden”, licht Maarten toe. Die informatie gaat ook naar het Isobuscompatibele scherm, net als de temperatuur van de grond die de sensor continu opmeet en de activiteit van de ventilator.

De nieuwe interface brengt wat de machine doet beter in beeld.
De nieuwe interface brengt wat de machine doet beter in beeld.

De vernieuwde interface, geprogrammeerd door Maarten en vormgegeven door zijn broer, brengt wat de machine doet zo volledig mogelijk in beeld. Toch hebben de broers de weergave bewust eenvoudig en overzichtelijk gehouden: “We tonen zo weinig mogelijk informatie op het hoofdscherm, maar als je naar de detailweergave gaat zie je toch alle parameters staan.”

Wat als er moet geüpdatet worden? “Als er nieuwigheden zijn stuur ik aangepaste software door naar de klant. Via een USB-stick kan die dan de nieuwe software inladen”, verzekert Maarten me.

Wat kan je ermee?

Met een onkruidbrander bestrijd je onkruid wanneer chemische onkruidbestrijding onwenselijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval in de bio landbouw, maar ook bij de Vlaamse gemeenten. Sinds 2015 bestrijden zij onkruid zonder fytomiddelen. “Als je er verantwoord mee omgaat is een thermische brander het efficiëntst”, maakt Maarten de vergelijking met stoom- en heet watertoepassingen. “Het gaat gewoon veel sneller.” De meeste landbouwers trekken de brander met een snelheid van 4 tot 5 km/h, en een werkbreedte tot 9 m is mogelijk.

Naast thermische onkruidbestrijding is loofdoding vóór het rooien bij aardappelen een populaire toepassing voor de brander, omdat het volgens klanten resulteert in een lagere ziektedruk, geeft Maarten nog mee. “Ziekte bij aardappelen zit doorgaans op het loof. Tijdens de loofdoding krijgt dat kortstondig een heel hoge temperatuur te verduren, dus de ziektekiemen die erop zitten worden in feite, tja, dood gebrand.”

Ten slotte toont de brander met sensor zich ook uitermate nuttig bij de aanleg van wegen. “Het opwarmen van de peklaag, het bitumen, gebeurt nu nog met de hand, maar in Zwitserland zijn daarvoor al twee onkruidbranders in gebruik. Dat gaat een pak sneller.”

Eigen ontwerp

Vanhoucke Engineering produceert al 22 jaar machines voor landbouwtoepassingen. “Alle producten die we in huis hebben zijn zelf ontworpen”, beklemtoont Maarten. Zelf heeft hij een serieuze technische knobbel, die zelfs met de vele landbouwmachines van het bedrijf geen genoegen lijkt te nemen: “Drones zijn mijn hobby. Ik gebruik de mijne om onze landbouwmachines in actie te filmen. Dat levert mooie beelden op, vind ik.”

Meer info en filmpjes van de machine in actie vindt u op de website en via het YouTubekanaal van de firma.

D.C.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken