Startpagina Tuin

Buxusmot weer actief

De oplopende temperaturen van de afgelopen weken zorgden niet alleen voor gezellig drukke terrasjes, ook de natuur schakelt fors een versnelling hoger. De bomen krijgen blaadjes en de voorjaarsbloeiers zorgen voor de eerste kleurrijke accenten in tuinen en parken. De ontluikende natuur heeft echter ook een schaduwkantje.

Leestijd : 3 min

De stijgende temperaturen zorgen er namelijk voor dat de rupsen van de buxusmot stilaan weer actief worden. Het is dus hoog tijd om ook de buxus in onze tuinen te controleren op aanwezigheid van deze rupsen. Desgevallend moet er worden over gegaan tot een gerichte bestrijding, want de larve van de buxusmot is in staat om op relatief korte termijn een gezonde buxusplant volledig kaal te vreten. Doordacht ingrijpen van zodra de eerste symptomen waargenomen worden kan veel onheil voorkomen.

Buxusmot herkennen

De buxusmot ( Cydalima perspectalis) is een vlindertje uit de familie van de grasmotten. Het is een vrij grote mot met vleugels die een spanwijdte hebben van ongeveer 4 cm en wit zijn met een bruine rand. De motten leven amper twee weken en voeden zich nauwelijks. Wel zijn het goede vliegers en gaan ze op zoek naar steeds nieuwe buxusplanten. Aan de onderzijde van de buxusblaadjes leggen ze eitjes af in kleine groepjes van 5 tot 20 eitjes, die in een jong stadium geelgroen van kleur zijn.

Net voor het ontluiken van de rupsjes wordt het zwartgekleurde kopje zichtbaar in de eitjes. De jonge rupsen zijn vuilgeel van kleur en krijgen na enkele dagen donkerbruine lengtestrepen over de hele lengte aan de zijkant van hun lichaam. Volgroeide rupsen kunnen tot 4 cm lang zijn, hebben een felgroene kleur en een blinkende zwarte kop. Ze voeden zich door aan de buxusbladeren te vreten en zorgen zo voor het gekende schadebeeld, gaande van her en der aangevreten takken en twijgen tot een volledig kaalgevreten buxus.

Uiteindelijk verpoppen de volgevreten rupsen tot aanvankelijk felgroene, later crèmekleurige poppen van ongeveer 1,7 cm lang. Volgens de literatuur kan deze cyclus van mot over eitje tot rups en pop zich, afhankelijk van de klimaatomstandigheden, tot vier keer per jaar (bij ons gewoonlijk twee keer per jaar) herhalen. Het zijn de jonge larven (5 tot 10 mm groot) die stevig ingesponnen tussen twee buxusblaadjes overwinterden en die nu opnieuw actief worden. Indien deze niet worden bestreden, gaan ze zorgen voor een nieuwe generatie motten.

Schadebeeld

In eerste instantie beperkt de schade zich tot het moeilijk waar te nemen wegschrapen van bladmoes en het hier en daar weghappen van kleine stukjes uit de buxusblaadjes. Een regelmatige grondige controle op deze symptomen en op de aanwezigheid van al dan niet ingesponnen rupsen is van groot belang om gericht en grondig te kunnen bestrijden.

Zolang de rupsen nog gedeeltelijk ingesponnen zijn, kan men door het wegknippen en vernietigen van de haarden en de daarin aanwezige rupsen de verspreiding van de plaag beperken. De weggeknipte takjes doe je in een goed gesloten zak en stop je bij het huisvuil.

Een gerichte bestrijding met gewasbeschermingsmiddelen kan je tot half april uitvoeren met een middel tegen bladvretende rupsen. Vanaf half april gaan de rupsen verpoppen en heeft sproeien met gewasbeschermingsmiddelen nog weinig zin. Dit heeft pas weer zin als de tweede generatie rupsen aan de planten begint te vreten.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken