Startpagina Mechanisatie

Tijd besteed aan opleiding enorm toegenomen

Opleidingen en vormingen nemen steeds meer tijd in binnen de bedrijfswereld. Zo geeft ons Vincent Cipers aan, productmanager Claas-tractoren en wielladers bij AG-Tec.

Leestijd : 4 min

A ls hij terugblikt op het afgelopen (school)jaar, kan hij vlot meerdere initiatieven aanhalen waarbij ze inzetten op vorming.

Eerder dit jaar werd er tijdens het Agribex Landbouwsalon op het thema-eiland Workshop Live machines ter beschikking gesteld waarrond studenten landbouwmechanisatie konden werken. Dit gebeurde in samenwerking met Fedagrim en met als doel de opleidingen in landbouwmechanisatie te promoten.

Wisselwerking

Machines worden tevens sporadisch, doorheen het jaar, aan meerdere scholen ter beschikking gesteld. “Het is ook een wisselwerking”, geeft Vincent Cipers aan. “Wij hebben de kans om jaarlijks de laatste stand van onze techniek te tonen en de scholen beschikken daarmee over praktijkgericht didactisch materiaal.”

Veel hooibouwmachines van Claas worden vanuit de fabriek naar de invoerder verzonden, onvolledig gemonteerd in krat of op palet. AG-Tec heeft met enkele scholen de samenwerking uitgebouwd waarbij de leerlingen deze machines verder kunnen monteren. De lokale dealer verzorgt nog de ‘kwaliteitscontrole’ zodat, bijvoorbeeld bij een grashark, de armen, tanden, loopwielen, veiligheidssignalisatie en dergelijke correct gemonteerd werden. Zowel in Vlaanderen als Wallonië zijn er scholen waar de leerlingen van deze mogelijkheid gebruik kunnen maken “Dit is een win-win-winsituatie voor iedereen: de invoerder, de dealer en de school”, legt Vincent uit. Helaas kan niet in iedere regio zo’n initiatief uitgewerkt worden omwille van logistieke redenen.

Scholen zijn vragende partij naar samenwerking met het bedrijfsleven. Dit kan gaan van het geven van een seminarie tot het uitlenen van een machine door AG-Tec.
Scholen zijn vragende partij naar samenwerking met het bedrijfsleven. Dit kan gaan van het geven van een seminarie tot het uitlenen van een machine door AG-Tec.

Scholen zijn

vragende partij

“Ieder jaar krijgen wij meer en meer vraag naar samenwerking of uitbreiding van partnerschappen”, ervaart Vincent. Dit kan heel divers zijn, zo geven we al eens een seminarie over een bepaald thema. Soms wordt dit gegeven door één van onze vertegenwoordigers of onze technische medewerkers. Veelvuldig doen we dit niet omdat dit ook heel wat voorbereiding en inspanning vraagt. De onderwerpen lopen uiteen. Dit kan gaan van het comfort in de tractorcabine over het gebruik van een frontlader, dan wel telescooplader. Of het uitleggen van de werking van een traploze transmissie of het functioneren van een gps- systeem.

Gemerkt wordt dat scholen zich neutraal proberen op te stellen en een soort van beurtrol tussen de leveranciers opstellen. Zo komt de ene keer Claas aan bod, de andere keer een ander merk. Zeer uitzonderlijk wordt wel eens een machine verhuurd aan een school. Op de site van de invoerder in Fernelmont worden heel wat schoolbezoeken verwelkomd. Soms is dit voor een hele dag, soms voor enkele uren als de school op doorreis is naar bijvoorbeeld een fabriek in Duitsland.

Net voor de paasvakantie werd een ganse dag lang een groep van 30 leerlingen uit het zevende specialisatiejaar landbouwmechanisatie uit Gent verwelkomd. Voor hen werden diverse workshops uitgewerkt die ze via een rotatiesysteem in verschillende kleine groepen konden volgen. Aan bod kwam het productgamma van Claas, maar ook werd stilgestaan bij de werking van een maaidorser. Tevens werd het concept van de laatste nieuwe opraapwagen uitgelegd: wat houdt de ombouw van opraapkar naar silagewagen in, hoe worden messen in- en uitgebouwd?

Tijdens het vormingsmoment wordt er gewerkt met een powerpointpresentatie en kan rond de machine gegaan worden. Praktisch sleutelwerk kan helaas niet zo gemakkelijk ingericht worden. Dit jaar was er wel een workshop rond gps voorzien, waarbij de mogelijkheden van het nieuwe scherm werden toegelicht en de leerlingen zelf een aantal functies konden uittesten.

Net voor de paasvakantie werd nog een groep zevendejaarsstudenten ‘Landbouwmechanisatie’ uit Gent verwelkomd bij AG-Tec in Fernelmont.
Net voor de paasvakantie werd nog een groep zevendejaarsstudenten ‘Landbouwmechanisatie’ uit Gent verwelkomd bij AG-Tec in Fernelmont.

Continue opleiding

Wat betreft de opleiding van het personeel van de invoerder merkt Vincent Cipers een verdrievoudiging van de tijd die hieraan besteed wordt op een termijn van twintig jaar.

De opleidingen die bij de fabrikant gevolgd kunnen worden, zijn zowel technische als commerciële opleidingen. Zo zijn er producttrainingen voor nieuwe machines en technieken, maar ook kunnen de verkopers concurrentievergelijkingen volgen. De manier van diagnoses stellen evolueert constant en dit moet aangeleerd worden aan de monteurs. Deze kunnen zowel een basisopleiding volgen als zware technische, gespecialiseerde cursussen.

Claas heeft een opleidingscatalogus die groter en dikker is dan het gekende groene boekje. De fabrikant houdt ook bij welke monteur van welk dealerbedrijf opleiding heeft genoten.

AG-Tec probeert als invoerder meer en meer opleidingen intern te laten doorgaan. Internationaal gezien is het onmogelijk voor Claas om alle vormingsinitiatieven bij hen te laten doorgaan. Dan moet men weten dat Claas in Duitsland al drie opleidingscampussen heeft en 1 in Frankrijk voor tractoren. Bovendien beschikken de filialen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over eigen opleidingscentra.

België heeft het voordeel dat ze een centraal Europees gelegen land is en cursisten zo eventueel in de buurlanden terecht kunnen voor opleiding. Soms komt er een trainer van Claas langs in Fernelmont, maar meestal verzorgen mensen van AG-Tec de opleiding.

Dealers zijn meestal ook vragende partij om niet steeds naar het buitenland te moeten, het is een hele tijdsbesparing om in Fernelmont terecht te kunnen.

Voor onze doorgaans ‘kleinere’ Belgische dealers is het soms een probleem dat de opleidingen er vaak op één man terecht komen. Techniekers van sommige dealerbedrijven zijn soms op jaarbasis 3 à 4 weken in opleiding. Dit is nog meer voor importeursmensen. Ook de medewerkers van AG-Tec volgen heel wat opleiding. Enerzijds moeten ze het volledige productgamma van Claas kennen. Hiernaast zijn er de commerciële trainingen, de ‘na-oogstbespreking’, en de vooruitblik op wat de toekomst brengt.

Vincent Cipers bemerkt tot slot dat ook het ‘opleiden’ geëvolueerd is. Vroeger was het een diapresentatie, nu zijn het interactieve voorstellingen, is er een simulator, kan er les gegeven worden via een webcam en internetverbinding voor een grotere groep. Maar nog steeds wordt in vele gevallen de interactie van het man-tot-mangesprek als het beste leertraject ervaren.

TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken