Startpagina Groenten

Hoogwaardige toepassingen in de maak voor tomatenoverschotten en witloofwortels

“Reststromen uit de tuinbouwsector zitten nog tjokvol nuttige stoffen, maar het is de kunst om die op de juiste manier te benutten. Dat wil zeggen: er een nuttig én stabiel product van af te leiden dat kan gebruikt worden in diverse sectoren zoals bijvoorbeeld de voedingssector of gewasbescherming”, zegt ILVO-UGent onderzoekster Lies Kips.

Voor de verwerking van zachte texturen zoals tomaten bleek de spiraalfilterpers uitermate geschikt. Deze persmethode resulteert in een stabiel en hoogwaardig sap, en in een droge restfractie rijk aan gezondsheidbevorderende fenolische componenten en carotenoïden. Bij witloofwortels bleken vooral de aanwezige bitterstoffen, fenolische componenten en mineralen veelbelovend voor verdere valorisatie.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

“We schillen asperges voor meer dan 90% van onze klanten”

Groenten Asperges – ook ‘het witte goud’ genoemd – zijn nog 1 van de laatste echte seizoensgroenten. Het seizoen loopt van half maart/begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dat is ook zo bij Dirk Lievens en Anne-Marie Blockx in Geel. “De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.
Meer artikelen bekijken