Noviteiten in de Mecanic’Show van Libramont

Mechanisatie

Twee weken geleden brachten we een eerste bespreking van de machines die in de Mecanic’Show van Libramont aantraden.

Geomow van Vicon regelt automatisch de overlap tussen de front- en achtermaaiers.

Een Mechanic’Show in het teken van grasland

Mechanisatie

Tijdens de Mechanic’Show die dit jaar doorging op de beurs van Libramont stonden machines die een link hebben met het grasland in de bijzondere belangstelling.

I Am du Haut du Roy (Silver Deux de Virton x Chellano Z), zesde bij de driejarigen in Libramont 2017. Geselecteerd voor het BK in 4- jarigen in Gesves dit jaar.

“Libramont is een prachtig uitstalraam voor de fokkers”

Paarden

Christophe Mayerus is de man achter de sportpaardenfokkerij du Haut du Roy in het idyllisch gelegen Habay op pakweg 35 km van Libramont-Chevigny. Hoogkwalitatieve moederlijnen en bewezen vaderlijnen kenmerken zijn fokkerij, waar pretendenten voor de topsport het daglicht zien. Meteen stof genoeg voor een boeiend gesprek.

Ice Cube van de Duyversputten, tweede bij de driejarige pony’s in Libramont 2017

Steevast naar Libramont met pony’s en paarden

Beurs van Libramont

Lieve Blindeman is meer dan alleen de enthousiaste vrouwelijke helft achter de pony- en paardenfokkerij Van Duyversputten van het echtpaar Van Eetvelde – Blindeman in Hofstade, een landelijke gemeente vlakbij Aalst. Als zijnde een van de weinige Vlaamse deelnemers aan de fokkerijwedstrijden op de Landbouwbeurs van Libramont de voorbije jaren, wilde Landbouwleven meer weten over haar fokkerij. We maakten kennis met een gepassioneerde vrouw die ons in duidelijke taal deelgenoot maakte van wat haar drijft.

De jumping is dit jaar aan zijn 66e editie toe.

Uw paardenprogramma per dag

Paarden

Op de Landbouwbeurs van Libramont zijn de paarden en de paardenliefhebbers in hun element. Hoe kan het ook anders met de grote verscheidenheid aan rubrieken zoals demo’s, prijskampen, verschillende rassen die dagelijks aan het werk en te bezichtigen zijn, uitrusting in elke prijsklasse zowel voor liefhebbers als voor professionals … Niets werd aan het toeval overgelaten om de paardenliefhebber een totaalbelevenis te bezorgen. Met ons handig paardenoverzicht van dag tot dag, heeft u dan ook alles bij de hand om uw bezoek te plannen.

Noviteiten goederenverhandeling gedemonstreerd

Mechanisatie

Vorige week brachten we in ons Tuin & Parkdossier nieuws voor de tuinaanlegger en groenverzorger. Met dit artikel gaan we op de ingeslagen weg verder en gaan we een stap verder richting grondverzet en goederenverhandeling.

De beurs van Libramont, biedt een ruimte aan professionelen, innovaties en creativiteit. Maar is ook een ontmoetingsplaats voor land- en bosbouwers en consumenten. Een efficient middel dus om het imago van de landbouw te valoriseren bij de bevolking.

Libramont biedt heel wat vermaak en informatie met demonstraties

Beurs van Libramont

De beurs voor landbouw, bosbouw, en agrovoeding van Libramont biedt wederom dit jaar een rijk gevuld en zeer gevarieerd programma met demo’s, shows, prijskampen voor runderen, varkens, schapen en paarden, tal van attracties, studiedagen, conferenties en debatten, ... Zo kan elke bezoeker een leerrijke en tegelijkertijd ook een aangename dag beleven.

De Quantum smalspoortractoren van Case IH hebben een geavanceerd luchtfiltersysteem aan boord.

Mecanic’Show 2017 legde nadruk op comfort, veiligheid en kwaliteit

Mechanisatie

De Mecanic’Show, die dit jaar tijdens de landbouwbeurs van Libramont doorging, legde tijdens deze editie de nadruk op het comfort, de veiligheid en de kwaliteit van de machines.

“Om tot een duurzame landbouw te komen is elke vorm van landbouw van belang”, stelde kersvers federaal landbouwminister Denis Ducarme.

Denis Ducarme over de rol van landbouw

Beurs van Libramont

Nog voor het einde van de eerste beursdag op Libramont werd Willy Borsus ingezworen als nieuwe Waalse minister-president. Denis Ducarme volgde hem op als landbouwminister van België, en gaf zijn eerste publieke optreden op de beurs van Libramont.

Ganache du Fond de Bois (Grommit x Occupant), eerste prijs jonge vaarzen geboren tussen 7 januari en 16 maart 2016. Eig.: Monfort JP., Les Avins.

29ste Nationale Witblauwprijskamp

Vleesvee

Amper een 18-tal Vlaamse dieren namen effectief deel aan de nationale witblauwprijskamp van Libramont. Weliswaar waren er 34 dieren ingeschreven. Een felle zon scheen regelmatig tussen een witblauw hemeldek. Met een fris windje dat voor de nodige afkoeling bezorgde, was er een groot publiek om deze mooie prijskamp te volgen.

“Vrijdag waren er meer professionals, zondag vooral families, maar in het algemeen is één bezoeker op drie een vakmens”, wist commercieel directeur Caroline Willems.

212.173 bezoekers, en veel optimisme

Beurs van Libramont

De beurs van Libramont ontving dit jaar 212.173 bezoekers op vier dagen. Dat zijn er een pak meer dan vorig jaar. Het gaat om het vierde meest succesvolle jaar ooit. De volgende editie plannen de organisatoren van 27 tot 31 juli 2018.

Ontspanning voor de ene, werkgelegenheid voor de andere: het bos vervult een cruciale sociale rol voor tal van inwoners van Wallonië en erbuiten.

Een sombere dreiging hangt boven de productie van het Waalse bos

Beurs van Libramont

Het Waalse bos is een uitstekende plaats voor ontspanning, maar is daarnaast ook een belangrijke bron van werkgelegenheid. Op dat vlak vervult het bos een onbetwistbare sociale rol en kan het beschouwd worden als een sleutelschakel in de economie van het Waalse Gewest. En toch lijkt de bosbouw bedreigd in Wallonië…

Alles wordt gedaan met de kettingzaag, behalve de ogen.

Een tweede leven voor (brand)hout

Beurs van Libramont

Een decorstuk met detail, een tuinbank, een groenteschaal,... Je kan het nog zo gek niet bedenken en het wordt gemaakt van een stuk hout dat normaal voor de brandkachel is bedoeld. Iets afwerken met een kettingzaag is geen probleem voor Ben Vanden Berghe en Bart Luyckx.

Met een passie voor techniek en een visie inzake valorisatie van biomassa bouwde Geert Robijns zijn onderneming uit.

Gedreven om biomassa zo goed mogelijk te valoriseren

Beurs van Libramont

Als bosbouwer hoef je niet dag in dag uit in het bos te zitten, je kan hout ook op een andere wijze valoriseren. Zo vernamen we bij Geert Robijns uit Bierbeek. Bosbouwer is misschien dan ook wel niet de juiste benaming voor Geert. Leverancier van totaaloplossingen voor alles wat met ‘groenhout’ te maken heeft, lijkt een betere naamgeving.

Volgens Eric Collin zijn wederzijds respect en aandacht tussen paard en menner de belangrijkste factoren om het werk goed uit te voeren.

Gezocht: meer werk voor het trekpaard in het bos!

Beurs van Libramont

Onze redactie trok het bos in met Eric Collin, boomsleper van beroep en gevestigd in het dorp Orgéo, een deelgemeente van Bertrix. Het werd een avontuurlijke belevenis en de ontdekking van een sterk onderschat beroep, dat best meer aandacht verdient.

De veeprijskampen bieden een mooi uitstalraam voor wat de rundveehouderij in Wallonië te bieden heeft.

Awé op Libramont 2017: een (bloedend) hart voor de fokkerij!

Veeteelt

Trouw aan de beurs van Libramont zal Awé (Association Wallonne de l’Elevage) of de Waalse veehouderijvereniging op alle fronten aanwezig zijn op de komende editie. Na verloop van de tijd ontplooien al de activiteiten om, van elk initiatief een onmisbaar moment te maken.

De geselecteerde machines voor de Mecanic’Show worden dagelijks in de Grote Ring voorgesteld voor een publiek van machine- en techniekliefhebbers.

Nadruk op comfort, veiligheid en kwaliteit!

Beurs van Libramont

Voor de editie 2017 selecteerde de Commissie ‘Machines & Producten’ van de Beurs van Libramont 19 innoverende machines. De innovaties bieden meer werkcomfort en -veiligheid aan de bestuurder, terwijl de technische prestaties van de machines ongewijzigd blijven.

De landbouw en het bos in het licht van de klimaatverandering

Beurs van Libramont

Aangezien de editie 2017 in het teken staat van zowel land- als bosbouw (Demo Forest, op 1 en 2 augustus in het bos van Bertrix) en de klimaatverandering een onmiskenbare impact heeft op deze beide sectoren, moesten we niet lang zoeken naar het thema: "In actie voor het klimaat!".

Wat betekent klimaatverandering voor de Belgische landbouw?

Beurs van Libramont

Land- en bosbouwers zijn op twee manieren betrokken bij de klimaatverandering. Ze ondergaan de effecten van de klimaatverandering, maar hun activiteiten beïnvloeden het klimaat ook.

Belgisch witblauw op weg naar erkenning als beschermde geografische aanduiding

Beurs van Libramont

Waals minister van Landbouw René Collin heeft donderdag, aan de vooravond van de opening van de landbouwbeurs van Libramont, een ministerieel besluit ondertekend voor de aanvraag van een erkenning door de Europese Unie van het "Belgisch witblauw"-rundsvlees als beschermde geografische aanduiding (BGA).