Startpagina Melkvee

Europese melkprijs stijgt nog

De Europese melkprijs voor februari komt uit op gemiddelde 33,44 euro per 100 kg. Dat is nog een stijging met 0,34 euro ten opzichte van afgelopen janauri. De meeste grote Europese melkerijen hebben hun melkprijs in februari gelijk gehouden of nog iets verhoogd, met de Belgische referentie Milcobel als een van de uitzonderingen.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO Milkprices.nl.

Milcobel nog

boven het gemiddelde

Zoals Landbouwleven al eerder meldde zakte de Milcobel-notering voor februari met 1 euro. Milcobel zit met een berekende melkprijs van 34,01 €/100 kg nog steeds iets boven het Europese gemiddelde, al wordt het verschil kleiner.

Wereldwijde referentie Fonterra (Nieuw-Zeeland) heeft onlangs haar verwachte prognose voor de melkprijs voor dit seizoen niet gewijzigd, maar de verwachte dividenduitkering wel iets verlaagd. Overigens ligt de berekende melkprijs van Fonterra (33,53 €) nog steeds boven het gemiddelde van de Europese zuivelondernemingen. FrieslandCampina (NL) noteerde op 34,05 €, Arla (DK) op 34,83 € en Danone (FR) op 32,83 €/100 kg. Arla en FrieslandCampina hebben in hun land voor februari en maart prijsverhogingen aangekondigd, maar niet voor april, aldus de LTO melkprijsvergelijking.

Aanvoer krimpt, behalve in VS

De EU melkaanvoer bleef in januari met ruim 2% achter. Sinds juni 2016 is al sprake van krimp. De grootste dalingen worden gemeten in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland) en Zuid-Amerika (Argentinië, Brazilië en Uruguay) is al geruime tijd sprake van een forse afname van de melkproductie, wat voornamelijk valt toe te schrijven aan de ongunstige weersomstandigheden en de lage melkprijzen in het grootste deel van 2016. De VS zijn nog altijd het enige exportland van betekenis met een beduidende toename in de melkproductie. In zowel januari als februari (gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect) werd daar een groei van ruim 2% gerealiseerd, zo analyseert LTO de internationale situatie.

Mager melkpoeder op interventieprijsniveau

Sinds het begin van 2017 is de zuivelmarkt onder druk komen te staan. Dit geldt hoofdzakelijk voor eiwit gerelateerde producten als melkpoeder. Zowel de noteringen van vol als mager melkpoeder hebben in de afgelopen maanden een continu neerwaartse beweging laten zien. Dit is voornamelijk het gevolg van achterblijvende vraag op zowel de Europese markt als op de wereldmarkt. De prijs voor mager melkpoeder bevindt zich momenteel rond het interventieprijsniveau. De boternotering beweegt zich onverminderd op een hoog niveau. Na een kortstondige periode van daling is deze sinds half februari weer gaan stijgen.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken