Startpagina Melkvee

Vlaamse melkkwaliteit blijft op punt

In 2018 controleerde het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) 3,2% minder melkveehouders, maar tegelijkertijd 4,1% meer melk. Die evolutie dwingt het MCC om na te denken over de toekomst. Het heden is alvast in orde. De uitstekende melkkwaliteit van 2017 bleef gehandhaafd en 57 producenten krijgen de eretitel van ‘kwaliteitsmelker’.

Leestijd : 4 min

Francois Achten, voorzitter van de raad van bestuur en zelf melkveehouder in het Limburgse Sint-Huibrechts-Lille, stelde op de jaarvergadering op 3 april het nieuwe logo voor.

Op de jaarvergadering onthulde het MCC haar nieuwe logo.
Op de jaarvergadering onthulde het MCC haar nieuwe logo. - MCC

In het kader van de intense samenwerking met het MCC zullen Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en Vivee binnenkort eveneens hun nieuwe logo's in dezelfde huisstijl voorstellen. De slagzin ‘samen voor gezonde melk’ benadrukt de samenwerking binnen en buiten het controlecentrum.

Juist is juist

“Het MCC vervult een brugfunctie tussen de 4.255 leveranciers - vorig jaar tenminste, nu zijn het er misschien alweer 100 minder - en de 17 zuivelfabrieken en 27 kleinere verwerkers”, verklaart eindverantwoordelijke MCC Vlaanderen Jean-Marie Van Crombrugge.

“Die brugfunctie vervult het centrum door analyse, certificering, advies en ondersteuning”, vervolgt Van Crombrugge. “Omdat de uitbetaling afhangt van de resultaten van het MCC, is juistheid van het grootste belang. Gezien het volume melk per ophaling de voorbije tien jaar is toegenomen van 2.000 l tot 4.500 l, en het monsterpotje hetzelfde is gebleven, is dat geen sinecure. De correctheid van de analyses kan een groter effect hebben dan vroeger”, beseft hij maar al te goed.

DSC_1305

Het aantal kopers zag Van Crombrugge dalen van 60 enkele jaren geleden tot 44, kleine kopers inbegrepen. “Hier klopt iets niet”, merkt Van Crombrugge op. “Hier en daar moeten er nog melkstromen zijn die aan controle ontsnappen. Dat is niet goed. We hebben alles doorgegeven aan het voedselveiligheidsagentschap FAVV.”

Wettelijke hervormingen

Van Crombrugge spreekt nog over de op handen zijnde wettelijke hervormingen. Binnenkort komt er een nieuw koninkijk besluit (KB), dat het oude KB en alle ministeriële besluiten (MB’s) rond melkophaling en staalname vervangt. Daarnaast is er nog de Vlaamse wetgeving, die zich concentreert op de uitbetaling van de melk en zich uitspreekt over samenstelling, vriespunt en strafpunten. “Kopers zullen vanaf 1 september meer soepelheid krijgen in de kwaliteitsreglementering”, zegt Van Crombrugge daarover. “Het MCC moet zich daarvoor klaarstomen. Wanneer gaan kopers veranderingen doorvoeren?”

Nu al ziet het MCC een stijgende vraag voor bijkomende analyses in verband met kwaliteit en samenstelling. “Dat gaat dan bijvoorbeeld over analyses voor vrije vetzuren en boterzuurbacteriën”, illustreert Van Crombrugge. Verder ziet hij meer ophalingen om de twee dagen dan om de drie of vier dagen, wat samenhangt met de toename van het gemiddelde productievolume, al is er een grote variatie tussen de bedrijven onderling.

Evoluties kwaliteit

Het kiemgetal toonde een lichte verhoging in vergelijking met 2017: van 10.470 naar 10.600 kolonievormende eenheden per milliliter (kve/ml). Ook het gemiddelde coligetal steeg, van 8,7 kve/ml tot 10,8 kve/ml, net als het gemiddelde celgetal (van 205.800 tot 207.000 cellen per milliliter). “Er is sprake van een stijging, maar die is niet groot”, zegt Van Crombrugge daarover. “De kwaliteit van de aangevoerde melk is en blijft goed.”

DSC09967
LBL

Naast de voornoemde parameters worden ook de vriespuntbepaling (aanwezigheid water), de remstoffenproef (antibiotica) en de filtratieproef (onzuiverheden) opgevolgd. Ook op deze parameters waren de algemene scores opnieuw zeer positief te noemen. 100% van de monsters scoorde goed op de filtratieproef; 99,75% behaalde een gunstig resultaat wat antibiotica betreft.

Wat de gemiddelde samenstelling van de melk betreft, rapporteert het MCC een lichte stijging van het vetgehalte tot 43,4 g/l, een zeer lichte daling van het eiwitgehalte tot 35,7 g/l en een lichte stijging van het ureumgehalte tot 230 mg/l.

Meer leveringsverboden

“Strafpunten is een wat ongelukkige term”, vindt Van Crombrugge. “Ik spreek liever van korting, zoals in Nederland.” In 2018 ontvingen de Vlaamse melkproducenten samen 3.720 strafpunten. 97,2% van de bedrijven bleef ervan gespaard, ten opzichte van 97,5% het jaar voordien. Van Crombrugge spreekt van een jammerlijke evolutie: “Het aantal strafpunten is altijd aan het dalen geweest, maar nu zien we een jojo-beweging rond dat niveau. Hier is meer actie nodig. Er is een groep die in het strafpuntengebied blijft hangen.” De voornaamste reden voor financiële afhouding is een te hoog celgetal (66,3%), gevolgd door antibiotica (16,6%) en een te hoog kiemgetal (15,2%).

MCC voert ook weidemelkcontroles uit.
MCC voert ook weidemelkcontroles uit. - DC

Het MCC moest 88 leveringsverboden opleggen. Dat is meer dan de 60 van 2017, maar nog steeds minder dan de 107 in 2016. “Die bedrijven zijn ofwel niet goed, ofwel pas te laat opgevolgd. Hier moet sneller op gereageerd worden!”, meent Van Crombrugge.

Op het online platform Melknet, te bereiken via de website www.mcc-vlaanderen.be of via de Melknet-app, kunnen melkveehouders hun individuele resultaten raadplegen. Dat gebeurde net geen 2 miljoen keer vorig jaar, volgens Van Crombrugge. Hij hoopt dat de laatste Melkfoon-gebruikers snel overstappen naar Melknet. “Registratie is nodig voor AB Register. De Melkfoon is een eindig systeem.”

DC

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken