Thuis hadden wij ‘margrieten’ in de tuin. Deze planten met hun vele, grote, witte bloemen en hun gele hartjes zorgden voor een uitbundige bloei bij het begin van de zomer. Dit voorjaar zijn ze opvallend vroeg en massaal aanwezig in de wegbermen, waarschijnlijk door de zachte en warme eerste maanden van 2019, waardoor ze mijn aandacht trokken en ik wel eens wou weten welke soort er vroeger in onze tuin bloeide.
Felicia amelloides of de blauwe margriet.Leucanthemum vulgare of de wilde margriet.Osteospermum of Kaapse margriet.Doronicum orientale of voorjaarsmargriet.
Het werd een boeiende zoektocht waaruit bleek dat er vele “margrieten” zijn: grote en kleine, hoge en lage, vroeg- en laatbloeiende, winterharde en niet-winterharde, meestal wit, maar soms ook niet.
...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
TuinEind april, begin mei staan alle bloemenwinkels, marktkramen en tuincentra te pronken met een kleurig en fleurig assortiment balkonplanten: rijkbloeiende petunia’s, hangende surfinia’s met een waterval van bloemen, onderhoudsvriendelijke Million Bells (Callibrachoa), verbena’s, bacopa’s, bidens en noem maar op. Nog nooit is er echter eentje in geslaagd om de pelargonium, de klassieker onder de balkonplanten, van haar troon te stoten.