Startpagina Melkvee

Verzorg uw zieke dieren in de ziekenboeg

Zieke dieren kunnen behoorlijke aantallen ziektekiemen uitscheiden en zo de omgeving en andere dieren besmetten. Om de gezonde dieren te beschermen en de verspreiding van infecties zoveel mogelijk te beperken, zet u de zieke dieren apart in een ziekenboeg. Zorg dat de zieke dieren geen rechtstreeks contact hebben met de groep en gebruik de ziekenboeg ook enkel voor het afzonderen van zieke dieren. Reinig en ontsmet de ziekenboeg na elk gebruik om ook daar de besmettingsdruk te beperken.

Getuigenis van een veehouder

Vorig jaar had ik enkele melkkoeien met lichte diarree en wat productiedaling. Aangezien de problemen snel vanzelf overgingen, heb ik er verder geen aandacht aan besteed. Toen er plots twee koeien hevige diarree kregen en ook koorts, heb ik de dierenarts erbij geroepen. Hij is een behandeling gestart en heeft ook staaltjes genomen. Ondertussen waren er nog twee koeien met diarree. Uit mestonderzoek bleek dat het om Salmonella ging. Om de spreiding verder te beperken, hebben we...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken