Startpagina Economie

Fruitteelt heeft zwaar geleden onder hitte

De hitte in juli heeft een zware impact gehad op de Belgische fruitteelt. Zo is een derde van de appels in Haspengouw verbrand door de zon. Dat meldt VRT NWS. Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) roept op om de schade als landbouwramp te erkennen.

De appel- en perentelers hebben het dit jaar al zwaar te verduren gehad. Na de nachtvorst van 12 en 13 april volgden de hagelbuien van 28 mei en 19 juni, en dan nog eens de zonnebrand tijdens de hittegolf van 24 tot 26 juli. De Commissie tot Vaststelling van Schade aan Teelten van de stad Sint-Truiden heeft eind juli vastgesteld dat de appels voor zowat 60 procent beschadigd zijn en in sommige gevallen zelfs tot 90 procent. Bij de peren zijn zo'n 30 procent beschadigingen voor de Conferencesoort en gemiddeld 40 procent voor de Doyenné-variant.

Het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken