Meerdere hooibouwmachines demonstreerden voor het eerst op Belgische bodem tijdens grasdemo Libramont

Veeteelt

Na vier dagen beurs in Libramont werd er haast exact tien kilometer verderop in Bras een vervolg aan gebreid met de vijfde editie van de Intenationale Graslanddemo en Infodag. De weergoden waren het evenement wederom gunstig gezind. Iets te gunstig misschien, met temperaturen die richting 30°C gingen. Opmerkelijk is dat er dit jaar heel wat machines voor het eerst in demonstratie op Belgische bodem te zien waren.

203.852 geïnteresseerden brachten een bezoekje aan de Libramontbeurs.

Hitte remt bezoekersopkomst aan de Libramontbeurs

Libramont

Over de Libramont beurseditie van 2018 kunnen we wel zeggen dat het er heet was. Dan doelen we natuurlijk op de buitentemperaturen niet op de sfeer op de beursvloer. Net die hitte remde de bezoekersopkomst. Volgens cijfers van de beursorganisatie ligt de opkomst net geen 4% lager dan vorig jaar en komen we uit op 203.852 geïnteresseerden over de vier beursdagen.

Wat vond u van de beurs van Libramont 2018?

Libramont

Naast de organisatoren en de standhouders, vroeg Landbouwleven ook aan de bezoeker wat die vond van de beurs. Enkele impressies.

Fotocollage: Dit was Libramont 2018

Libramont

Het was heet, heter, heetst... maar dat belet niet om niets te doen. Er werd volop genoten van de vele stands, eetkraampjes, shows,... Niet alleen volwassenen liepen rond, het hele gezin was vaak aanwezig. Terecht, want er was voor elk wat wils. Herbeleef Libramont 2018 met deze fotocollage.

ILVO-veredelaar Joost Baert kon precies uitleggen hoe de veredeling in elkaar steekt.

God spelen in grassenveredeling

Libramont

Vorig jaar vierde het ILVO 85 jaar veredeling. Het onderzoeksinstituut heeft dan ook een hele reeks veredelingsprogramma’s lopen in verschillende landbouwgewassen, zoals grassen, klavers, groenbedekkers, cichorei en soja. In grassen werden echter wel de meeste rassen verworven, waarvan elk zijn unieke kenmerken heeft. Dit lijkt ons een reden voor een interview. BU-manager Marianne Malengier en stonden ons graag te woord.

Rendabel begrazen met 1.000 ooien

Schapen

Het Kempische heideschaap herovert haar streek. Tien jaar geleden begon Maarten D’hondt, coördinator bij Kemp vzw, met de gestage opbouw van een kudde. Nu heeft de vzw bijna 2.000 schapen onder haar beheer. Daarbij stuurt ze nog enkele freelance herders aan.

Impressie van de eerste dag Libramont

Libramont

Onder een bloedhete zon voltrok de eerste dag van de beurs van Libramont zich. Dieren en mensen probeerden de warmte het hoofd te bieden, terwijl de beurs zijn gewone gang ging: met zakelijke gesprekken, hartelijke ontmoetingen, véél informatie en lokaal lekkers.

Kok Dieter Deboo werkt al een jaar met de container van Urban Crop Solutions.

Boer, houd uw planten op stal

Groenten

Droogte en zondvloed, daar kregen landbouwers de laatste jaren veelvuldig mee te maken. Ze vormen een economisch risico, bovenop de volatiele prijzen. Wat als je je inkomen kon bufferen met een neventeelt die zon en regen niet kunnen deren?

Aftellen naar Libramont: 27 tot 30 juli

Libramont

De 84ste editie van de beurs van Libramont vindt plaats van 27 tot 30 juli 2018 en krijgt op 31 juli een verlengstuk op het terrein van Bras tijdens de 5de editie van de Internationale Dag van het Gras.

Stadslandbouwprojecten hebben een rol als marketinginstrumenten voor traditionele landbouw, vindt de organisatie van Libramont.

Thema Libramont 2018: Wie zal de uitdijende steden gaan voeden?

Libramont

De organisatoren van de beurs van Libramont kiezen elk jaar een thema. Daarbij kijken ze vooral naar de toekomst. Die staat of valt met de dialoog tussen landbouwers en consumenten, waarbij ieder rekening houdt met de verwachtingen en eisen van de ander. Om het contact met de consument in de stad te verbeteren ziet de organisatie mogelijkheden in stadslandbouw.

Wie voedt onze steden morgen? Landbouwers!

Libramont

Sire, er zijn nog landbouwers. Velen onder hen zakten vandaag af naar het uiterste zuiden van België, voor de 84ste editie van de beurs van Libramont. Als thema stelde de organisatie de vraag: Wie voedt morgen onze steden? Vandaag maken ze duidelijk dat dat wel degelijk de traditionele landbouwers zijn, maar dat er ook een rol is weggelegd voor stadslandbouwers.

Jordy De Smet had van kinds af aan al een passie voor loonwerk.

Jonge gast geeft volop gas in het gras

Mechanisatie

Dat het leven niet te voorspellen is, maar dat je het zelf in de hand hebt, bewijst Jordy De Smet (23 jaar) uit het Oost-Vlaamse Wachtebeke. Vijf jaar geleden verliet hij de schoolbanken, nu heeft hij een loonbedrijf – gespecialiseerd in de grasoogst – uit de grond gestampt. De loods om alles onderdak te geven is in aanbouw.

Oogstmateriaal is altijd goed vertegenwoordigd op de show. Nu met de extra aandacht voor de Graslanddemo nog meer.

MECANIC’SHOW: in het teken van grasland

Mechanisatie

Voor 2018 heeft de Commissie ‘ Machines et Produits’ van de beurs van Libramont 18 innoverende machines geselecteerd. Machines voor de ruwvoederwinning worden in de kijker gezet tijdens deze MECANIC SHOW, vlak voor de vijfde editie van de Graslanddemo.

Meer en meer steden zien heil in stadslandbouwprojecten.

Heeft stadslandbouw een kans op slagen?

Libramont

Stadslandbouwprojecten, ze schieten uit de grond als champignons in de herfst. De voordelen zijn veelbesproken. Ze zouden op economisch, ecologisch en sociaal vlak hun nut bewijzen. Maar zijn al die projecten wel een lang leven beschoren? Kan het aanzien worden als degelijk verdienmodel, of eerder als hype die mettertijd terug overwaait?

Stadslandbouw varieert van futuristische teelten in of op gebouwen, tot landerijen tussen  de stedelijke bebouwing.

Steun stad of gemeente verhoogt kansen stadslandbouw

Beurs van Libramont 2018

Initiatieven voor stadslandbouw hebben een grotere slaagkans als er structurele steun is door de stad of gemeente, én als er een balans is tussen het streven naar economische haalbaarheid en het vergroten van de sociale gelijkheid in de stad. Dat concludeerde ILVO-UGent onderzoekster Charlotte Prové na een vergelijkende studie over stadslandbouw in Gent, Philadelphia en Warschau. Het model van voedselraden, talrijk aanwezig in de VS maar nieuw in Europa, kan stadslandbouw een boost geven.

Naast tuinaanleg amuseert dit trio zich ook nog met het maken van midi-balen, v.l.n.r vader Walter, collega Glenn Eggermont en Frederik Vandenbempt.

Als balen maken een plezier wordt

Mechanisatie

Het moeten niet altijd grote balenpersen zijn die uitkomst bieden. Frederik Vandenbempt uit het Vlaams-Brabantse Veltem-Beisem vond voor hem de perfecte uitkomst bij een midi-balenpers. Kleine balen waren te arbeidsintensief, grote balen te onhandelbaar waardoor midi-balen de ideale oplossing bleken.