Startpagina Groenten

Smaakonderzoek van groenten en fruit

Door het gebruik van sensorische analyse kan je vaststellen hoe lekker groenten of fruit zijn voor een gemiddelde consument. Niet enkel de smaak, maar ook het aroma, de geur, het gevoel in de mond en zelfs het geluid bij bijten bepalen hoe lekker iets is. Hoe het product eruitziet, beïnvloedt deze beleving, want kleur, grootte of vorm scheppen een verwachting van hoe het product zal zijn. Deze verwachting inlossen is dan ook een must.

In 1998 startte het PCG te Kruishoutem met smaakonderzoek, of juister sensorische analyse, van groenten en fruit. De term sensorische analyse duidt op het meten van de kwaliteit van een product met behulp van de menselijke zintuigen. Consumenten, maar ook de handel en de producenten, hechten immers veel belang aan de kwaliteit van groenten en fruit. Zeker voor de consumenten moeten de producten er niet alleen goed uitzien maar moeten ze ook lekker zijn. Maar wat is lekker en hoe meet men dat?

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

“We schillen asperges voor meer dan 90% van onze klanten”

Groenten Asperges – ook ‘het witte goud’ genoemd – zijn nog 1 van de laatste echte seizoensgroenten. Het seizoen loopt van half maart/begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dat is ook zo bij Dirk Lievens en Anne-Marie Blockx in Geel. “De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.
Meer artikelen bekijken